Policija kā baznīca likuma priekšā (40)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītājs

Lasot šā rīta rakstu par nu jau pāris dienas aprunāto situāciju, kad kāds autovadītājs, neievērojot nelikumīgi izvietotu ceļa zīmi, pārkāpis neesošus noteikumus un saņēmis sodu, man radusies interesanta atziņa: ņemot vērā, ka noteiktā soda nauda joprojām nav atcelta, policija rīkojas kā baznīca, kas stāv pāri likumam.

Jā. Šī alegorija nemaz nav tik sveša. Par morāles un ētikas principiem gan vēsturiski, gan arī mūsdienās nesen lasīju "1/4 Satori" izdotajā Džuliana Badžīni (Julian Baggini) grāmatā "Ateisms: ļoti saistošs ievads". Grāmatas 3. nodaļā "Ateisma ētika: likumi un likumdevēji" aprakstīts morālā likuma spēks un dievišķā vara, kas šo likumu it kā apstiprina. Starp citu, tiešām iesaku izlasīt "saistošo ievadu" tulkojumus - lieliski atsvaidzina un papildina izpratni par lietām.

Lai nu kā, autors raksta, ka morāle ir ne vien iespējama bez Dieva, bet arī pilnīgi neatkarīga no tā. Ateisti ne tikai spēj dzīvot tikumīgi, bet var būt pat tikumīgāki nekā reliģiozi cilvēki. Nevēlos iesākt diskusiju par reliģijas fenomenu, bet gan uzdot jautājumu: no kurienes rodas morāle? Arī grāmatā autors uzdod vairākus jautājumus: kas nodrošina, ka morāles likumi patiešām ir morāli? Kas nosaka morāles standartus? Likumdevējs, baznīca vai kāds cits?

Un no manas puses - vai cilvēkam ir tiesības šos likumus apstrīdēt, vai, nebilstot ne vārda, akli ticēt visam teiktajam?

Labs piemērs ir Platona "Eutifrons". Vai dievi izvēlas to, kas ir labs, tāpēc, ka tas ir labs, vai arī labais ir labs, jo dievi to izvēlas, jautāts grāmatā. Ja patiess ir pirmais variants, tas pierāda, ka labais ir neatkarīgs no dieviem. Labais vienkārši ir labs, un tieši tāpēc labs Dievs vienmēr izvēlēsies to. Taču, ja patiess ir otrais variants, pats priekšstats par to, kas ir labs, kļūst patvaļīgs.

Pat ja Dievs (baznīca) izvēlētos pasludināt spīdzināšanu par labu esam, cilvēks taču saprastu, ka spīdzināt ir nepareizi. Līdz ar to labā un ļaunā nošķiršanai baznīca nav nepieciešama - ir vajadzīgs veselais saprāts. Kā spilgtu piemēru varētu minēt sieviešu tiesību ierobežojumus pasaules reliģijās.

Tas ko vēlos teikt: tikai tāpēc, ka policija saka, ka ir noticis pārkāpums, nenozīmē, ka tas patiešām ir noticis. Pastāv likums (konkrētajā vietā bija un ir atļauts stāvēt). Mūsu Ceļu policija, manuprāt, šoreiz rīkojas pēc saviem morāles principiem. Tas vien, ka kāds ir uzzīmējis dzelteno līniju uz ceļa, nenozīmē, ka tā ir jāievēro. Likums ir jāapstrīd un, jo biežāk, jo labāk. Ceru, ka šai gadījumā autovadītāja saņemtais sods tiks anulēts.

Atgādināšu, ka tuvojas portāla TVNET desmit gadu dzimšanas diena. Saistībā ar to esam nolēmuši un pamazām veicam desmit labus darbus. Viens no tiem ir palīdzēšana lasītājam Mārtiņam. Blakus viņa mājai Rīgā, Slokas ielā, jau gadiem ielas malā bija uzkrāsota dzeltenā līnija, kas aizliedz automašīnām šajā vietā stāvēt. Lai gan Mārtiņš noskaidroja, ka līnijas uzklāšana nav likumīga, tomēr tikai pēc portāla TVNET publikācijas līnija tika demarķēta. Pagaidām gan nav skaidrs, kurš to izdarījis...

Komentāri (40)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu