ASV atbrīvo vienu no 10 Krievijas spiegiem (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

ASV tiesa atļāvusi pret drošības naudu atbrīvot vienu no aizdomās turamajiem Krievijas spiegiem. Pārējiem deviņiem aizturētajiem joprojām jāpaliek apcietinājumā. Tikmēr Maskava paziņojusi, ka tā sniegs visu iespējamo palīdzību apcietinātajiem tautiešiem. Tajā pašā laikā abu valstu prezidenti ir reaģējuši ļoti nosvērti un nekādi asi izteikumi nav sekojuši ne no vienas no pusēm.

Ņujorkas tiesa atzinusi, ka vienīgā persona no 10 aizdomās turmajiem spiegiem, ko var atbrīvot pret 250 tūkstošu dolāru lielu drošības naudu ir Peru dzimusī žurnāliste Vikija Peleasa. Tiesa uzskata, ka ASV pilsonību ieguvusī žurnāliste visticamāk nav "apmācīta aģente". Tāpat neesot apšaubāma žurnālistes identitāte, tāpēc sieviete tālāko procesa virzību varot gaidīt mājās, taču viņai ir jānēsā elektroniskā aproce. Tiesnešu lēmumu apsveica gan žurnālistes advokāts, gan pie tiesas sapulcējies atbalstītāju pūlis.

Taču Peleasas vīram, Ņujorkas universitātes profesoram, ir jāpaliek apcietinājumā. Vīrietis, kurš uzdodas par Huanu Lacaro, ir atzinies, ka strādājis Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta labā. Savu patieso identitāti spiegs nav izpaudis, lai gan atklājis, ka dzimis Krievijā, nevis kā norādīts viltotajos dokumentos - Urugvajā.

Tiesa lemjot par labu aizturēto palikšanai apcietinājumā, ņēma vērā divus argumentus. Pirmkārt, Kiprā aizturētais spiegs Kristofers Metcos, pēc atbrīvošanas pret drošības naudu, pazuda. Otrkārt, apsūdzētie pēc atbrīvošanas taisnā ceļā var doties uz Krievijas vēstniecību un pieprasīt patvērumu. Maskava jau paspējusi paziņojot, ka par spiegošanu tās labā aizturētos novārtā nepametīs un sniegs visu iespējamo atbalstu.

"Saskaņā ar Krievijas pilsoņu aizsardzību ārzemēs, tas ir mūsu diplomātisko misiju un konsulātu svēts pienākums katrā valstī. Ja kāds pieprasīs jebkāda veida palīdzību, mēs protams sniegsim pilnu atbalstu un uzstāsim uz nepieciešamību nodrošināt mūs ar visu iespējamo informāciju par to, kas reāli notiek."

Saskaņā ar ASV varas iestāžu sniegtajām ziņā visi aizturētie, iefiltrēdamies valsts politiskajā, intelektuālajā un šovbiznesa elitē, krievijas labā spiegojuši aptuveni 10 gadus. Starp aizturētajiem vislielāko mediju uzmanību izpelnījusies Anna Čepmene, kas atgādina Dzeimsa Bonda filmu personāžu. Skaistā krieviete ir kāda ar izlūkdienestu saistīta diplomāta meita, kas bijusi precējusies ar britu publicistu. Čepmenas bijušais vīrs presei atzinis, ka sievietes arests viņu nepārsteidz. Sieva bijusi ļoti noslēpumaina un lielāko tiesu sava laika pavadījusi starp ļoti bagātiem un ietekmīgiem cilvēkiem ejot uz dažādām pirmizrādēm un pieņemšanām.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu