Starptautiskais eksperimentālā teātra festivāls "Homo Alibi"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Jau sestais Latvijas Jaunā teātra institūta rīkotais tematiskais teātra festivāls "Homo Alibi" notiks Rīgā no 26. līdz 28.augustam un šogad pētīs izrādes - lekcijas virzienu mūsdienu skatuves mākslā.

Pēdējos gados teatralizēti priekšlasījumi vai performances akadēmiskas lekcijas stilā sastopamas visur, sākot ar neformāliem Bruklinas bāriem un beidzot ar intelektuālisma piesātinātām Eiropas skatuvēm un muzejiem. Radies pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados kā viens no performances virzieniem, šobrīd izrādes - lekcijas žanrs (performance-lecture) piedzīvo īstu triumfa brīdi un ir sastopams it visās laikmetīgās mākslas jomās, bet jo īpaši - teātrī. Acīmredzot lielu daļu teātra mākslinieku vairs nesaista izdomātu sižetu un personāžu tēlošana. Viņi grib veltīt uz skatuves atvēlēto laiku saturīgai sarunai ar skatītāju par dažādām tēmām, aicinot trenēt prātu un kritisko domāšanu, turklāt darīt to radoši un ar māksliniecisku vieglumu.

Intensīva trīs dienu programma piedāvās Viestura Meikšāna un Ineses Mičules pirmizrādes izrādes - lekcijas stilistikā, viesizrāžu programmu un vēl nebijušu mākslas notikumu - veselas 10 stundas garu izrāžu un lekciju sēriju "Domāšanas maratons", kuru īpaši festivālam veido tādas spilgtas personības kā horeogrāfe Olga Žitluhina, publicisti Eduards Liniņš un Dmitrijs Petrenko, politologs Ivars Ījabs, mākslas un klimata attiecību pētnieks Pīters Gingolds, Igaunijas prezidenta ekspadomnieks Daniels Vāriks, dzejnieks Sergejs Timofejevs un citi. Šīs akcijas mērķis ir pētīt, kā mākslinieki reaģē uz nozīmīgiem sociāli politiskiem notikumiem un vai māksla liek skatītājam domāt.

Festivālā viesosies beļģu optimists Pīters Debuisers un kanādiešu pesimists Jakobs Vrens, lai izrādē "Optimisma antoloģija" diskutētu par kritiskā optimisma iespējamību un iespējām 21.gadsimtā, bet mūsu skatītāju iemīļotais komponista Mateo Fardžiona un horeogrāfa Džona Braouza duets atvedīs uz Rīgu savus jaunākos darbus "Lētā lekcija" un "Opuss ar govīm", kurus De Morgen nosaucis par "lieliskām izrādēm, kas vēl ilgi dejo skatītāju galvās".

Viesturs Meikšāns, trīs mūziķi - Maksims Šenteļevs, Jēkabs Nīmanis un Kristaps Krievs kopā ar Swedbank kori un Andrejsalas tvaika turbīnu jaundarbā "Partitūra ekosistēmai" izsekos pasaules evolūcijai, bet Inese Mičule kinematogrāfiskajā eksperimentā "Vienādojums" skaidros, kā dažādi ārēji un iekšēji faktori nosaka radošas personas attīstību un veido mūsu mākslas ainu tieši tādu, kāda tā ir.

Biļetes Biļešu Servisā, JRT kasē (no 16.08.) un pirms izrādēm.

Abonementi - Latvijas Jaunā teātra institūtā. Skolēniem, studentiem un pensionāriem - atlaides!

Festivāla mājas lapa www.theatre.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu