Nacionālās drošības komisija vērtēs «Latvenergo» noplūdes lietu (5)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimas Nacionālās drošības komisija kādā no tuvāko nedēļu sēdēm plāno pārrunāt situāciju, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) amatpersona, iespējams, izpaudusi ziņas no «Latvenergo» krimināllietas materiāliem.

Uz komisijas sēdi tiks uzaicināta KNAB vadība, pastāstīja komisijas vadītājs Valdis Zatlers (Zatlera Reformu partija).

Viņš uzskata, ka šis gadījums izceļas ar to, ka šī acīmredzot nav bijusi vienkārša noplūde tāpēc, ka informācija nebūtu pietiekami glabāta vai nebūtu ievērots slepenības režīms.

«Nacionālās drošības komisija pirms dažiem mēnešiem rūpīgi skatīja jautājumu, kā iestādēs tiek glabāti valsts noslēpumi, un tad mēs lielas problēmas neredzējām. Šis ir gadījums, ka noticis cilvēciskais faktors, ka cilvēks apzināti ir nodevis informāciju, kuru nedrīkst izpaust. Ja tas ir darīts ar iespējamību nopelnīt, tas jau būtu korupcijas gadījums pašā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, taču varbūt tur ir vēl daudz smagāki motīvi. Tas noteikti kaitē KNAB reputācijai,» norādīja Zatlers.

Vienīgā izeja, pēc Zatlera domām, ir pēc iespējas ātrāk šo gadījumu atklāt visās tā detaļās, un, ja ir iesaistītas arī citas institūcijas amatpersonas, tad šī amatpersona ir jānosauc vārdā.

«Un, protams, pašam KNAB darbiniekam, ja viņš ir pārkāpis likumu, ir jāsaņem sods, un, ja ir iesaistīta cita amatpersona, tad, protams, radīsies jautājums, kāda ir šīs amatpersonas reputācija,» uzsvēra Zatlers.

«Katrā ziņā mēs neko neprasīsim rīt, bet viennozīmīgi kādā no tuvākajām sēdēm šo jautājumu skatīsim. Lai mums būtu pilnīga skaidrība, kas notika, kāpēc notika un ko darīt turpmāk, lai novērstu šādus gadījumus. Šis tomēr ir otrs gadījums. Nacionālās drošības komisijas locekļiem ir jābūt pārliecībai, ka šāds gadījums tiek atklāts un ka tas nekaitē pašai izmeklēšanai. Šis ir gadījums, kas prasa īpašu attieksmi, ja ņem vērā, ka ir iesaistīta amatpersona, kas izmanto savu dienesta stāvokli un grauj KNAB reputāciju, un traucē izmeklēšanas procesam,» klāstīja Zatlers.

Jau ziņots, ka KNAB pagājušajā nedēļā sāka dienesta pārbaudi, kad portālā «pietiek.com» tika publicēti, iespējams, Latvijas energokompānijas «Latvenergo» lietas materiāli. Pārbaudē ir noskaidrota un atstādināta no pienākumu pildīšanas viena KNAB amatpersona, kura, iespējams, izpaudusi ziņas no šīs krimināllietas materiāliem.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu