Latvenergo korupcijas lietā iesaistītais Meļķo strādā Rīgas brīvostā (44)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Latvenergo» amatpersonu korupcijas skandālā iesaistītais bijušais energokompānijas viceprezidents Aigars Meļko jau vismaz gadu pieņemts darbā Rīgas brīvostas pārvaldē par konsultantu elektroenerģijas jautājumos, liecina portāla «Pietiek.com» rīcībā esošā informācija. Lēmumu par Meļko piesaistīšanu konsultanta statusā pieņēmis Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs.

Meļko uzticēts nokārtot problēmu ar elektrības piegādi brīvostas nomniekiem Kundziņsalā, ko nespēj nodrošināt tā dēvētās oligarhu lietas ietvaros Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) uzmanības lokā esošās SIA «Rīgas tirdzniecības osta» meitasuzņēmums SIA «RTO elektrotīkli».

Lēmumu par Meļko piesaistīšanu konsultanta statusā pieņēmis Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs, uzskatot, ka bijušais «Latvenergo» viceprezidents palīdzēs brīvostai atrisināt problēmas ar nepietiekamajām elektrojaudām.

Meļko jau vismaz gadu darbojas kā vidutājs starp Rīgas brīvostas pārvaldi, «Latvenergo» piederošo elektroenerģijas piegādes uzņēmumu AS «Sadales tīkls» un privāto uzņēmumu «RTO elektrotīkli».

Pēdējā brīvostas valdes sēdē 19.aprīlī Meļko uzstājies ar ziņojumu par elektroapgādes problēmām Kundziņsalā. Vairāki uzņēmumi, kuriem Rīgas brīvosta šajā teritorijā iznomājusi zemi, jau sen sūdzas, ka netiek nodrošināti ar uzņēmējdarbībai nepieciešamajām elektroenerģijas jaudām. Rīgas brīvostai šīs problēmas risināšanā ir sasaistītas rokas, jo jau 2005.gada augustā elektroenerģijas sadales operatora licenci uz 20 gadiem Andrejsalā, Eksporta ielā un Kundziņsalā ieguva SIA «RTO elektrotīkli».

Licenci, kas «RTO elektrotīkliem» līdz 2025.gadam faktiski nodrošina monopolstāvokli elektroenerģijas piegādē daļā brīvostas, izsniegusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija vēl laikā, kad to vadīja Valentīna Andrējeva.

Arī pati SIA «RTO elektrotīkli» nav izteikusi gatavību atteikties no licences darbības zonas Kundziņsalā, lai gan oficiālā atbildē brīvostai atzinusi, ka tai nav jaudas rezervju, lai nodrošinātu jebkādu elektroenerģijas piegādi šai teritorijai.

Pēc «Pietiek.com» rīcībā esošās informācijas, jau mēnešiem ilgi norit sarunas starp Rīgas brīvostas pārvaldi, «RTO elektrotīkliem» un «Sadales tīklu» par nosacījumiem, uz kādiem Kundziņsalā varētu notikt jaunas elektroenerģijas apakšstacijas izbūve. Trīspusējo darba grupu šajās sarunās uzticēts vadīt Meļko.

Meļko oficiālajās sarunās aizstāvējis pozīciju, ka «RTO elektrotīkliem» jāatsakās no elektroenerģijas operatora tiesībām Kundziņsalā un šī funkcija jānodod «Sadales tīklam». «RTO elektrotīkli» sarunās piedāvājuši variantu, ka elektroenerģijas apakšstacijas pieslēguma izmaksas Kundziņsalā segtu Rīgas brīvostas pārvalde, kļūstot par šīs apakšstacijas saražotās jaudas īpašnieci, bet pati apakšstacija būtu «RTO elektrotīklu» īpašums. «RTO elektrotīkli» tālāk atpirktu apakšstacijas saražoto jaudu no brīvostas, viena kilovata cenu aprēķinot pēc speciālas formulas.

Sarunās provizoriski lēsts, ka jaunas elektroenerģijas apakšstacijas izbūve Kundziņsalā varētu izmaksāt 2,5-3 miljonus latu, neskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Komentāri (44)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu