Valdība nespēj izlemt par maksas kanālu nodrošināšanu ciparu apraidē

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc visu pušu uzklausīšanas valdība šodien sēdē neizšķīrās, cik konkursa kārtībā izvēlēti komersanti nodrošinās maksas kanālus zemes ciparu apraidē no 2014.gada, tā vietā piekrītot Satiksmes ministrijas (SM) valdības sēdē piedāvātajam kompromisam to noteikt konkursa nolikumā.

SM uz šodienas valdības sēdi virzīja divus variantus - darba grupas, SIA «Lattelecom» un Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas atbalstīto ierosinājumu šādu iespēju paredzēt vienam komersantam un Latvijas Telekomunikāciju asociācijas un SIA «Baltkom» atbalstīto ierosinājumu dot iespēju maksas kanālus nodrošināt vairākiem komersantiem.

Pēc ministrijas ierosinājuma nolikums tiks veidots, pamatojoties uz konceptuālajiem lēmumiem, kas tiks pieņemti Saeimā. Proti, paredzams, ka parlamentam būs jāspriež par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) kompetenci, un attiecībā uz zemes ciparu apraidi padomei varētu tikt piešķirtas tiesības vērtēt, kuri kanāli iekļaujami maksas paketēs.

NEPLP loceklis Ivars Zviedris šodien valdības sēdē apliecināja, ka padome ir gatava uzņemties šo atbildību. Lemjot par šo jautājumu, atturējās tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK), kurš no partijas saņēmis mandātu atbalstīt variantu, kas paredz iespēju maksas kanālus nodrošināt vairākiem komersantiem.

Ministri vienojās, ka bez maksas pieejamos jeb nacionālos televīzijas kanālus zemes ciparu apraidē no 2014.gada nodrošinās VAS «Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs».

Par šo jautājumu valdībai jālemj, jo pašreizējam zemes ciparu televīzijas nodrošinātājam «Lattelecom» tiesības piešķirtas līdz 2013.gada beigām.

Kabeļtelevīzijās būs jāiekļauj reģionālo TV radītais saturs

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz kabeļtelevīzijas operatoriem noteikt pienākumu iekļaut programmās reģionālo un vietējo elektronisko plašsaziņas līdzekļu radīto saturu, ja reģionālie mediji šādu vēlmi ir izteikuši.

Vienlaikus likumprojekts noteic, ka maksa par sniegto pakalpojumu ir pietuvināta faktiskajām izmaksām un gadījumos, kad elektroniskā plašsaziņas līdzekļa, kurš retranslē vietējā vai reģionālā elektroniskā plašsaziņas līdzekļa radīto programmu, izmantojot kabeļtelevīziju, darbības zona ir lielāka par retranslējamās vietējās vai reģionālās programmas apraides atļaujā noteikto apraides zonu, vietējās vai reģionālās programmas retranslācija notiek atbilstoši Elektronisko plašsaziņas līdzekļu nozares attīstības nacionālajā stratēģijā noteiktajam, vienlaicīgi izpildoties vairākiem nosacījumiem, proti, kabeļtelevīzijas operatoram ir tehniskas iespējas, ir noslēgts līgums par satura iekļaušanu programmu piedāvājumā, programmas raidlaika apmērs ir vismaz sešas stundas katru diennakti, kā arī ir saņemta retranslācijas atļauja.

Lai sagatavotie grozījumi stātos spēkā, tie vēl arī jāpieņem Saeimai.

Pašlaik vietējo televīziju veidotie sižeti un raidījumi tiek raidīti Latvijas Televīzijas 7.programmā īpaši šim mērķim paredzētos laikos.

2010.gada 1.jūnijā Latvijā pilnībā tika pabeigta pāreja uz televīzijas programmu zemes apraidi ciparformātā, Latvijas Valsts radio un televīzijas centram pārtraucot visu televīzijas programmu raidīšanu analogajā sistēmā. Satiksmes ministrijā iepriekš norādīja, ka ciparu apraides ieviešana ir ne tikai veicinājusi jauno tehnoloģiju pieejamības un to lietotprasmes izplatību, bet arī kopumā radījusi pozitīvu dinamiku televīzijas pakalpojumu jomā, izvēles iespēju paplašināšanos, kā arī pakalpojumu un servisa kvalitātes uzlabošanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu