Pilsētas ielīgošanu izmanto partijas reklamēšanai (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.zz.lv

Neaicināti viesi – tā Jelgavas dome sauc mēra Andra Rāviņa pārstāvētās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) politiķus, kuri pagājušajā nedēļā bija sveicēju vidū tradicionālajā Jelgavas pašvaldības rīkotajā jauno ģimeņu un sakoptāko sētu saimnieku sumināšanā. Arī paši sveicēji stāsta, ka gadījušies tur teju nejauši, un stingri noliedz, ka par nodokļu maksātāju naudu rīkoto pasākumu būtu izmantojuši kā bezmaksas reklāmas platformu pirms Saeimas vēlēšanām.

23. jūlija ielīgošanā Hercoga Jēkaba laukumā pašvaldība, kā ierasts, dāvināja karotītes jaundzimušo jelgavnieku vecākiem un sveica sakoptāko īpašumu saimniekus.

Atnāca neaicināti

Taču atšķirībā no citām reizēm roku spieda ne tikai pilsētas vadība. Sveicēju pulkā bija gan ZZS līderis Augusts Brigmanis, gan bijusī Saeimas deputāte Viola Lāzo, gan LLU profesore un Saeimas deputāte Baiba Rivža – visi ZZS biedri.

Domes preses sekretāre Līga Klismeta noliedz, ka pilsētas vadība būtu šos cilvēkus aicinājusi piedalīties – viņi tur esot ieradušies pēc savas iniciatīvas. Uz jautājumu, vai šādos pasākumos arī citu partiju politiķi drīkst stāties līdzās mēram un sveikt pilsētniekus, viņa gan norādīja, ka «uzņēmumi un organizācijas var pasniegt savas speciālbalvas, iepriekš to saskaņojot ar pasākuma organizatoriem».

Foto: www.zz.lv

Informācija no «saviem kanāliem»

«Kā Latvijas pilsonis varu doties, kurp vien vēlos,» savu atrašanos pasākumā skaidro A.Brigmanis. Neviens no domes vadības uz pasākumu viņu neesot aicinājis. Viņš par to uzzinājis pa «saviem kanāliem», turklāt Jelgavā ierodoties diezgan bieži. Ar Saeimas vēlēšanām, kas notiks pēc trim mēnešiem, viņa dalībai pasākumā neesot nekāda sakara. Savukārt uz jautājumu par šādas reklamēšanās ētisko pusi A.Brigmanis pauda, ka «ētiskāk ir pasniegt dāvanas cilvēkiem, kas to ar savu darbu pelnījuši». Viņš sakoptāko māju īpašniekiem dāvājis mūzikas diskus.

Arī V.Lāzo, kas tagad ir Zaļās partijas biedre, bet iepriekš pārstāvējusi LPP/LC un sociāldemokrātus, noliedza jebkādu saistību ar vēlēšanām. Arī viņa tur neesot aicināta – atnākusi pēc savas iniciatīvas, jo Jelgavā viņai dzīvojot radinieki. V.Lāzo reiz jau bijusi Saeimas deputāte. Vai kandidēs arī šoreiz – neesot izlemts.

Foto: www.zz.lv

Vienīgi B.Rivža atzina, ka priekšvēlēšanu laikā ar dalību šādos pasākumos «jābūt uzmanīgam», taču Hercoga Jēkaba laukumā bijusi «ļoti jauka atmosfēra», turklāt viņa Jāņus un Līgas pilsētas ielīgošanā sveicot arī citus gadus. B.Rivža sacīja, ka kandidēs no ZZS Zemgales vēlēšanu apgabalā.

Jelgava nav izņēmums

LLU Sociālo zinātņu fakultātes lektors Andis Kursītis «Ziņām» atzina, ka prakse īpaši priekšvēlēšanu laikā izmantot administratīvos resursus popularitātes un atpazīstamības celšanai Latvijā ir visai izplatīta un «Jelgava un ZZS nav nekāds izņēmums». Politiskās ētikas jautājums esot, cik tālu politiķi iet. «Ir ļoti svarīgi, lai mediji un sabiedrība politiķus uzraudzītu un šādus gājienus nepieļautu,» sacīja A.Kursītis, piebilstot, ka Latvijā politiķiem tas vajadzīgs, jo lielākā daļa cilvēku balso par atpazīstamiem cilvēkiem, nevis labākajām programmām un kandidātu līdzšinējiem darbiem.

Foto: www.zz.lv
Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu