TVNET vasaras mūzikas festivālu ceļvedis (14)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Vairs aiz kalniem nav gada siltākie mēneši, un, gatavojoties gaidāmajai mūzikas festivālu sezonai Latvijā, TVNET piedāvā savu vasaras festivālu ceļvedi.

Infinitus (2.jūnijs, Koknese). Piecu gadu jubileju šogad svinēs Kokneses estrādē notiekošais mūzikas un mākslas festivāls «Infinitus». Bez koncertiem, kurus sniegs vairāki izpildītāji, tostarp pašmāju roka veterāni «Credo», kā arī grupa «Double Faced Eels», apmeklētājiem paredzētas arī iespējas izpausties radošajās teltīs.

Infinitus mājaslapa

Sigulda Jazz (2.jūnijs, Sigulda). Tajā pašā dienā teiksmainās pilsētas pilsdrupu estrādē otro gadu tiks dots starts festivālam, kas piedāvās ne tikai džeza, bet arī fanka un pasaules mūzikas skaņas. Uz skatuves kāps «Mirage Jazz Orchestra», «Very Cool People», kas kopā ar vācu trompetistu Kristofu Ticu gatavo jaunu programmu. Šis nebūs vienīgais starptautiskais projekts festivālā, jo siguldietis Artis Gāga kopā ar Uri Gincelu no Izraēlas, Šonu Pentlandu no Lielbritānijas un Ēriku Vonu no ASV ir sarūpējis īsti interkontinentālu projektu, lai parādītu, kā skan viņa latviešu tautasdziesmu apdares šāda sastāva skatījumā. Paralēli festivāla koncertiem džeza kinozālē Jaunās pils telpās tiks rādītas dokumentālās filmas par modernās mūzikas un džeza vēsturi un attīstību līdz pat mūsdienām. Tāpat «Sigulda Jazz» ietvaros vietējā mākslas skolā notiks vairākas meistarklases festivāla dalībnieku vadībā.

Sigulda Jazz mājaslapa

Baltic Youth Festival (9.jūnijs, Rīga). Pirmo reizi Baltijā notiks kristīgajai mūzikai veltīts festivāls. «Baltic Youth Festival» laikā uz «Arēnas Rīga» skatuves kāps dažādas pasaules kristīgās mūzikas zvaigznes, piemēram, «Newsboys» no ASV, «The Parachute Band» no Jaunzēlandes un amerikānis Maikls Vitekers Smits, tāpat uzstāsies arī mūziķi no Latvijas un kaimiņvalstīm.

Baltic Youth Festival mājaslapa

Pīlādzis (29.-30. jūnijs, Vecumnieku novads). Gribētos domāt, ka šis pasākums tā pa īstam atklās pašmāju festivālu sezonu. Pīlādžu mototrasē notiekošais pasākums norisināsies jau trešo gadu un būtu vērts atzīmēt, ka šajā vietā uzbūvēta viena no labākajām Latvijas brīvdabas mūzikas skatuvēm. Tomēr ir vērts pievērst uzmanību arī mūzikai, kas liek akcentu uz vietējiem izpildītājiem. No šogad izziņotajiem vārdiem izceļama grupa «Astro'n'out», Liepājas šerifs Luijs Fonteins, jauno albumu «Pagrīdē» gatavojošie «Statellites LV», kā arī klausītāju sirdis ar dziesmām «Emīlija» un «Kalniem pāri» iekarojušie «The Sound Poets».

Rokfestivāla Pīlādzis mājaslapa

Live Fest (30.jūnijs-1.jūlijs, Jūrmala). Pirmo reizi Dzintaru koncertzālē startēs jauns nedēļas nogales festivāls, «Live Fest». Patlaban tajā dalību apstiprinājis itāļu dziedātājs Mario Bjondi, Alisone Mojē kā arī «Manfred Mann Earth Band». Festivāla laikā Jūrmalā gaidāmas dažādas mākslinieciskas aktivitātes, kurās iesaistīties varēs ikviens interesents - ne tikai tie, kas iegādājušies biļetes.

Festivālā «Live Fest» Jūrmalā «Manfred Mann Earth Band» un Geldofs

Rīgas Ritmi (4.-7.jūlijs, Rīga). Festivāls tiks atklāts ar bezmaksas koncertu «Origo Summer Stage», uzstājoties Sofia Rubina. 5.jūlijā Kongresu namā uzstāsies trombonista Nils Wogram Nostalgia trio un koncerta otrajā daļā būs iespēja baudīt ekstravaganto japāņu pianisti Hiromi. 6.jūlijā Kongresu namā koncertēs Antonio Ciacca Quintet ar programmu «Italian American songbook» un mūsdienu modernā urban tango grupa Astillero. 7.jūlijā Kongresu muzicēs amerikāņu basģitārists Victor Bailey kopā ar Kārļa Vanaga vadīto City Jazz Big Band programmā «Joe Zawinul & Jaco Pastorius Tribute» un spāņu dīva Buika. Koncerti visas festivāla dienas notiks arī klubā «Artelis», kur muzicēs Carl Winther Trio Sawadu, North by Northeast Laima Jansone, kā arī Dominique Eade Canvas Roussel.

