«Brexit» kaislības: Meja piekāpjoties izvairās no eiroskeptiķu dumpja

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Piekāpjoties toriju eiroskeptiķu spārna spiedienam, Lielbritānijas premjerministrei Terēzai Mejai izdevies izvairīties no sakāves nozīmīgajā pirmdienas «Brexit» balsojumā, taču viņa zaudējusi vēl vieni kabineta locekli.

Meja piekrita diviem papildinājumiem likumprojektā par Lielbritānijas muitas režīmu pēc izstāšanās no Eiropas Savienības (ES), kurus iesniedza eiroskeptiski noskaņotais deputāts Džeikobs Rīss-Mogs, tādējādi novēršot dumpi pašas vadīto konservatīvo rindās, taču kritiķi apgalvo, ka tie faktiski izjauc premjeres pašas piedāvāto «Brexit» stratēģiju.

Meja gan noliegusi, ka šie labojumi novirzītos no viņas «Brexit» plāna, kas tika saskaņots pēc mēnešiem ilgām kabineta iekšējām diskusijām un oficiāli nodots atklātībai pagājušajā nedēļā.

Tajā pašā laikā, lai varētu balsot pret vienu no grozījumiem, no amata atkāpies Aizsardzības ministrijas valsts ministrs Guro Bebs.

Pirmdien panākto kompromisu asi kritizē proeiropeiski noskaņotie konservatīvo pārstāvji.

«Tagad jāšaubās, kurš vada valsti,» izteicās Anna Subrija, kas iestājas par ciešu saišu saglabāšanu ar ES pēc Lielbritānijas izstāšanās no bloka. «Tie ir cilvēki, kas nevēlas atbildību «Brexit».»

Mejai ir arvien grūtāk vienlaicīgi saglabāt gan proeiropeiski, gan eiroskeptiski noskaņoto deputātu atbalstu, un klīst arvien uzstājīgākas baumas, ka toriji gatavotos viņas gāšanai.

Mejas «Brexit» stratēģija izpelnījušies visu nogrupējumu kritiku.

«Stingrā «Brexit»» aizstāvji uzskata, ka tā paredz saglabāt pārāk ciešas saites starp ES un Lielbritāniju, kamēr proeiropeiski noskaņotie deputāti apgalvo, ka tā nepietiekami aizsargā britu pakalpojumu sektoru.

Paužot neapmierinātību ar Mejas plānu, pagājušajā nedēļā atkāpās ārlietu ministrs Boriss Džonsons un «Breksita» ministrs Deivids Deiviss.

Pirmdien iesniegtie papildinājumi muitas likumprojektā tiek uzskatīti par eiroskeptiķu spēka demonstrāciju.

Pirmais no tiem paredz, ka Lielbritānija iekasēs muitas nodevas ES vārdā vienīgi tad, ja ES darīs to pašu Apvienotās Karalistes vārdā, ko Brisele jau kategoriski noraidījusi kā nepieņemamu.

Savukārt otrais nosaka, Lielbritānijai jānosaka pašai savi muitas tarifi.

Vairāk nekā desmit toriju atteicās atbalstīs šos papildinājumus, un valdībai izdevās panākt to apstiprināšanu vienīgi ar trīs balsu vairākumu, kamēr likumprojekts kopumā tika apstiprināts ar 33 balsu vairākumu.

Tagad likumprojekts tiks nodots Lordu palātai, pirms tas atkal atgriezīsies apakšnamā galīgajai apstiprināšanai.

Kā ziņots, bijusī Lielbritānijas izglītības ministre Džastina Grīninga tikmēr pirmdien nāca klajā ar aicinājumu sarīkot vēl vienu referendumu, lai izkļūtu no parlamentārā strupceļa, ko radījis Mejas priekšlikumus pēc «Brexit» veidot jaunu brīvās tirdzniecības zonu ar ES.

Grīninga līdz šim ir ietekmīgākā toriju pārstāve, kas paudusi atbalstu otra referenduma idejai.

Grīninga, kas valdību pameta janvārī, norādīja, ka Mejas stratēģija neapmierina nedz tos, kas vēlas saraut saites ar ES, nedz tos, kas iestājas pret «Brexit».

Viņa uzsvēra, ka tie briti, kas balsoja pret izstāšanos, tiek spiesti aiziet no ES tādas vienošanās vārdā, kas liks Lielbritānijai joprojām pakļauties daudzām bloka tiesību normām, nespējot tās vairs nekādi ietekmēt.

Savukārt tiem britiem, kas balsoja par «Brexit», Meja nepiedāvā nepārprotamu norobežošanos no ES, ko tie vēlējās.

Grīninga norādīja, ka šķelšanos gan toriju rindās, gan opozīcijā esošo leiboristu frakcijā iespējams novērst vienīgi ar jaunu referendumu, dodot iespēju pilsoņiem izvēlēties starp Mejas piedāvāto ceļu, stingro «Brexit», aizejot no ES bez vienošanās, un palikšanu blokā.

«Vienīgais risinājums ir izņemt galīgo lēmumu par «Brexit» no strupceļā nonākušo politiķu rokām (..) un atdot to atkal tautai,» norādīja Grīninga.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu