Lukašenko: kur gribēsim, tur AES arī būvēsim (35)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko ceturtdien noraidīja Lietuvas pretenzijas pret Baltkrievijas plānoto atomelektrostaciju (AES), paziņojot, ka suverēnai valstij ir tiesības pašai noteikt savas AES atrašanās vietu.

«Politika ir skaidra, es precīzi ievēroju šo politiku. Mēs šeit - šajā zemē - esam saimnieki. Un mēs noteiksim, kur būvēt un ko būvēt,» viņš paziņoja žurnālistiem ceturtdien, darba braucienā apmeklējot Mogiļovas apgabalu.

Baltkrievijas prezidents uzsvēra, ka Krievijā ir vismodernākās tehnoloģijas un Krievija tādas AES ne mazums būvējusi arī citviet pasaulē. «Tas ir pats augstākais AES aizsardzības un drošuma līmenis,» uzsvēra Lukašenko, apgalvojot, ka «atomstacijai Baltkrievijā būs būt, un mēs to uzcelsim».

«Lietuvieši bļauj, bet tieši tāpat, tieši tādā pašā vietā, tādā pašā attālumā no mūsu robežas vēlas uzbūvēt savu atomstaciju,» klāstīja Baltkrievijas prezidents, runājot par Lietuvas plāniem Visaginā netālu no apturētās Ignalinas AES uzbūvēt jaunu staciju. «Viņu vecā stacija, kura viņiem joprojām kūp, vispār atrodas pie mūsu robežas, bet ūdeni viņi tai ņem no mūsu ezeriem. Kādēļ tolaik viņi nekliedza, piemēslojot mūsu ezerus?» kaimiņzemei Lietuvai jautāja Lukašenko.

«Kur nu kliegt - nekliedza, bet mēs staciju uzbūvēsim pēc starptautiskajiem standartiem,» paziņoja Baltkrievijas prezidents, skaidrojot, ka «šeit jau darbojas [ANO] Starptautiskās Atomenerģētikas aģentūras speciālisti, viņiem pret mums nav pretenziju par būvniecības tehnoloģijām un stacijas drošību».

Baltkrievijas prezidents runāja arī par iespējām būvēt vēl vienu AES Baltkrievijā. «Es pajokojot teicu, ka nebūtu slikti, ja Starptautiskā Atomenerģētikas aģentūra palīdzētu uzbūvēt mums otru AES, lai gan zināms, ka aģentūra ar to nenodarbojas. Bet, ja ar tādiem nosacījumiem, ar kādiem Krievija mums būvē atomstaciju, tiktu uzcelta arī otra AES un tā atrastos Mogiļovas apgabalā, mēs būtu daudz bagātāki. Tādējādi mēs iegūtu pilnīgu enerģētisko drošību, nebūtu vairs elektroenerģijas atkarības,» klāstīja Lukašenko.

«Pagaidām mēs vērtējam, domājam, skatāmies. Bet jautājums par otru AES pagaidām nav aktuāls,» atzina Baltkrievijas prezidents.

«Ja uz tādiem nosacījumiem atradīsies investors - japāņi, korejieši, franči ar vāciešiem, varbūt amerikāņi, tad es būtu priecīgs. Dzīvosim - redzēsim,» paziņoja par pēdējo Eiropas diktatoru dēvētais Lukašenko.

Baltkrievija ir iecerējusi uzcelt AES, kurā būtu divi reaktori ar kopējo jaudu 2400 megavati. Pirmo reaktoru plānots pabeigt 2017.gadā, bet otro - 2018.gadā. Celtniecību paredzēts uzsākt šogad aprīlī. Baltkrievija 2009.gada janvārī sāka darbu pie AES būvniecības sagatavošanas Grodņas apgabala Ostrovecas rajonā 50 kilometru no Lietuvas robežas.

Baltkrievijas AES būvniecību vadīs Krievijas valsts uzņēmums «Atomstrojeksport». AES un apkārtējās infrastruktūras būvniecības izmaksas tiek lēstas 9,4 miljardu ASV dolāru (4,7 miljardi latu) apmērā. Lielāko daļu AES būvniecībai nepieciešamā finansējuma Baltkrievija kā aizdevumu saņems no Krievijas.

AES Baltkrievijā gribēja būvēt jau 80.gadu sākumā, taču šis projekts tika apturēts pēc 1986.gadā notikušās Černobiļas AES avārijas Ukrainā.

Lietuva ne reizi vien ir paudusi bažas par to, ka Baltkrievijas plānotā AES Lietuvas robežas tuvumā var neatbilst drošības standartiem.

Arī Lietuva kopā ar Latviju un Igauniju plāno Visaginā celt jaunu AES.

Komentāri (35)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu