Lizuma iedzīvotāji rosina ņemt kredītu vietējās pils remontam (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Bogdanovs/dzirkstele.lv

«Lizuma pilī kopš 1937.gada atrodas skola. Šajā laikā skolā nav bijis kapitālā remonta. Varbūt ir reize, kad varam ņemt kredītu šā valsts nozīmes kultūras pieminekļa renovācijai? Vai, lūdzu Gulbenes novada dome ir gatava atbalstīt mūs sakarā ar to, ka rudenī paliek 75 gadi, kopš pilī ir skola? » vaicāja Lizuma vidusskolas direktore Irēna Ābeltiņa tikšanās laikā ar Gulbenes novada domes darbiniekiem, kas Lizumā noritēja 10.aprīlī.

Var nokrist balkons

I.Ābeltiņa klāstīja, ka gluži tā nav, ka šajos gados nekas nav darīts skolas sakārtošanā. Savulaik, kad Lizumā vēl darbojās pagasta padome Alda Strada vadībā, ņemts kredīts kanalizācijas remontam, jo brukušas tualetes. Veikti arī skolas kārtējie remonti. «Varbūt tagad var paņemt kredītu pils fasādes sakārtošanai?» tincināja I.Ābeltiņa.

Gulbenes novada domes priekšsēdētāja Sandra Daudziņa sacīja, ka kredīta ņemšana nozīmē aizņemties visu pils renovācijai vajadzīgo summu. Viņasprāt, tas tādu rīcību nevar uzskatīt par ļoti lietderīgu. «Jāveido tāme, jārēķina, cik šī summa būs liela, un jāsamēro ar Gulbenes novada pašvaldības budžeta iespējām. Jāizvērtē prioritātes, varbūt jāsāk ar pils jumta sakārtošanu. Jālemj domē,» teica S.Daudziņa.

I.Ābeltiņa klāstīja, ka jumts var drīzāk pagaidīt, bet «ja pils fasādi neremontēs, nokritīs balkons». Viņa piebilda, ka no ēkas fasādes krīt apmetums.

Labāk tikai līdzfinansēt?

Domes Finanšu un ekonomikas nodaļas vadītāja Anna Pružinska sacīja, ka lizumniešu iesniegumu izskatīs un ņems vērā pie nākamā gada pašvaldības budžeta apstiprināšanas.

«Varbūt atvērsies kāda projektu programma, kur mēs varētu piedalīties ar līdzfinansējumu. Šobrīd mēs kredītu tādiem lieliem objektiem neesam ņēmuši. Kredīts taču ir arī jāatdod, turklāt - ar procentiem,» sacīja viņa un piebilda, ka pašlaik nav ne jausmas par kādu summu ir runa saistībā ar nepieciešamību renovēt Lizuma pili.

A.Pružinska uzsvēra, ka novada domei ir noteikti «griesti» - kopumā kredītsaistības par visiem novadā veicamajiem darbiem nedrīkst pārsniegt 20 procentus no pašvaldības budžeta.

Diskusijas laikā I.Ābeltiņa informēja, ka tuvākajā laikā sagatavos un domē izvērtēšanai iesniegs informāciju par apjomiem un izmaksām saistībā ar nepieciešamajiem Lizuma pils fasādes remontdarbiem. Viņa arī klāstīja, ka ir šobrīd visai niecīgas iespējas ar projekta palīdzību piesaistīt investīcijas Lizuma pils renovācijai.

Baronu Volfu Lizuma pils celta 1836.gadā Tjudoru neogotikas stilā. Saglabājusies interjeru apdare kāpņu telpā, zālēs un Zilajā jeb Mednieku zālē, kuru darinājis igauņu meistars Aleksandrs Knoks. Šeit uz sienām ir dekoratīvi koka paneļi. Griesti ir ar koka apdari.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu