«Latvenergo» lietu no KNAB pārņēmusi Ģenerālprokuratūra (18)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Kriminālprocesa izmeklēšanu par «Latvenergo» krimināllietas materiālu noplūdināšanu no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārņēmusi Ģenerālprokuratūra.

Kriminālprocess nodots Ģenerālprokuratūrai

Tā trešdien pēc viesošanās Saeimas Nacionālās drošības komisijā žurnālistiem pastāstīja KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks.

«Kriminālprocess nodots Ģenerālprokuratūrai, un prokuratūra pašlaik ir procesa virzītājs,» uzsvēra Streļčenoks.

Veidos izmeklēšanas grupu

Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Valdis Zatlers (Reformu partija) žurnālistiem teica, ka kriminālprocesu Ģenerālprokuratūra pārņēmusi no otrdienas un šajā lietā tiks veidota izmeklēšanas grupa, kas būs starpinstitucionāla.

Zatlers norādīja, ka

izmeklēšanai šajā kriminālprocesā ātra iznākuma nebūs, jo ir jāveic ekspertīze, kuras pabeigšanai nepieciešami vairāki mēneši.

«Līdz gada beigām būs skaidras atbildes uz visiem jautājumiem – kurš, kāpēc ir vainīgs un kādi ir motīvi, kas mudināja pārkāpt dienesta instrukcijas,» pastāstīja Zatlers.

Ģenerālprokuratūra kriminālprocesu pirms pārņemšanas jau uzraudzīja, un lietas nodošana prokuratūrai esot normāls process.

Zatlers neatklāja, vai viņam ir oficiāli zināms, kas noplūdināšanas lietā ir otra iesaistītā augstā amatpersona, ko vēl nesen Streļčenoks nosauca kā publiski zināmu. Aizbildinoties ar konfidenciālu informāciju, viņš arī neatklāja, cik cilvēku šajā kriminālprocesā iesaistīti.

«Patlaban, tā kā lietā vēl notiek izmeklēšana, es negribētu oficiāli nosaukt nevienu amatpersonu. Ja kāds ir pieteicies kā vainīgā amatpersona, tās ir viņa tiesības. Jebkuras amatpersonas, kas šajā lietā figurē, saistības pakāpi izvērtēs izmeklēšana, kas beigsies, es domājum rudenī, ne ātrāk,» uzsvēra Zatlers.

Par noplūdināšanas motīviem - vairākas versijas

Par informācijas noplūdināšanas motīviem esot vairākas versijas, taču, kamēr neviena nav pierādīta, par tām var runāt tikai pieļāvuma formā, norādīja komisijas vadītājs.

Netiek izslēgta versija, ka tieši iedzīvošanās kāre bijusi par pamatu amatpersonai nodot informāciju.

Nevar arī izslēgt, ka informācija noplūdināta apzināti, lai diskreditētu KNAB kā iestādi, kas nodarbojas ar korupcijas apkarošanu, klāstīja Zatlers.

Uz jautājumu, vai ir aizdomas, ka vēl no kādas citas lietas informācija noplūdināta, kā par to svētdien ziņoja TV3 raidījums «Nekā personīga», Zatlers atbildēja kodolīgi: «Viss var būt.»

Lai saprastu, vai informācijas nokļūšana ārpus KNAB ir sistemātiska parādība, 16.maijā Nacionālās drošības komisijai paredzēta izbraukuma sēde KNAB. Tur deputāti uz vietas iepazīsies ar to, kā tiek glabāti dokumenti un kā praksē tiek lietotas biroja iekšējās drošības sistēmas.

Medijos noplūdināšanas lietā minētā amatpersona Nacionālās drošības komisijas loceklis Andrejs Elksniņš («Saskaņas centrs») komisijas sēdēs nevar piedalīties, jo nav saņēmis pielaidi valsts noslēpumam, paskaidroja Zatlers.

Jau vēstīts, ka KNAB aprīļa sākumā sāka dienesta pārbaudi, kad portālā «pietiek.com» tika publicēti, iespējams, Latvijas energokompānijas «Latvenergo» lietas materiāli. Pārbaudē ir noskaidrota un at

Jau vēstīts, ka KNAB aprīļa sākumā sāka dienesta pārbaudi, kad portālā «pietiek.com» tika publicēti, iespējams, Latvijas energokompānijas «Latvenergo» lietas materiāli. Pārbaudē ir noskaidrota un atstādināta no pienākumu pildīšanas viena KNAB amatpersona, kura, iespējams, izpaudusi ziņas no šīs krimināllietas materiāliem.

Iesaistīta pazīstama amatpersona

Biroja priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks paziņojis, ka lietas materiālu noplūdināšanā, iespējams, iesaistīta arī kādas citas institūcijas amatpersona, kura ir augsta un publiski zināma. Tās vārds pagaidām netiek atklāts.

Pārbaudē noskaidros, kā šī valsts amatpersona tika informēta vai kā tā piekļuva šiem materiāliem. Saistībā ar materiālu noplūdi KNAB tika sākts arī kriminālprocess.

TV3 ziņoja, ka «Latvenergo» krimināllietas materiālus, iespējams, noplūdinājuši KNAB izmeklētājs Ruslans Balakleiskis un Saeimas deputāts, Nacionālās drošības komisijas loceklis Andrejs Elksniņš («Saskaņas centrs»). Deputāts saistību ar lietas noplūdi noliedz.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu