Ukraina nokļūst aizvien dziļākā starptautiskā izolācijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aizvien pieaugot starptautiskās sabiedrības satraukumam par notiesātās Ukrainas bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko veselības stāvokli, virkne Eiropas valstu un institūciju līderu nolēmuši neapmeklēt Ukrainu.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu un bloka tieslietu komisāre Viviana Redinga nolēmuši neapmeklēt šovasar Ukrainā notiekošās Eiropas futbola čempionāta finālturnīra spēles.

Iespējams, Ukrainā notiekošos mačus neapmeklēs arī Vācijas kanclere Angela Merkele. Kā pavēstīja viņas pārstāvis, tas būs atkarīgs no Timošenko jautājuma.

Tikmēr piecu Eiropas valstu prezidenti nolēmuši neapmeklēt Ukrainā šomēnes paredzēto Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu prezidentu sanāksmi.

Kā apstiprināja Ukrainas Ārlietu ministrija, Jaltā 11. un 12.maijā ieplānoto tikšanos neapmeklēs Austrijas, Čehijas, Vācijas, Itālijas un Slovēnijas prezidenti.

«Mēs par to paziņojam jau iepriekš, lai neviens no tā neuztaisītu sensāciju. Nav iemesla aiz tā meklēt [diplomātisku] protestu,» sacīja ministrijas pārstāvis.

Tikmēr dalību šajā sanāksmē apstiprinājuši desmit valstu prezidenti, bet vēl četri, visticamāk, ieradīsies.

Jau ziņots, ka satraukumu par Timošenko veselības stāvokli izteikusi arī Eiropas Savienība (ES).

Timošenko cieš no muguras sāpēm un 20.aprīlī uzsāka badastreiku.

Timošenko 20.aprīlī muguras sāpju dēļ no cietuma tika nogādāta slimnīcā, bet 22.aprīlī tika pārvesta atpakaļ uz cietumu.

Timošenko apgalvo, ka pirms pārvešanas uz slimnīcu trīs vīrieši pārmetuši viņai pār galvu palagu un situši pa vēderu.

Ukrainas prokuratūra Timošenko apgalvojumus nekavējoties noliedza un pārmeta ekspremjerei mēģinājumu vēl vairāk pasliktināt Kijevas attiecības ar ES.

Jau ziņots, ka Ukraina trešdien vērsās pie Vācijas ar lūgumu nosūtīt mediķus Timošenko ārstēšanai.

Vācijas ārlietu ministrs Gvido Vestervelle lika noprast, ka līdz ar lūgumu Ukraina ir izvirzījusi arī konkrētus nosacījumus, kas Berlīnei vēl jāapsver.

Ministrs arī norādīja, ka Vācijas valdības piedāvājums ārstēt Timošenko vienā no Vācijas klīnikām joprojām ir spēkā.

Tikmēr Ukrainas premjerministra vietnieks paziņojis, ka viņa valdība varētu labot likumu, lai atļautu Timošenko ārstēties citā valstī, ja Brisele noslēgtu nepabeigtās sarunas ar Ukrainu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu