Matracis pie matrača (52)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tumša un klusa - tāda otrdienas vakarā izskatās Natālijas Draudziņas ģimnāzija. No ārpuses nekas neliecina par iekšā valdošo kņadu, troksni un dzīvesprieku. To uz Rīgu atveduši Jauniešu dziesmu un deju svētku dalībnieki no Valmieras puses. Bērni ir sajūsmā par svētkiem, galvaspilsētu, kopā būšanu un visu, visu pārējo:) Spiedīgais laiks mudina domāt - nez, kā ir vairāk - dzīvesprieka un aizrautības vai sviedru lāšu uz bērnu pierēm...

Pie skolas tukši un klusi mierīgi stāv vairāki lauku ziediem rotāti skolēnu autobusi. Pirms pulksten 22 daži jaunieši vēl steidz izkļūt no skolas, lai aizskrietu uz tuvāko veikalu vai tāpat izvēdinātu galvu.

Sargs stāsta, ka laukā līdz pulksten 22 laidis tikai lielākos jauniešus, lai tie varētu iziet savās mazajās darīšanās. Mazākie bērni no skolas vieni paši ārā nevarot izkļūt.

Kolektīvā braukšana ar autobusiem uz Rīgu bērniem ir liels piedzīvojums. Turklāt dažs Latvijas galvaspilsētu ieraudzīja pirmo reizi mūžā
Kolektīvā braukšana ar autobusiem uz Rīgu bērniem ir liels piedzīvojums. Turklāt dažs Latvijas galvaspilsētu ieraudzīja pirmo reizi mūžā Foto: TVNET

Jau ieejot skolas vestibilā, sagaida kņada un rosība. Kāda meitene, pārliekusies pār gludināmo dēli, rūpīgi gludina drēbes. Vēl kāda cita jauniete staigā ar gludināmo dēli rokās, meklējot kontaktu, kurā varētu iespraust gludekli. Bērni skraida pa skolu - dauzās un pēta tās iekārtojumu.

Pidžamās un naktskreklos

Pa skolas kāpnēm skraida pidžamās un naktskreklos tērpti bērni. Plikām kājām, dvieļiem rokās vai uz galvas viņi iet uz/no dušas. Kaut rokas pilnas ar higiēnas piederumiem, jaunieši nejūtas traucēti plaši žestikulēt. Lai arī dažam mutē vēl pa zobu birstei, tas netraucē viņiem sakliegties un čalot savā starpā.

Bērni pa grupiņām izmitināti dažādās skolas klasēs. Lai tajās būtu vairāk vietu jauniešu gulēšanai, no klasēm iznesta daļa galdu un krēslu. Tie svētku laikā novietoti gaiteņos.

Bērni slapjiem matiem un kājām jož pa skolas gaiteņiem un mīcās pa gultām
Bērni slapjiem matiem un kājām jož pa skolas gaiteņiem un mīcās pa gultām Foto: TVNET

Ieejam klasē, kurā izmitināti Valmieras Pārgaujas pamatskolas deju kolektīva "Sienāzītis" bērni. "Bērnu gane", kā viņa pati sevi dēvē, Ingūna Gruntmane, portālam TVNET pastāstīja, ka klasē uz guļu taisās 18 bērni.

Vienā klases pusē sarindotas meiteņu guļvietas, otrā - puišu.

Lai arī pulkstenis jau pāri 22, troksnis klasē pamatīgs - bērni ģērbjas, pumpē matraču, dīdās un bakstās pa "gultām", kravā mantas, sarunājas un sabļaustās.

Milzīgs piedzīvojums

Šī diena Valmieras mazajiem dejotājiem bijusi piedzīvojumiem bagāta. Tikai pirms dažām stundām jaunie mākslinieki iebraukuši Rīgā, pa ceļam viņus pārsteigušas pamatīgas lietusgāzes.

Skolēni nesen paēduši no mājām līdzi paņemtās vakariņas, notiesājuši arī skolas direktores līdzi doto kūku. Tikko pabeigta zobu tīrīšana un sākta gatavošanās uz guļu. Lai arī bērni jau gana lieli, tomēr ļoti gaida vakara pasaciņu no skolotājas.

Lai satrauktos bērnus nomierinātu un iemidzinātu, skolotāja apsolījusi viņiem pasaciņu nolasīt.

Viens puisis gan izkliedz, ka bez televizora viņš nemāk iemigt. Šī viņam būs pirmā reize, kad viņš būs nodzīvojis nedēļu bez televizora. Vēl kāds jaunais vīrietis izsaucas, ka viņam iemigšanai vajadzīgs dators.

"Bērnu gane" draudzīgi stāsta, ka vēlas bērnus laicīgi iemidzināt, jo jau pulksten sešos viņiem jāceļas, jo pēc divām stundām jau jābūt danču placī un jādejo. Līdz tam vēl jāpaspēj brokastis paēst un nokļūt mēģinājumu vietā.

Vienā klases pusē glītā rindā iekārtotas meiteņu guļvietas, otru pusi ieņēmuši topošie vīrieši
Vienā klases pusē glītā rindā iekārtotas meiteņu guļvietas, otru pusi ieņēmuši topošie vīrieši Foto: TVNET

Māmiņu lielais uztraukums

Skolotāja stāsta, ka daļa mazo dejotāju māmiņu bija nobažījušās, laižot bērnus tik tālā ceļā: "Mammas mājās vairāk uztraucas nekā paši bērni."

Uz aicinājumu pacelt rokas, kurš uztraucies un baidījies no šā ceļojuma, dažu bērnu rokas gan paceļas. Kāds izkliedz: "Pa pusei bail!" "Viņiem tas ir vesels piedzīvojums, daļa vēl neaptver, kas īsti notiek," Gruntmane saka.

Jaunie mākslinieki arī atzīst, ka dažs no mājām uz tik ilgu laiku būs prom pirmo reizi mūžā.

Turklāt vairāki bērni šodien pirmo reizi arī ieraudzījuši Latvijas galvaspilsētu Rīgu.

Kā ar drošību? 

Šiem bērniem no Valmieras līdzi esot tikai dejošajai nepieciešamās mantas, kā arī citas dzīvošanai vajadzīgās lietas. Sarunāts, ka telefonus bērni atstās mājās. Vecākus un mājas bērni var sazvanīt pa skolotāju telefoniem. Arī tēriņu naudu skolēni nenēsās sev līdzi. Tā nolikta kopējā kasē pie skolotājas, kas solījusi nopirkt kopējos našķus.

Lai gan jau vēla nakts, bērni, satraukti par gaidāmajiem svētkiem, nav tik viegli nomierināmi un iemidzināmi
Lai gan jau vēla nakts, bērni, satraukti par gaidāmajiem svētkiem, nav tik viegli nomierināmi un iemidzināmi Foto: TVNET

"Viegli jau nebūs!"

Lai arī nesen nolijis, karstais un spiedīgais gaiss apgrūtina arī bērnu dzīvi. Skolotāja atzīst, ka šādā laikā esot grūti - nav gaisa, taču vienlaikus norāda, ka jaunieši pie lielas slodzes jau esot pieraduši.

Viņa atgādina, ka bērniem lielākā slodze mēģinājumos gaidāma no rītiem un vakaros, pa dienu viņi varēšot atpūsties. "Viegli jau nebūs," Gruntmane lēš. Viņa Jauniešu dziesmu un deju svētkos bijusi jau vairākas reizes, šoreiz pirmā reize kopā ar dejotājiem. Iepriekš viņa pārstāvējusi dziedātājus. 

Arī vairāku Rīgas deju kolektīvos dejojošu bērnu vecāki sarunā ar portālu TVNET atzina, ka bērniem slodze svētku laikā ir pamatīga.

Draudzīgas atvadas

Valmieras mazie mākslinieki ir ļoti draudzīgi - kolektīvi pamājuši "ciemiņiem" atā, viņi turpina vīstīties pa guļvietām un gaida skolotājas solīto pasaciņu. Lai viņiem un Tev, lasītāj, izdevušies Dziesmu un deju svētki!

P.S. Savukārt trešdienas rītā ap pulksten 7 vairāki jaunie mākslinieki jau sēž uz skolas apmalītēm un smēķē - gan zēni, gan meitenes...

Komentāri (52)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu