Kirgizstānas dienvidos pēc sadursmēm izsludināts ārkārtas stāvoklis

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Kirgizstānas pagaidu valdība no piektdienas līdz 20.jūnijam izsludinājusi ārkārtas stāvokli un komandanta stundu Ošas apgabala daļā valsts dienvidos pēc tur notikušām etniskām sadursmēm, kurās gājuši bojā 17 cilvēki un ievainots 201, paziņoja Veselības ministrija.

(precizēts upuru skaits atbilstoši jaunākajai informācijai)

Naktī uz piektdienu Ošas apgabala Ošas un Uzgenas pilsētās un Karasu un Aravas rajonos notika sadursmes un apšaudes starp kirgīzu un uzbeku jauniešu grupām.

Cietušie guvuši galvenokārt šautas brūces. Notikuma vietā ieradušās astoņas ātrās palīdzības mašīnas.

Izsludina ārkārtas stāvokli un komandantstundu

Ar mērķi noregulēt situāciju šajās Ošas apgabala pilsētās un rajonos ir izsludināts ārkārtas stāvoklis un komandanta stunda, un par Ošas komandantu iecelts iekšlietu ministra vietnieks Bakits Alimbekovs, paziņoja pagaidu valdības oficiāls pārstāvis Farids Nijazovs.

Komandanta stunda ir ieviesta uz laiku no pulksten 20 līdz sešiem. Uz Ošu steidzami izlidoja Alimbekovs, pagaidu valdības īpašais pārstāvis valsts dienvidos - aizsardzības ministra pienākumu izpildītājs Ismails Isakovs un iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs Bolots Šers. Varas iestādes arī nosūtījušas bruņumašīnas uz etnisko sadursmju vietām.

Simtiem bruņotu jauniešu demolē pilsētu

Apmēram tūkstotis ar nūjām un akmeņiem bruņotu jauniešu ceturtdienas vakarā sapulcējās Ošas centrā, izsita veikalu vitrīnas un dzīvojamēku logus un dedzināja automašīnas. Pilsētā izcēlās vairāki ugunsgrēki.

Piektdienas rītā situācija Ošā bija mierīgāka un šāvieni nebija dzirdami, tomēr vairākās vietās pilsētā notika stihiskas vietējo iedzīvotāju sanāksmes. Pa pilsētu braukāja armijas un milicijas patruļas, kas ar skaļruņiem aicināja cilvēkus izklīst, un debesīs virs pilsētas patrulēja divi Aizsardzības ministrijas helikopteri.

Pilsētā postaža un neskaitāmi ugunsgrēki

Ošā piektdien ir slēgti veikali un tirgi, sabiedriskais transports praktiski nefunkcionē, un ir jūtama deguma smaka. Ugunsdzēsēji naktī dzēsa ugunsgrēkus filharmonijā, uzbeku teātrī, vairākos veikalos, kafejnīcās un restorānos.

Sakarā ar nekārtībām Ošā ir pastiprināta Kirgizstānas-Uzbekistānas robežas kontrole, tomēr robeža nav slēgta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu