No Stokholmas: 4G tehnoloģiju nākotne (31)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pavisam negaidīti, nedēļu pirms Zviedrijas princeses Viktorijas kāzām, kuras 19. jūnijā iecerējuši apmeklēt teju 3 tūkstoši žurnālistu, arī mēs, izzinot 4G mobilā interneta tīkla attīstības iespējas, Stokholmā ieradāmies kā 11 Latvijas mediju delegācija. Atzīšos - mūs sagaidīja karaliski.

Visupirms: brauciena sponsors "TeliaSonera" ir zviedru telekomunikāciju koncerns, kas, gluži kā Somijā, Dānijā un citviet Austrumeiropā, arī Latvijā savā nozarē spēlē līdera lomu, proti, uzņēmumam pieder 49% gan "LMT", gan "Lattelecom" akciju. Tāpat skandināvi pārvalda Spānijas "Yoigo" ar 78% akciju. Iedziļinoties skaitļos, īsumā, tie ir 150 miljoni abonementu 450 miljonu plašā iedzīvotāju telpā. Latvijā kompānijas pakalpojumus izmanto vairāk nekā 1 miljons abonentu.

„Kista Science City” izpētes centrs

Lai atgādinātu par zviedru investīcijām un panākumiem telekomunikāciju jomā, mūsu delegācija tika aicināta apmeklēt "Kista Science City" izglītības un zinātnes centru, kurā vienlaikus jau kopš 2003. gada atrodama arī kompānijas "Ericsson" centrālā mītne.

Tieši šeit 1876. gadā izgudrotājs un uzņēmējs Larss Eriksons (Lars Magnus Ericsson) atvēra savu privāto telefonu darbnīcu.
"Kista Sience City" telpas
"Kista Sience City" telpas Foto: TVNET

Zinātnes centrs sevī ietver 8800 uzņēmumu, nodarbinot 66 500 cilvēku. Šeit strādā un atsevišķos gadījumos arī dzīvo 1100 zinātnieku un 5000 studentu. Tā ir vienreizēja zinošu cilvēku kopa, kas veido ļoti radošu un ar potenciālu piesātinātu vidi, katru dienu tuvinoties uzdevumam sasniegt neticamo.

Par vienu no galvenajiem apskates objektiem uzskatāma "Ericsson" ēkā ierīkotā dažādu pilsētvides risinājumu paraugu telpa, kurā apmeklētājiem ļauts visu ne tikai apskatīt, bet arī aptaustīt. Šeit uzskatāmi parādīts, kā tiek izvietotas mobilo sakaru bāzes uz, piemēram, Manhetenas māju jumtiem vai Londonas metro, kur parasti telefona sakari ir ierobežoti.

Īpašu mūsu delegācijas uzmanību izpelnījās kompānijas izstrādātā

interneta vietne, kas darbojas saskaņā ar elektrības skaitītājiem pilsētas mājās.

Ikviens patērētājs, ievadot lietotāja vārdu un paroli, var sekot līdzi saviem rēķiniem (www.telgeenergi.se). Latvijā noteikti kas tāds noderētu!

"Ericsson" paraugu telpa
"Ericsson" paraugu telpa Foto: TVNET

Kas ir ātrgaitas 4G

Viens no šiem zinātniskās fantastikas cienīgiem mērķiem jau vairākus gadus ir bijis jaunas paaudzes ātrgaitas mobilais internets (4G), kas beidzot nu arī Latvijā (kopš 7. jūnija Liepājā)

sācis sevi pierādīt kā nopietnu nākotnes tehnoloģiju standartu, piemēram, apdraudot satelītu televīzijas pastāvēšanu kā tādu.

Jā, ar 100 megabitiem sekundē (Mbps) pārraides ātrumu tas tik tiešām ir iespējams.

Kā uzskatāmu piemēru, aprakstot jauno tehnoloģiju iespējas, varētu minēt TV sižetu veidošanu no notikuma vietas: pēc intervijas aktuālais materiāls HD formātā tiek augšupielādēts uz servera, lai nepieciešamības gadījumā to operatīvi varētu pārraidīt ziņu raidījuma ietvaros.

Pateicoties mobilitātei un ātrajai datu pārraidei, žurnālistam, neizmantojot ierasto satelītu, tomēr saglabājot satura kvalitāti, ir iespēja nekavējoties nodot svarīgo informāciju skatītājam.

Šo modeli nākotnē varētu izmantot gan lielie televīzijas kanāli, strādājot ar korespondentiem ārvalstīs, gan mazāki interneta ziņu portāli, papildinot statisko saturu ar interesantiem ziņu vai izklaides video materiāliem. Tāpat tiktu uzlabota videospēļu industrija un biznesa komunikācija konferencēs.

Tātad 4G jeb LTE ("Long Term Evolution") ir jauna veida mobilā interneta tīkls, ar kura palīdzību lietotājam ir iespēja baudīt lejupielādes ātrumus starp 20 Mbps un 80 Mbps, vietām sasniedzot pat 100 megabitus sekundē.

Šobrīd gan ceturtās paaudzes ātrgaitas internets ir pieejams tikai Stokholmā (kopš 2009. gada decembra). Arī lietotāju skaits ir visai niecīgs – 2000. Tomēr viens no uzņēmuma pārstāvjiem mums atklāja, ka tuvākajā laikā 4G patēriņš noteikti strauji augs.

Latvijas žurnālisti intervē "TeliaSonera" mobilo sakaru biznesa "Mobility" vadītāju Hokanu Dālstrēmu
Latvijas žurnālisti intervē "TeliaSonera" mobilo sakaru biznesa "Mobility" vadītāju Hokanu Dālstrēmu Foto: TVNET

Kā viens no šķēršļiem nākotnes biznesa attīstībai tiek minēts modems, kas spētu apvienot 4G un 3G tīklu specifiku. Sākumposmā, kad jaunā tīkla pārklājums nebūs pilnīgs, svarīgi ir saglabāt nepārtrauktu pieeju internetam, pat tad, ja lietotājs jau ir pārgājis uz 4G. Aktuāla ir arī licencēšana un 2,6 Ghz sakaru frekvence LTE pakalpojumu nodrošināšanai.

Starp citu, arī Latvijā mēneša sākumā LMT sāka jaunās paaudzes mobilā interneta testēšanu Liepājā.

Lekciju laikā žurnālistiem galvenokārt tika stāstīts par atšķirīgajiem tarifiem un dažādiem datu apjomiem, kas varētu būt attiecināmi uz piedāvātajām 4G paketēm. Plašāka informācija par to pieejama pievienotajos interneta resursos.

Mīlas (kāzu) oficiālais operators

Neatņemama brauciena sastāvdaļa, protams, bija Zviedrijas princeses Viktorijas gaidāmās kāzas, īpaši tāpēc, ka "TeliaSonera" kā galvenais sakaru nodrošinātājs sev izvēlējies "oficiālā mīlas operatora" lomu.

Plānots, ka uzņēmums, sadarbojoties ar televīzijas kanālu "TV4",

izmantojot 4G pieslēgumu un vairākas kustīgas filmēšanas brigādes, pārraidīs kāzu procesiju tieši no Stokholmas ielām.

Rūpējoties par svarīgā notikuma mārketingu, ielūgtajiem pasaules žurnālistiem kompānija izveidojusi arī īpašu mediju centru "Media Center", kur iegūtā informācija būs ātri pārvietojama uz savas valsts serveriem.

Starp citu, interesanti, ka karalis Kārlis XVI Gustavs, laužot zviedru paradumu, ka laulājamie paši ienāk baznīcā blakus kā vienlīdzīgi, ceremonijas laikā pats pievedīs princesi pie laulības altāra. Līdzīgi kā britu attieksmē pret monarhiju, arī Stokholmā, jautājot par kāzu kampaņas nepieciešamību, gan interneta komentāros, gan runājot ar pilsētniekiem, jutām uzkrītoši negatīvu noskaņu. Tas viss gan mums netraucēja iejusties svētku noskaņā un izbaudīt skaisto un vasarīgo Skandināvijas pilsētu Stokholmu.

Stokholmas ielas bija kā nosētas ar reklāmu plakātiem par karaliskajām kāzām
Stokholmas ielas bija kā nosētas ar reklāmu plakātiem par karaliskajām kāzām Foto: TVNET

Daži 4G lietošanas piemēri

5 GB HD filmu ar 100 Mbit/s iespējams lejupielādēt 6 minūtēs un 40 sekundēs.

3,5 MB foto failu ar 50 Mbit/s iespējams augšupielādēt 0,56 sekundēs.

3,5 MB lielu MP3 failu ar 100 Mbit/s iespējams lejupielādēt 0,28 sekundēs.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu