Šovakar sākas futbola svētki mēneša garumā! (40)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Šovakar ar grandiozu koncertu atklāj FIFA Pasaules kausa (PK) izcīņas finālturnīru futbolā, kas pirmo reizi risināsies Āfrikas kontinentā - Dienvidāfrikas Republikā (DĀR).

Pasaules kausa izcīņa ir otrs lielākais sporta forums pasaulē, ar kuru popularitātes, televīzijas reitingu, publicitātes un finanšu apmēru ziņā var konkurēt tikai vasaras olimpiskās spēles.

Šovakar pulksten 21.00 sākās krāšņs koncerts, kurā piedalās daudzas pasaules popmūzikas zvaigznes (Juanes, Shakira, Angelique Kidjo, The Black Eyed Peas u.c.).

Cīņā par tiesībām sarīkot prestižo turnīru DĀR apsteidza citas Āfrikas kontinenta valstis - Ēģipti un Maroku. Pavisam 204 valstis centās kvalificēties finālturnīram, bet tas izdevās tikai 32 veiksmīgākajām.

Arī Latvijas izlase vēl divas spēļu kārtas pirms savas kvalifikācijas cikla apakšgrupas turnīra noslēguma reāli pretendēja uz spēlēšanu DĀR, bet šoreiz nedaudz nepaveicās atkārtot lielisko sasniegumu, kad Latvijas futbolisti sensacionāli iekļuva 2004. gada Eiropas čempionāta finālturnīrā Portugālē.

Stadioni un balvu fonds

DĀR speciāli Pasaules kausa izcīņai ir uzcēlusi piecus jaunus stadionus un atjaunojusi vēl piecus par kopējo summu, kas pārsniedz 1,3 miljardus ASV dolāru (ap 524 miljoniem latu). Spēles norisināsies divos Johannesburgas stadionos, kā arī Durbanā, Keiptaunā, Portelizabetē, Blūmfonteinā, Rustenburgā, Nelspreitā, Polokvanē un Pretorijā. Lielākais no tiem ir "Soccer City" stadions Johannesburgā ar 91 141 skatītāju vietu, un tajā notiks gan finālturnīra atklāšanas spēle, gan finālmačs.

Tikmēr kopējais balvu fonds veido 240 miljonus dolāru. Jau pirms turnīra sākuma katra komanda saņēma pa miljonam dolāru, bet pārējās prēmijas būs atkarīgas no katras komandas rezultātiem.

Līdzjutēju interese

Prognozēts, ka finālturnīra laikā DĀR apmeklēs apmēram 450 000 ārvalstu līdzjutēju, lai gan šis skaits tomēr var būt arī mazāks. Nedaudz negaidīti, ka vēl maija nogalē apgrozībā uz Pasaules kausa finālturnīra futbolā spēlēm tika laisti pēdējie 150 000 biļešu. DĀR iedzīvotāji iegādājušies 1,3 miljonu biļešu no aptuveni trijiem miljoniem biļešu, kas kopā pieejamas.

Sākotnēji situācija nebija tik cerīga un pat Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) oficiāli atzina, ka pašreizējā biļešu pārdošanas kārtība esot pārāk sarežģīta un dārga, kas jo īpaši neveicināja to tirdzniecību tieši Āfrikas kontinentā.

Jāatzīmē, ka pat pašā DĀR biļešu pārdošanas apjomi atpalika no plānotā, pirms aprīļa vidū tās sāka tirgot arī speciālos pārdošanas punktos valsts teritorijā. Turklāt FIFA nolēma DĀR pilsoņiem tās piedāvāt par zemāku cenu, lai ļautu arī ne tik materiāli nodrošinātiem cilvēkiem klātienē izbaudīt Pasaules kausa izcīņas spēļu atmosfēru.

Bukmeikeri par favorītiem uzskata Spāniju un Brazīliju

Finālturnīrā 32 komandas ir sadalītas astoņās apakšgrupās pa četrām katrā. Labākās divas no katras grupas iekļūs otrajā kārtā un tālāk spēles ritēs pēc izslēgšanas turnīra principa, attiecīgi astotdaļfinālā, ceturtdaļfinālā, pusfinālā līdz finālmačam 11.jūlijā. Kopumā DĀR tiks aizvadītas 64 spēles, kuras uzticēts vadīt 30 galvenajiem tiesnešiem.

Visvairāk reižu, proti, piecas Pasaules kausa izcīņā ir uzvarējusi Brazīlija, bet viena uzvara mazāk ir Itālijai, kura triumfēja pirms četriem gadiem Vācijā. Savukārt finālturnīru rezultatīvākais spēlētājs ir brazīlietis Ronaldo, kura rēķinā ir 15 vārtu guvumi.

Šoreiz bukmeikeru vērtējumā par galvenajām favorītēm tiek uzskatītās Spānijas un Brazīlijas valstsvienības. Zīmīgi, ka 2008.gada Eiropas čempionvienība Spānija Pasaules kausā nekad iepriekš nav uzvarējusi.

Pasaules kausa izcīņas apakšgrupas

A grupa (Francija, DĀR, Meksika, Urugvaja)

Spēku samēru ziņā viena no līdzvērtīgākajām grupām. Iespējams, par galveno favorīti var uzskatīt Franciju, taču tā pēdējā laikā nerāda pārliecinošu sniegumu, ko pierāda arī zaudējums Ķīnai pēdējā pārbaudes mačā pirms finālturnīra. Piedevām Francijā daudzi ir noskaņoti visai skeptiski par tās galvenā trenera Raimona Domeneša spēju izveidot vienotu komandu no francūžu zvaigznēm.

Daudz kas būs atkarīgs izlases līdera Franka Riberī snieguma laukuma vidusdaļā. Tikmēr pārējās izlases lūkos izmantot savas izdevības un arī lielā mērā to sniegumu noteiks izlases līderu spēle. Tā DĀR izlasē tas būs Anglijas premjerlīgas kluba "Everton" pussargs Stīvens Pīnārs, Meksikas sastāvā "Barcelona" aizsargs Rafaels Markess, bet Urugvajas - Madrides "Atletico" uzbrucējs Djego Forlans.

B grupa (Argentīna, Nigērija, Dienvidkoreja, Grieķija)

Divkārtējai pasaules čempionei Argentīnai ar aizvadītā gada pasaules labāko futbolistu Lionelu Mesi sastāvā nevajadzētu rasties grūtībām ar iekļūšanu 1/16 finālā, un pārējās komandas, visticamāk, sadalīs vienu atlikušo ceļazīmi uz turnīra nākamo kārtu - Nigērijas izlases trumpis varētu būt arī Āfrikas kontinenta klimats, kamēr pārējās divas izlases vienmēr izcēlušās ar disciplinētu spēli, vispirms domājot par savu vārtu drošību un tikai tad gaidot savas izdevības pie pretinieku vārtiem.

Jāatzīmē, ka Nigērijai gan nevarēs palīdzēt viens no tās līderiem Džons Obi Mikels, kurš vēl nav pilnībā izārstējis ceļgala savainojumu.

C grupa (Anglija, ASV, Alžīrija, Slovēnija)

Grupas neapšaubāmā favorīte ir itālieša Fabio Kapello vadītā Anglija, kura gan tā dēvētajos lielajos turnīros lielākoties startējusi visai nesekmīgi. Tā savu vienīgo pasaules čempiones titulu ieguva tālajā 1966.gadā, lai gan spēlētāju izvēles un kvalitātes ziņā iespēju ir bijis diezgan daudz.

Šajā reizē par labu varētu nākt tieši Kapello faktors, proti, slavenais treneris ir stingras disciplīnas piekritējs, kā daudzreiz britu futbolistiem pietrūcis. Neilgi pirms finālturnīra no sastāva savainojuma dēļ izkrita kapteinis Rio Ferdinands, taču diez vai tas būs šķērslis, lai Veins Rūnijs un citas izlases zvaigznes nevarētu parādīt labāko sniegumu.

Arī ASV izlasi raksturo uzbrukuma futbols, bet mazāk pārliecinoša aizsardzība, kamēr Alžīrija un Slovēnija centīsies spēli veidot tieši no aizsardzības.

D grupa (Vācija, Austrālija, Serbija, Gana)

Neskatoties uz izlases kapteiņa Mihaela Ballaka savainojumu un vēl citu pamatsastāva spēlētāju traumām, grupas favorītes statuss likumsakarīgi pienākas Vācijai. Šīs izlases lielākais trumpis vienmēr bijis spēles disciplīnas ievērošana un milzīgais cīņasspars, kas dažreiz kompensējis spēlētāju individuālās meistarības nianses.

Ierasts, ka finālturnīros lielisku sniegumu demonstrē Minhenes "Bayern" uzbrucējs Miroslavs Kloze. Austrālijas izlases priekšrocība būs komandas saliedētība, kamēr Serbijas futbolistus raksturo augsta individuālā tehniskā meistarība. Tikmēr Ganas izlases izredzes noteikti samazinās tās līdera Mišela Esjēna nespēlēšana DĀR savainojuma dēļ.

E grupa (Nīderlande, Dānija, Kamerūna, Japāna)

Līdzīgi kā A apakšgrupā, arī šeit sapulcējušās trīs spēkos ļoti līdzīgas komandas. Par Nīderlandes izlases izkļūšanu no grupas šaubās tikai retais, pat neskatoties uz tās līdera Arjena Robena savainojumu, kas viņam var liegt spēlēšanu DĀR.

Dānijas izlasē veiksmīgi apvienots jauno spēlētāju talants un pieredzējušo meistarība, tikmēr Kamerūnas futbolisti daudzos gadījumos demonstrē nestabilu sniegumu, jo lieliskas spēles mijas ar vāju sniegumu. Savukārt Japāna centīsies demonstrēt ātru futbolu, spēlēt plaši, kas raksturīgs šai izlasei, taču problēmas var sagādāt aizsardzība.

F grupa (Itālija, Paragvaja, Jaunzēlande, Slovākija)

2006.gada čempione Itālija centīsies aizstāvēt iegūto titulu un zinot šīs izlases prasmi veidot spēli no aizsardzības apvienojumā ar savu izdevību realizēšanu uzbrukumā, tas nebūt nešķiet nereāli. Piedevām galvenais treneris Marčello Lipi zināms kā lielisks taktiķis, kurš prot pielāgot savas izlases spēli jebkurai citai komandai. Viņš arī nebaidījās uz finālturnīru nepaņemt tādas itāliešu zvaigznes kā Frančesko Toti, Luku Toni un Alesandro Nestu.

Paragvajas izlase būs spēcīga uzbrukuma līnijā ar Roki Santakrusu priekšgalā, taču var pievilt aizsardzība. Tikmēr Jaunzēlandes un Slovākijas izlases pārsteidzoši iekļuva Pasaules kausa izcīņā un arī šeit centīsies sagādāt kādu pārsteigumu.

G grupa (Brazīlija, Portugāle, Kotdivuāra, Ziemeļkoreja)

Daudzi futbola speciālisti tieši šo grupu šoreiz dēvē par tā saucamo "nāves grupu", kad uz divām vietām 1/16 finālā pretendē trīs izlases, Ziemeļkorejas izredzes pat nepieminot. Zīmīgi, ka pirmās trīs valstis spēle tipisku uzbrukuma futbolu, tāpēc mači solās būt īpaši aizraujoši.

Ja Brazīlijas izlases spēli varētu noteikt Madrides "Real" zvaigzne Kakā, tad Portugāles izlases sniegumā milzīgu lomu spēlēs viņa komandas biedra Krištianu Ronaldu spēle. Piedevām spēles stila ziņā Portugāles izlasi nereti dēvē par Eiropas brazīliešiem. Otrdien kļuva zināms, ka Portugāles izlases sastāvā nespēlēs Mančestras "United" malējais pussargs Nani, kurš treniņā nopietni savainojis plecu.

Savukārt Kotdivuāras izlases rezultātus noteikti ietekmēs Didjē Drogbā trauma, kad pēdējā pārbaudes mačā pirms spēlēm DĀR viņš lauza roku un nav vēl zināms, kad un vai Londonas "Chelsea" uzbrucējs varēs palīdzēt savai izlasei. Tikmēr Ziemeļkorejas galvenais uzdevums būs pierādīt, ka skeptiķi kļūdās un futbolisti būs gatavi sastādīt reālu konkurenci grupas favorītēm.

H grupa (Spānija, Šveice, Hondurasa, Čīle)

2008.gadā Spānija beidzot spēja lauzt bēdīgo tradīciju un uzvarēt kādā no lielajiem turnīriem, un konkrēti, Eiropas čempionātā, tādēļ izlases mērķis būs triumfēt arī DĀR. Piedevām pēdējo gadu laikā izlases sastāvs palicis praktiski nemainīgs un futbolisti laukumā lieliski saprotas savā starpā.

Spānijas izlase ir izcili nokomplektēta visās līnijās un ja katra no tām parādīs savu labāko sniegumu, tad Spānija neapšaubāmi būs viena no galvenajām turnīra favorītēm.

Čīles un Šveices izlases spēku samēru ziņā ir līdzvērtīgas, tāpēc nav iespējams paredzēt, kura labāk nospēlēs šoreiz, tomēr nedrīkst nenovērtēt arī Hondurasas izlasi, kura ļoti pārliecinoši aizvadīja kvalifikācijas turnīru spēlēšanai DĀR.

Favorītu vidū vairāk Eiropas valstsvienības

Francija, Argentīna, Anglija, Vācija, Nīderlande, Itālija, Brazīlija, Portugāle un Spānija vairums gadījumos dažādos pasaules sporta medijos tiek minētas kā galvenās pretendentes uz uzvaru Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā. Ļoti iespējams, ka kāds no šo izlašu kapteiņiem 11.jūlijā pacels virs galvas galveno trofeju, bet droši to nevar prognozēt neviens.

Pilnīgi skaidrs ir tas, ka arī šajā turnīrā būs lielas uzvaras un vēl lielākas vilšanās, pārsteigumi, emocijas, dramatiskas spēles, cīņa par katru laukuma centimetru, parādīsies jaunas futbola zvaigznes un liks sekot līdzi turnīram pat tādiem skatītājiem, kuri pasaulē populārāko sporta veidu skatās tikai reizi četros gados.

Finālturnīra atklāšanas mačs notiks jau piektdien plkst.17 pēc Latvijas laika, kad DĀR tiksies ar Meksiku. Visus mačus būs iespējams vērot arī Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanālā.

Arī portāls TVNET seko līdzi aktualitātēm DĀR un ik dienas informē par futbola svētkiem Pasaules kausa izcīņā. Sev aktuālo informāciju varat rast sadaļā FIFA WORLD CUP 2010.

Komentāri (40)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu