Bojā gājušo skaits nemieros Kirgizstānā pieaudzis līdz 97 cilvēkiem (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bojā gājušo skaits trīs dienas ilgajos nemieros Kirgizstānā pieaudzis līdz 97, bet ievainoti vismaz 1247 cilvēki, vēsta Kirgizstānas Veselības ministrija.

(Teksts papildināts ar jaunāko informāciju par bojā gājušo un ievainoto skaitu; pievienota 2., 5. un 6. rindkopa.)

"Ošas un Džalalabadas reģionos dzīvību zaudējuši 97 cilvēki," apliecināja ministrijas amatpersona.

Pēc ministrijas datiem, aptuveni puse cietušo ir smagā stāvoklī un vairumam cietušo ir šautas brūces. Tikmēr vietējie iedzīvotāji ziņo, ka upuru skaits varētu būt daudz lielāks, jo reālo cietušo skaitu dramatiskās situācijas nav iespējams apkopot.

Bažas par vardarbīgajiem nemieriem paudis ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns. Banu "satrauc sadursmju apmērs, vardarbības etniskā daba, aizvien pieaugošais upuru skaits un ievērojamais pārvietoto cilvēku daudzums," teikts organizācijas oficiālajā paziņojumā. Tajā piebilsts, ka "ANO veic nepieciešamās humānās palīdzības novērtējumu."

Situācija ar katru stundu pasliktinās

Savukārt Starptautiskā Sarkanā krusta komitejas misijas Kirgizstānā vadītāja vietnieks Severīns Čapazs norādīja, ka situācija ar katru stundu kļūst aizvien sliktāka un draud izvērsties par pilna apmēra humāno krīzi.

Nakts nemieru pārņemtajā Ošas pilsētā pagājusi mierīgi, tomēr svētdienas dienā gan Ošā, gan Džalalabadā atkal dzirdamas apšaudes. Džalalabadas iedzīvotājs telefona sarunā aģentūras AFP korespondentam sacīja, ka pilsētā valda haoss un dzirdami šāvieni.

Karojošie grupējumi posta un dedzina pilsētu

Pilsētu arī klāj biezs dūmu mākonis, jo karojošie grupējumi aizdedzinājuši vairākas kafejnīcas un restorānus, lielu tirdzniecības centru, kā arī kādu banku, kas saistīta ar gāzto prezidentu Kurmanbeku Bakijevu.

Kopš sestdienas vakara Ošas, Uzgenas, Karasuiskas un Aravanas pilsētās un to apkārtnē ar pagaidu valdības rīkojumu ieviesta komandantstunda visas diennakts garumā. Svētdien komandantstunda noteikta arī Džalalabadā un tās apkārtnē.

Atļauj šaut uz nemierniekiem

Valdība arī devusi drošības spēkiem pilnvaras Ošas un Džalalabadas pilsētās nepieciešamības gadījumā izdarīt mērķtiecīgus nāvējošus šāvienus, lai aizsargātu civiliedzīvotājus, pašaizsardzības gadījumā vai masveida bruņota uzbrukuma gadījumā.

Valstī arī izsludināta armijas rezervistu daļēja mobilizācija.

Lūdz ievest Krievijas armiju; Krievija pagaidām atturas

Savukārt Krievija noraidījusi Kirgizstānas pagaidu valdības lūgumu pēc tās spēku ievešanas kaimiņvalstī, lai palīdzētu apturēt nemierus. Tomēr Krievijas valdība solījusi nosūtīt humāno palīdzību.

Vardarbības izprovocēšanā apsūdzēti aprīlī gāztā prezidenta Kurmanbeka Bakijeva atbalstītāji.

Vietējā medija "fergana.ru" galvenais redaktors Daņils Kislovs pavēstīja, ka "izskanējusi informācija, ka dažos Ošas apgabala rajonos bijušie Bakijeva ierēdņi izdala iedzīvotājiem ieročus. Bijušie Bakijeva ierēdņi cenšas pārņemt kontroli savā varā, organizējot paši savas bruņotās vienības, kurās pamatā ir kirgīzu tautības pilsoņi. Man šķiet, ka pavisam noteikti šo etnisko konfliktu, kā to tagad var nosaukt, izprovocēja iepriekšējā vara".

Bruņojas ar akmeņiem, nūjām, šaujamieročiem

Nekārtības, kas ceturtdienas vakarā Kirgizstānas dienvidu galvaspilsētā Ošā aizsākās ar kirgīzu un uzbeku jauniešu grupu kautiņu, drīz pārauga ielu cīņās, naidīgajām pusēm ķeroties pie akmeņiem, nūjām, arī šaujamieročiem. Tika demolēti un izlaupīti veikali, dedzinātas ēkas un automašīnas.

Oša ir Kirgizstānas otra lielākā pilsēta, un tajā ceturtā daļa iedzīvotāju ir uzbeki. Tāpat kā visa Vidusāzijas valsts dienviddaļa arī Oša tiek uzskatīta par Bakijeva atbalsta bastionu.

Tūkstošiem uzbeku bēg no nemieru pārņemtajiem reģioniem

Kopš nemieru sākšanās, tūkstošiem uzbeku bēg no Ošas un tās apkārtnes, cenšoties patverties kaimiņu Uzbekistānā.

Maskavas atteikšanās sniegt militāru atbalstu un vardarbības turpināšanās rada bažas par konflikta ieilgšanu, liekot ārvalstu līderiem un starptautiskām organizācijām aicināt konfliktā iesaistītās puses izrādīt savaldību.

"Izkauj cilvēkus", nav iespējams nokļūt uz lidostu

Starptautiskās cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "Human Rights Watch" pētniece Andrea Berga, kas pati uzturas viesnīcā Ošā, lūdz, lai iejaucas starptautiskā sabiedrība.

"Situācija ir šausmīga. Valdībai nav kontroles pār pilsētu. Tas ir karš," sacīja Berga. "Nav iespējams nokļūt uz lidostu, un uzbeku rajoni deg. Visur šauj. Šausminoši telefonzvani no cilvēkiem, kas, ieslēgti šajās mahallās [uzbeku rajonos], redz, kā tiek izkauti viņu kaimiņi," sacīja pētniece.

Prasa kaimiņvalstīm ļaut bēgļiem šķērsot robežas

Starptautiskā cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Amnesty International" svētdien aicināja Kirgizstānu aizsargāt tās uzbeku kopienu no etniskās vardarbības, kas pārņēmusi valsti. Organizācija arī aicināja Kirgizstānas kaimiņvalstis ļaut bēgļiem šķērsot robežas un patverties no vardarbības to teritorijās.

""Amnesty International" aicina Kirgizstānas pagaidu valdību nodrošināt adekvātu aizsardzību visiem Kirgizstānas pilsoņiem, īpaši uzbekiem, pret kuriem tiek vērsta vardarbība," teikts organizācijas paziņojumā presei. "Tiesībsargājošās institūcijas nespēj nodrošināt iedzīvotāju, īpaši uzbeku kopienas, aizsardzību," norāda aģentūra.

"Amnesty International" arī aicina Kirgizstānas kaimiņvalstis, īpaši Uzbekistānu atvērt robežu bēgļiem, kas cenšas patverties no nekontrolētās vardarbības Kirgizstānas dienvidos. Pēc organizācijas datiem, Uzbekistānas robežas virzienā devušies 2000-6000 uzbeku bēgļi. Aģentūras AFP reportieris kādā robežpunktā starp abām valstīm redzēja simtiem uzbeku sievietes un bērnus, kas tur sapulcējušies, cerot tikt ielaisti Uzbekistānā.

Uzbekistānas valdība prasa Kirgīzijai garantēt uzbeku drošību

Uzbekistānas valdība sestdienas vakarā pauda bažas par situāciju, aicinot apturēt vardarbību pret Kirgizstānas uzbeku kopienu. "Uzbekistānas sabiedrība un iedzīvotāji pauž lielas bažas un satraukumi par notikumiem, kas pēdējās dienas notikuši Kirgizstānas dienvidu pilsētā Ošā," teikts Uzbekistānas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

"Nesodītas slepkavības, vardarbība, grautiņi, dedzināšanas un laupīšanas, kas vērstas pret mierīgajiem iedzīvotājiem, var izraisīt tikai noraidījumu no visas starptautiskās kopienas," teikts paziņojumā.

Vardarbību dēvē par provokāciju

Uzbekistānas amatpersonas vardarbību nodēvējušas par "aprēķinātu, organizētu un provokatīvu", ar mērķi izraisīt etnisko konfliktu un piespiest uzbekus bēgt. "Mums nav šaubu, ka to veic spēki, kuru intereses ir ļoti tālas no kirgīzu tautas interesēm," teikts Uzbekistānas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Tomēr Uzbekistānas amatpersonas izvairījušās no komentāriem, vai tās ir gatavas atvērt robežu un uzņemt bēgļus.

Eiropas Komisija sestdien paziņoja, ka tā nosūta uz Kirgizstānu ekspertu, lai novērtētu situāciju.

Kirgizstāna ir stratēģiski svarīga gan ASV, gan Krievijai, kam abām šajā valstī ir militārās bāzes.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu