Informācijas noplūdes mazināšanai premjers gatavs mainīt likumus (18)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Informācijas noplūdes mazināšanai no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) premjers Valdis Dombrovskis būtu gatavs virzīt likumdošanas izmaiņas, ja tādas sagatavotu KNAB operatīvo darbību pārraugošā ģenerālprokuratūra.

No KNAB vairākkārt noplūdusi informācija par tās izmeklēšanā esošām lietām vai to detaļām, un pēdējo nedēļu laikā dienests nonācis mediju uzmanības lokā pēc materiālu noplūdes «Latvenergo» krimināllietā, kurā tiek izmeklēta kompānijas bijušās vadības, iespējams, koruptīvi darījumi. KNAB pagājušajā nedēļā paziņoja, ka identificējis dienesta amatpersonu, kas, iespējams, dokumentus nopludinājusi.

«Ja būs arī nepieciešamas kādas normatīvās izmaiņas, tad, protams, pārrunājot ar ģenerālprokuratūru, mēs būsim gatavi tādas virzīt uz priekšu,» trešdien LNT raidījumam «900 sekundes» sacīja premjers Valdis Dombrovskis.

Viņš gan norādīja, ka iniciatīvai par izmaiņām likumdošanā būtu jānāk tieši no ģenerālprokuratūras, jo tā uzrauga KNAB funkcionālo un operatīvo darbību.

Dombrovskis arī atzina, ka diemžēl informācija Latvijā noplūst ne tikai no KNAb, bet arī citām tiesībsargājošām institūcijām. Viņš norādīja, ka KNAB šobrīd veic iekšējo izmeklēšanu par informācijas nopūdi un saskaņā ar biroja publiskoto informāciju, vainīgā persona ir identificēta.

Viņš gan uzsvēra, ka, iespējams, zemais atalgojums KNAB nevar kalpot par attaisnojumu informācijas nopludināšanai.

«Attiecībā uz atalgojumu, protams, mēs varam runāt, ka atalgojums jāpaaugstina dažādās jomās, bet tas nav nekādā veidā attaisnojums veikt prettiesiskas darbības. Mēs zinām,no Latvijas pieredzes, ka amatpersonas arī ar ļoti lielām algām pieķertas dažādos koruptīvos darījumos,» sacīja premjers.

KNAB aprīļa sākumā sāka dienesta pārbaudi, kad portālā «pietiek.com» tika publicēti, iespējams, « Latvenergo» lietas materiāli. Pārbaudē ir noskaidrota un atstādināta no pienākumu pildīšanas viena KNAB amatpersona, kura, iespējams, izpaudusi ziņas no šīs krimināllietas materiāliem.

KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks pavēstījis, ka lietas materiālu noplūdināšanā, iespējams, iesaistīta arī kādas citas institūcijas amatpersona, kura ir augsta un publiski zināma.

«Pietiek.com» apgalvoja, ka publiskojis vairākas tā rīcībā nonākušas telefonsarunas starp nu jau bijušo « Latvenergo» prezidentu Kārli Miķelsonu un viceprezidentu Aigaru Meļko, kā arī biznesa konsultantu Andreju Livanoviču un franču enerģētikas koncerna «Alstom Power» pārstāvi. Sarunas ierakstītas 2010.gadā, KNAB izmeklējot « Latvenergo» amatpersonu iespējamo piekukuļošanu.

«Latvenergo» lieta joprojām atrodas pirmstiesas izmeklēšanā birojā. KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe februāra sākumā žurnālistiem pavēstīja, ka šogad lietu plānots nodot prokuratūrā kriminālvajāšanas sākšanai.

TV ziņu raidījums pirmdien vēstīja, ka Latvijas energoapgādes kompānijas « Latvenergo» krimināllietas materiālus, iespējams, noplūdinājuši Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklētājs Ruslans Balakleiskis un Saeimas deputāts, Nacionālās drošības komisijas loceklis Andrejs Elksniņš.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu