Purvīša balvai nominēti vēl pieci mākslinieki (4)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / LNMM

Purvīša balvas neatkarīgo ekspertu darba grupa, izvērtējot šā gada pirmā ceturkšņa notikumus Latvijas vizuālajā mākslā, fināla atlasei nominējusi vēl piecus māksliniekus, informē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) Reklāmas un informācijas darba kuratore Natālija Sujunšalijeva.

Finālam izvirzīti Sarmīte Māliņa un Kristaps Kalns, Kristaps Ģelzis, Leonards Laganovskis un Verners Lazdāns.

Māliņa un Kalns Purvīša balvas finālam izvirzīti par izstādi «Pacieties», kas LNMM izstāžu zālē «Arsenāls» bija skatāma no 9.februāra līdz 18.martam.

Kristaps Ģelzis. Darbs no izstādes "Viela pārdomām"
Kristaps Ģelzis. Darbs no izstādes "Viela pārdomām" Foto: Publicitātes foto / LNMM
Leonards Laganovskis. Darbs no izstādes "Yezzz!!!"
Leonards Laganovskis. Darbs no izstādes "Yezzz!!!" Foto: Publicitātes foto / LNMM

Ģelzis balvai nominēts par personālizstādi «Viela pārdomām», kas galerijā «Māksla XO» bija skatāma no 8.marta līdz 3.aprīlim. Izdevniecības «Neputns» galvenā redaktore Laima Slava uzskata, ka mākslinieks nebeidz pārsteigt. Viņa trumpis ir spēja pakļaut arī vispretrunīgākos, neiespējamākos materiālus glezniecības pašvērtības prasībām, tās jutekliskajai dabai, turklāt atrast arī kādu kaitinoši aktuālu, humānu vēstījumu, aiz kura paslēpt dzīves neglābjami izprovocēto dienišķo asaru.

Laganovskis balvai izvirzīts par personālizstādi «Yezzz!!!», kas Laikmetīgās mākslas centra «Ofisa» galerijā bija skatāma no 12. janvāra līdz 6. februārim, un darbu ciklu «2012.gads», kas laikmetīgās mākslas izstādē «Būt vai nē» no 26. janvāra līdz jūnijam būs skatāma Dailes teātrī.

Darbs no Vernera Lazdāna izstādes "Nativus"
Darbs no Vernera Lazdāna izstādes "Nativus" Foto: Publicitātes foto / LNMM

Mākslinieks savā vērienīgajā divpadsmit digitālo izdruku ciklā «2012.gads» sniedz ironiski trāpīgus komentārus par mūsdienu globālās pasaules uztveres modeļiem un savstarpējās komunikācijas formām, savukārt izstādē «Yezzz!!!» skatītājam tika piedāvāts aktuāls, emocionāli spēcīgs vēstījums par lielvaru kārtējām, azartiski īstenotajām «kara spēlītēm», kurās atsevišķu reģionu un nelielu valstu intereses «demokrātijas» aizsegā tiek tradicionāli ignorētas.

Savukārt Lazdāns balvai nominēts par izstādi «Nativus», kas galerijā «Alma» norisinājās no 15.februāra līdz 23.martam.

Ekspozīcijā «Nativus» izstādīti mākslinieka pēdējos divos gados radītie darbi - desmit gleznu sērija un pie tās piederošas plastikas figūras, vēstīja mākslas zinātniece Inese Baranovska, piebilstot, ka, sekojot mākslinieka Lazdāna radošajai attīstībai, augstu vērtē viņa konsekvenci un patstāvību sava ceļa meklējumos.

Purvīša balvas neatkarīgo ekspertu darba grupā no 2011.gada 1.janvāra līdz 2012.gada 15.decembrim darbojas LNMM Latvijas Vizuālās mākslas departamenta vadītāja Ginta Gerharde-Upeniece, LNMM izstāžu kuratore Irēna Bužinska, LNMM Latvijas dekoratīvās mākslas un dizaina departamenta vadītāja Inese Baranovska, mākslas kritiķis un kurators Vilnis Vējš, mākslas kritiķis Jānis Borgs, Laikmetīgās mākslas centra direktore Solvita Krese un mākslas zinātniece, izdevniecības «Neputns» galvenā redaktore Laima Slava. Ekspertu darba grupa nominantus Purvīša balvai izvirza reizi ceturksnī.

Purvīša balva dibināta 2008.gada sākumā, un to paredzēts pasniegt reizi divos gados. Pirmo Purvīša balvu 2009.gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu «Solitude». Par otrās Purvīša balvas laureātu 2011.gadā kļuvis mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi «Varbūt».

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu