Mīļais, es negribu!  (158)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Tu nezināji, ka šāds mirklis pienāks, taču tas ir noticis – tev jau ilgāku laiku it nemaz negribas seksu. Meklējam iemeslus! 

Trūkst vīrieša sapratnes

Med. dr. seksologs Boriss Doņņikovs:

“Seksuālā disharmonija ir tikai viena no pāra disharmonijas izpausmēm, jo tikpat labi ģimenē var būt nepārtraukti strīdi, konflikti, nesaskaņas citās jomās – sociālajā, materiālajā vai psiholoģiskajā. Ja līdz šim bijusi normāla seksuālā dzīve, bet šobrīd nav vēlēšanās iesaistīties intīmajās attiecībās, tas var būt normāls dzīves etaps. Es kā speciālists bieži redzu, ka sievietēm ļoti trūkst sapratnes no vīrieša puses. Brīdī, kad sievietei ir vajadzīgs draugs, palīgs, dvēseles siltums, vīrietis piedāvā tikai ķermeņa karstumu un neko citu. Pēc kaislīga vakara viņš pazūd vai arī ir tepat blakus, bet domās un interesēs tālu prom. Tad nav brīnums, ka sievietes seksualitāte var pazemināties. Iespējams, rīt vai parīt viss būs labāk – seksualitātei samazinoties, nevajag krist lielos pārdzīvojumos vai iegrimt depresijā. Dažkārt tam ir fizioloģiski iemesli, kas atkarīgi no organisma reakcijas uz vairākiem faktoriem. Svarīgākais ir justies komfortabli un runāt ar savu partneri. Katram pārim seksa biežums ir atšķirīgs. Protams, ja pusgadu nav intīmu attiecību, to varētu sākt uzskatīt par seksualitātes samazināšanos. No otras puses, tādi pāri ir, un, neskatoties uz šo faktu, viņi vēlas dzīvot kopā. Reiz satiku kādu pacienti, kurai divus gadus ar vīru nebija seksa. Jautāju: “Kā jūs jūtaties?” Viņa atbild, ka labi! Prasu vīram: “Kā jūtaties?” Labi! Tātad nav nekādu problēmu. “Paldies un uz redzēšanos!” Dažkārt sievietes seksualitātes samazināšanās var likt vīram meklēt sānsoļus. Vīrietis saprot, ka viņam ir laba ģimene un nevēlas to satricināt, bet šajā dzejolī ir viens “pantiņš”, kas viņu neapmierina, – viņš izvēlas satikties ar citu sievieti, uzturot šīs attiecības lokālā informācijas zonā, lai nevienam šis fakts nebūtu pieejams. Tādējādi viņš risina savas problēmas, neskarot ģimeni.

Seksuālai disharmonijai var būt vairāki iemesli. Es novēlu ikvienai sievietei izanalizēt sevi, par piemēru ņemot šo koordinātu sistēmu – dažkārt visam ir izskaidrojums, arī tam, ka tu šobrīd vai jau ilgāku laiku nevēlies intīmas attiecības.

Zems seksuālo hormonu līmenis organismā

jeb iedzimtība

Ir cilvēki, kuriem ir iedzimts zems seksuālo hormonu līmenis organismā, tāpēc nav tik izteiktas vajadzības pēc seksa kā pārējiem. Protams, ja bērns tiek audzināts specifiskos erotiskos apstākļos, seksualitāti var palielināt, neskatoties uz iedzimtību. Piemēram, Taizemē sekss ir viena no vietējās reliģijas sastāvdaļām, meitenes no bērnības tiek gatavotas seksuālajai dzīvei. Mūsu sabiedrības morālē un uzvedībā cilvēks ar zemu hormonālo līmeni var likties tāds, kuram negribas, kuram nevajag un kuram sekss nav galvenais. Viņš spēj izveidot partnerattiecības, radīt bērnus, audzināt, tikai no citiem atšķiras ar to, ka nav tik izteiktas vēlmes pēc seksa. Šajā gadījumā – ja sieviete ir atradusi sev līdzīgu vīrieti, nekādas nesaskaņas un disharmonijas nebūs. Savukārt, ja šāda sieviete satikusi vīrieti, kuram nepieciešams daudz seksa, gultā var būt nopietnas nesaskaņas, kas līdzi nes visu pārējo – psiholoģiskās un sociālās problēmas, ieskaitot krāpšanu. Par hormonālo līmeni nosacīti var spriest pēc auguma. Hormonālie pētījumi pierāda, ka cilvēki, kuriem ir iedzimts zems hormonu līmenis, ir vizuāli skaistāki par citiem, ar garākām kājām un slaidāku figūru. Savukārt, pusaudžiem, kuriem pubertātes periodā ir augsts hormonālais līmenis, ātrāk beidzas kaulu palielināšanās.

Piemērs: sievietei ar vīru intīmajā dzīvē nav lielas baudas, tehniska veida iniciatīva no viņas puses uzlabot savu pašsajūtu gultā nav bijusi sekmīga, un viņa izvairās no kontakta. Sieviete aizbrauc uz ārzemēm un pusotru gadu dzīvo bohēmas atmosfērā, lietojot psihiskus stimulatorus, kā rezultātā viņai ir gan uzbudinājums, gan orgasms. Tas nozīmē, ka psihiskā stimulācija var paaugstināt seksualitāti. Ir arī cita veida stimulācijas, piemēram, kalnos, kur ir skābekļa trūkums, rodas viegla eiforija, izstrādājas endorfīni, un romāns, kas sācies brīnišķīgi kalnu apstākļos, pēkšņi izčākst realitātē uz zemes.

! Ieteikums. Ja tu pieļauj, ka tev ir iedzimts zems seksuālais hormonu līmenis un seksam tu nepiešķir pārāk lielu uzmanību, bet vēlies ko mainīt, nepieciešams aktīvs dzīvesveids, kas ir pilns pārdzīvojumu un patīkamu pārsteigumu. Šādiem cilvēkiem jābūt “tusētājiem”, lai varētu savu psihi visu laiku stimulēt. Ar interesantu un notikumiem piesātinātu dzīvi ikviens var palielināt savu seksualitāti.  

Tavu vecāku attieksme pret seksu  

jeb audzināšana

    Mūsu seksualitātē ļoti liela nozīme ir tam, kāda ir ģimene un kāda bijusi audzināšana. Precīzāk, ko tu novēroji kopš agras bērnības. Katram pārim ir savs intīmais kods neverbālā līmenī, bērns visu redz un jūt – arī to, ja tēvs, atnākot mājās, dod buču mammai, bet mamma aizgriežas prom. Tavu seksualitāti ietekmē vecāku attieksme pret seksu, un stipri vien to var pazemināt valdonīgi vecāki.

    Piemērs: kādas sievietes māte savulaik sociālu iemeslu dēļ bija spiesta apprecēties ar vīrieti, kuru nemīlēja.  Visa mūža garumā māte bija mēģinājusi šķirties – pēc pirmā bērna piedzimšanas, pēc otrā bērna piedzimšanas, taču vīrietis darīja visu, lai ģimeni saglabātu. Kad viņiem jau bija pāri piecdesmit, vīrs dzīvoja ārzemēs, sieva – Latvijā, un viņi tikās divreiz trīsreiz gadā. Tik daudz viņa varēja paciest. Meita bija redzējusi mātes attieksmi pret tēvu un kā magnetafons visu ierakstījusi savā zemapziņā – gan viņas attieksmi, gan emocijas, gan vārdus. Pieaugušā vecumā viņai bija lielas problēmas ar orgasma sasniegšanu. Otrs piemērs: sieviete ir augusi ģimenē, kur bijuši valdonīgi vecāki. Viņas tēvs un māte visu, kas attiecās uz iemīlēšanos, attiecībām starp meitenēm un puikām, uztvēra noliedzoši. Skatoties filmas ar pikantiem kadriem, lika iziet no istabas. Šajā ģimenē bija iekodēts: seksa nav un nebūs! Kaut kam jānotiek, lai bērns piedzimst, un viss. Šī sieviete apprecējās, taču pret seksu viņai bija nepatika. Ar savu vīru viņa bija pazīstama kopš agras bērnības, un psiholoģiskā ziņā bija grūti atrast saderīgāku pāri. Vīrs uz konsultāciju atnāca laimīgs. Uz jautājumu, vai viņam nav iebildumu, viņš raustīja plecus – nē, sieva negribot, viņam nekas nav pretī. Speciālists ar abiem parunāja, un viņu problēma tika atrisināta vienas nakts laikā. Tieši tādēļ, ka pārim bija ļoti labs psiholoģiskais kontakts, viņi bija gatavi uz visu – norādes nelikās ne pārsteidzošas, ne šokējošas.

    ! Ieteikums. Jau pieaugušā vecumā var pārstrādāt savu bērnības pieredzi – protams, tam nepieciešams laiks un, iespējams, labs speciālists.  

    Tev ik reizi sāp vai ir nepatīkami  

    jeb saslimšanas

      Jebkura veida saslimšanas, it īpaši tās, kas skar vielmaiņu, nervu sistēmu, endokrīno sistēmu un mazā iegurņa orgānus, var samazināt seksualitāti. Ir pat izvirzīta versija par 3D sindromu (dismenoreja, depresija un distonija), kas samazina libido. Interesanti, ka šis sindroms visbiežāk raksturīgs jaunām sievietēm, kurām agrā bērnībā ļoti bieži bijušas angīnas (streptakokam ir īpatnība, ka tas pa limfātiskiem vadiem no mandelēm dodas uz leju un var skart sirdi un olnīcas). Ja slimība ir hroniska, 22–24 gadu vecumā sievietei var būt veģetatīvā distonija, sāpes sirdī un menstruālā cikla traucējumi, kas samazina libido. Tāpat ļoti izplatīta saslimšana ir endometrioze, kas šobrīd, pēc statistikas datiem, ir trešajā vietā aiz sieviešu orgānu iekaisumiem un hormonālajiem traucējumiem. Ir sievietes, kurām līdz šim bijusi pozitīva dzimumdzīves pieredze, bet pēkšņi sāk izpausties endometrioze, parādās sāpes vēderā, dažāda veida cistas olnīcās, kas spiež uz nerviem un rada nepatīkamas sajūtas, kā arī cikla traucējumus. Ja sievietei ir ginekoloģiskas problēmas, viņa sevi bremzē uz intimitāti, it īpaši uz spontānu seksu, jo baidās, ka vīrietim varētu likties, ka viņa nerūpējas par savu higiēnu. Ginekoloģiskas problēmas ļoti negatīvi ietekmē sievieti psiholoģiski, turklāt daudzas nesaprot, kas ar viņām notiek.

      ! Ieteikums. Endometrioze negatīvi skar ne tikai seksuālo dzīvi, tā var izsaukt neauglību. Ja ir cikla traucējumi vai diskomforts, obligāti jādodas pie ginekologa.  

      Tu šobrīd ārstējies  

      jeb medikamentu ietekme

        Libido var pazemināt un negatīvi ietekmēt gan nomierinoši medikamenti, gan hormonālā ārstēšana. Ja tu lieto hormonālo kontracepciju, tas obligāti jādara ginekologa uzraudzībā. Nekādā ziņā neizvēlies to lietot pēc savas iniciatīvas! Ja kontracepcijas rezultātā mainās tava seksualitāte, ginekologs var ieteikt citu izsargāšanās veidu. Ja cilvēkam ir psihiskas saslimšanas – depresija un neirozes – un viņš lieto medikamentus, dažkārt grūti novilkt robežu, kas tieši samazinājis seksualitāti – depresija vai zāles?

        ! Ieteikums. Kad pārtrauksi lietot medikamentus, ar laiku seksualitāte atgriezīsies.  

        Tava reakcija uz stresu  

        jeb psiholoģiskie tipi

          Intīmajā dzīvē  daudz kas atkarīgs no individualitātes un psiholoģiskā tipa. Visbiežāk var sastapt adaptīvo seksualitātes tipu, kuram sekss ir nepieciešams, lai adaptētos dzīves stresiem. Šādi cilvēki intimitāti uztver kā regulējošu, mierinošu vai atslābinošu pasākumu. Vai esi pamanījusi, ka filmās ekstremālās situācijās starp vīrieti un sievieti pēkšņi uzvirmo seksuālas jūtas? Arī reālajā dzīvē asas izjūtas (nepatikšanas darbā, pārdzīvojumi, stresi) daudziem rada seksuālu noskaņojumu. Ir sievietes, kas seksu izmanto labam noskaņojumam un uzskata, ka gultā būs vieglāk pārdzīvot ikdienas problēmas. Taču cilvēki ir dažādi – ir tādi, kuri nesaprot, kā var mīlēties, ja ir tādas problēmas! Viņiem visbiežāk nepatīkami notikumi pazemina seksualitāti.

          ! Ieteikums. Tava attieksme pret seksu stresa situācijās ir pilnīgi normāla, izmanto šīs zināšanas, izskaidrojot savai otrajai pusītei. Viņš noteikti sapratīs.   

            

          Tu baro bērnu ar krūti  

          jeb zīdīšanas periods 

            No fizioloģiskā viedokļa tas ir likumsakarīgi, jo, barojot bērnu ar krūti, izdalās hormons prolaktīns, kas stimulē piena veidošanos. Šis hormons pēc savas būtības izdara lāča pakalpojumu seksualitātei, to bremzējot. Un atkal viss atkarīgs no sievietes rakstura. Ir sievietes, kurām nav tik ļoti svarīga sava bauda, bet tieši vīrieša uzmanība, un, ja viņa jūt, ka uzmanību var zaudēt, viņa var notēlot orgasmu, jo viņai vīrietis ir vajadzīgs. Savukārt, ja sieviete pēc dabas ir kautrīga un šaubās, viņai var būt grūtības noskaņoties uz seksu, viņa gaidīs vīrieša sapratni.

            ! Ieteikums. Skaidro savam vīram, kā jūties! Seksologs Boriss Doņņikovs gan novērojis, ka vīrieši šīs izjūtas diemžēl saprot vismazāk.   

            Vēl 5 iemesli  

            • No fizioloģiskā  viedokļa sieviete var vēlēties mazāk seksa grūtniecības laikā, it īpaši grūtniecības pirmajā trimestrī.

            • Seksualitātes samazināšanās sievietei var būt novērojama arī menstruālā cikla noteiktās dienās – tūlīt pēc menstruācijām sieviete seksu vēlas vismazāk.

            • Sieviete var nevēlēties seksu, ja ir bijusi traumatiska fiziskā tuvība, partneris viņu sāpinājis, un trauma ir tik dziļa, ka viņa ir norobežojusies.

            • Var būt rutīna un apnikums – sekss vienā un tajā pašā laikā. Tāpat nevienai sievietei nepatīk, ka vīrietis  paziņo: “Vienu seksiņu, ko!?” vai arī “Zini, mīļā, mums sen nav bijis seksa, kad tas būs?” Šādi vārdi sievieti nespēj stimulēt.

            • Sievietes libido var samazināties, ja vīrietis viņu pazemojis vai aizvainojis.

            Krāj enerģiju!

            Ja sieviete jūtas enerģijas pārpilna, viņa ir seksīga un burtiski staro. Seksuālā apetīte, tieksme, libido, dzimumtieksme – sauc, kā gribi, – ir svarīgākais, lai sieviete vēlētos seksu. Seksuālo apetīti nosaka enerģija. Ja esi pilnībā sevi izsmēlusi – nav ne fiziskās, ne garīgās, ne emocionālās enerģijas –, nebūs arī seksuālās apetītes. Enerģētisko trauku – arī seksuālo – var sākt piepildīt gan fiziski, gan garīgi, gan arī emocionāli. Ir pavasaris – sporto, apgūsti jauno un iepriecini sevi ik dienas! 

            Komentāri (158)CopyLinkedIn Draugiem X
            Redaktors iesaka
            Nepalaid garām!
            Uz augšu