Festivāla Rīgas Ritmi mājaslapa

Summer Sound (6.-8. jūlijs, Liepāja). Ņemot vērā, ka norisināsies tikai otro gadu, muzikālā ziņā «Summer Sound» pamanījies sagādāt dažus visnotaļ patīkamus pārsteigumus. No tiem, kas uzstāsies Liepājas pludmalē, cita starpā koncertu sniegs arī Londonas indie popa apvienība «The Big Pink», zviedru folka trio «Hellsongs», kas pazīstami ar gaumīgām smagā roka dziesmu kaverversijām, kā arī britu tā dēvētās Madchester kustības («The Stone Roses», «The Charlatans») ideju turpinātāji «Sulk». No pašmāju mūziķiem jāizceļ reti koncertējošās grupas – jaunā viļņa un regeja pionieri «Dzeltenie Pastnieki», kā arī leģendārā «Jumprava». Pērn «Summer Sound» apmeklētājiem un dalībniekiem nācās cīnīties ar dabas stihijām, tālab šā gada festivāls apzināti pārcelts par divām nedēļām ātrāk, kad labvēlīgāka prognoze. Ja turpinās uzņemto kursu, nākotnē «Summer Sound» mūzikas gardēžiem sagādās ne vienu vien pārsteigumu.

Summer Sound mājaslapa


Bauskas kantrīmūzikas festivāls (13.-14. jūlijs, Bauska). Arī šogad kantrīmūzikas cienītājiem ir iespēja doties uz Zemgali, lai divas dienas klātienē vērotu kā pašmāju tā ārvalstu izpildītāju uzstāšanos. No izziņotajiem mūziķiem izceļama ir enerģiskā pašmāju rokenrola pioniera Pita Andersona un pavadošās grupas «The Swamp Shakers» uzstāšanās, kā arī izpildītāji no kantrī žanra dzimtenes ASV - Buddy Jewell.

Bauskas kantrī mūzikas festivāla mājaslapa

Fonofest (13.-14. jūlijs, Cēsu novads). Netālu no Cēsīm, «Uplandos» notiekošais «Fonofest», kas sevi dēvē par skaņas un ritma svētkiem, jau vairākus gadus ir nemainīga vērtība pašmāju festivālu dzīvē. Ir vērts atzīmēt festivāla ērto iekārtojumu apmeklētājam, tāpat arī aktivitātes, kas pārsvarā liek akcentu uz sportiskām, kā arī ekstrēmām nodarbēm. No patlaban izziņotajiem izpildītājiem ir vērts pievērst uzmanību pašmāju leģendām «Pērkons», rokgrupai «Pienvedēja Piedzīvojumi», igauņu elektropopa projektam «Malcolm Lincoln», kā arī savulaik Latvijā jau spēlējušajiem austrāliešiem «The Happy Endings».

Fonofest mājaslapa

Saulkrasti Jazz (16.-21. jūlijs, Saulkrasti). Kā ierasts, jūlijā aptuveni nedēļu saulainajos Saulkrastos izsmalcinātās mūzikas cienītājus priecēs ikgadējais «Saulkrasti Jazz» festivāls. Tā mūziķu un izpildītāju programma vēl nav atklāta, tomēr jāvērš uzmanība, ka iepriekšējos gados viens no gaidītākajiem notikumiem pašmāju džeza dzīvē priecējis apmeklētājus ar dažādu pazīstamu pašmāju un ārvalstu žanra pārstāvju uzstāšanos.

Saulkrasti Jazz mājaslapa

Positivus (20.-21. jūlijs, Salacgrīva). Sesto gadu notiekošajam «Positivus» uzaicināto mūziķu kvalitātes un aktualitātes ziņā pagaidām nav līdzvērtīga ne Latvijas, ne Baltijas mērogā. Arī, runājot par aktivitātēm un atpūtas iespējām, šim mūzikas un mākslas festivālam raksturīga patīkama laika pavadīšana un atmosfēra, ko uzteikuši kā mūziķi, tā apmeklētāji. 2012.gads mūzikas ziņā «Positivus» solās būt viens no patiešām augstvērtīgākajiem un interesantākajiem. Salacgrīvas priežu ielokā uzstāsies dažnedažādāko žanru pārstāvji – britu klavierroka zēni «Keane» un viena no pēdējā laika aktuālākajām grupām, «The Vaccines», meiteņu elks «King Charles», vasarīgie «Givers», kā arī daži ļoti kvalitatīvie elektroniskās mūzikas paveidu projekti – «Friendly Fires», «SBTRKT» un «Vondelpark». Īsumā sakot – «Positivus» ir Latvijas vasaras izklaižu vizītkarte.

Positivus mājaslapa


Zvērā (26.-28. jūlijs, Saldus novads). Brīvdabas festivāls ar mežonīgo nosaukumu norisinās netālu no Saldus esošā Zirņu pagasta «Dzilnās», liekot akcentu uz punk un hardcore mūziku, kā arī sportiskajām aktivitātēm. Šogad uz festivāla skatuves gaidāma pašmāju pagānmetāla grupas «Skyforger» uzstāšanās, kā arī plejāde festivāla mūzikas formātam atbilstošu ārvalstu viesu – amerikāņi «Shai Hulud», «Reign Supreme» un «Masakari», kā arī vācieši «Alpinist».

Festivāla Zvērā mājaslapa

Blūza Svētki Siguldā (27.-28.jūlijs, Sigulda). Bez jau sākumā minētā džeza festivāla, pilsdrupu estrāde šovasar uzņems arī trešos Blūza Svētkus Siguldā. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, šoreiz festivāls notiks divu dienu garumā. Vienlaikus ar koncertiem notiks arī otrais Latvijas Blūza konkursa fināls, kura uzvarātājs 2013 gadā pārstāvēs valsti un dosies uz «European Blues Challenge».

Blūza Svētku Siguldā mājaslapa

Pestivals (28.jūlijs, Rīga). Pēc ilgāka pārtraukuma (kāds vēl atceras «re:loud»?) Mežaparka lielajā estrādē norisināsies popmūzikai veltīts vienas dienas festivāls ar nosaukumu «Pestivals». Par tā norisi pagaidām nav zināms daudz, bet starp pagaidām izziņotajiem vārdiem noteikti jāizceļ aktuālais ASV r&b mākslinieks Loids (Loyd) ar vienu no pēdējā gada lielākajiem radio hitiem «Dedication To My Ex». Bez viņa būs dzirdama arī igauņu meiteņu poproka grupa «Vanilla Ninja», lietuviešu elektropopa apvienība «Keymono», rumāņu deju mūzikas grupa «Akcent», kā arī vietējais pop projekts «Musiqq». Jāpiebilst, ka «Pestivala» rīkotāji solījuši uz Rīgu atvest vēl pāris visai karstus Top 40 formāta mūziķus.

Festivāla Pestivals mājaslapa

Saldus Saule (28.-29. jūlijs, Saldus novads). Vēsturiski senākais pašmāju festivāls Kalnsētas parka teritorijā šogad svinēs 25. dzimšanas dienu. Tā rīkotāji mājaslapā un sociālajos tīklos pagaidām izziņojuši vienīgi norises laikus, informācija par koncertiem gaidāma vēlāk.

Festivāla Sauldus Saule mājaslapa

Piena mūzikas festivāls (augusta sākums, Rīga). Aristīda Briāna ielā 9 esošās iecīnītās izklaides vietas «Piens» festivāla 2012.gada programma vēl nav izziņota, tomēr jāatgādina, ka pērn un aizpērn «Piena» svētkos muzikālas uzstāšanās sniedza aktuāli pašmāju izpildītāji un jāuzteic pasākuma patīkami mājīgā atmosfēra.

Piena mūzikas festivāla mājaslapa

Laba Daba (3.-5. augusts, Līgatnes novads). Netālu aiz Siguldas, «Ratniekos» notiekošā «Laba Daba» ir izslavēta ar savu nepiespiesto atmosfēru, ko aizvadīto gadu festivālu apskatos atzinīgi novērtējis arī TVNET, nosaucot to par vienu no baudāmākajiem pašmāju festivāliem. Organizatori galvenokārt liek akcentu uz kvalitatīvu Latvijas mūziku, piesaistot arī interesantus ārvalstu izpildītājus. No patlaban izziņotajiem mūziķiem izceļama nesen atkalapvienojusies pašmāju 90.gadu rokgrupa «HMP?», pieredzējušais dziesminieks Haralds Sīmanis un alternatīvās estrādes ansamblis «Gaujarts».

Festivāla Laba Daba mājaslapa

Fontaine Festival (10.-12. augusts, Liepāja). Liepājas šerifa, ekscentriskā mūziķa Luija Fonteina festivāls vasaras nogalē norisināsies jau septīto reizi. Tāpat kā pērn mūziķi uzstāsies uz vairākām skatuvēm, kas būs izvietotas dažādās vietās – «Gypsy camp» pagalmā, klubā «Fontaine palace», mūzika skanēs arī bāros «Fire bar» un «Prison bar». Sīkāku informāciju par šā gada festivālu un tajā gaidāmajiem māksliniekiem rīkotāji sola izziņot tuvākajā laikā.

Fontaine Festival mājaslapa

Komentāri (14)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu