* Pirmkārt, svaigi zaļumi vienmēr būs pa rokai,
* Otrkārt, tas tik dārgi nemaksā.
* Treškārt, tas ir veselīgi, jo svaigos zaļumos ir maksimums cilvēka organismam nepieciešamās vielas.
* Ceturtkārt, aromātiskās garšvielas uz palodzes kļūs par gabaliņu no vasaras uz leduspuķu logā fona.
Kleoo.lv pastāstīs, kādus garšaugus labāk izvēlēties audzēšanai mājas apstākļos un kā pareizi par tiem rūpēties, lai iegūtu labu ražu.
Garšaugi: izvēlamies augus «mājas dārziņam»
Pirms pērkat sēklas, izlemiet, kādi garšaugi jums visvairāk ir nepieciešami uzturam:
Anīss: lapas pievieno zupām, mērcēm un salātiem, sēklas izmantojamas cepumiem.
Baziliks: lapas pievieno zupām, mērcēm pie makaroniem, gaļas ēdienu pagatavošanai, pievieno etiķim, lai to aromatizētu.
Ķimenes: lapas pievieno salātiem, tējai, mērcēm un zupām, sēklas izmanto, lai aromatizētu cepumus, maizi, salātus un sieru.
Kārvele: lapas pievieno salātiem, zupām, mērcēm, arī tējai.
Koriandrs: pievieno ragū un mērcēm, zupām, izmanto gaļas ēdienu pagatavošanai, sēklas pievieno mērcēm un gaļas ēdieniem.
Dilles: pievieno pirmajiem un otrajiem ēdieniem, salātiem, sacepumiem. Lieliski sader ar gaļas, zivju ēdieniem, kā arī marinādes pagatavošanai. No dillēm pat vāra tēju!
Pētersīlis: pievieno zupām, garnēšanai, pirmajiem un otrajiem ēdieniem, salātiem, mērcēm u.tml.
Salvija: lapas pievieno omletei, pankūkām un sautētai gaļai, aromatizē alkoholiskos dzērienus.
Zaļie loki: pievieno olu ēdieniem, zupām, salātiem, sviestam, sieram, mērcēm pie zivs un gaļas.
Fenhelis: viss augs ir ēdams, sēklas pievieno desai un maizes izstrādājumiem, lapas labi sader ar zivi, dārzeņiem un sieru.
Melisa un piparmētras: pievieno zupām, zivij, gaļai un dārzeņiem, arī tējai.
Majorāns: dod aromātu gaļai, to pievieno salātiem, omletei, želejai un tējai.
Oregano: pievieno gaļas ēdieniem (putnu, cūkgaļas), mērcēm, īpaši labi savienojumā ar tomātu mērci.
Rozmarīns: pievieno tējai, sacepumiem, gaļas un dārzeņu ēdieniem.
Salvija un spināti: tos pievieno pirmajiem ēdieniem, omletei, izmanto cepumiem.
Estragons: pievieno mērcēm, salātiem, zupām, omletei, gaļas, dārzeņu un zivju ēdieniem.
Timiāns: pievieno tējai, ļoti laba piedeva putnu, zivs ēdieniem, sautējumiem, zupām, tomātu mērcei, sieram, olām, rīsiem.
Kā vēl var izmantot garšaugus
Daudzus garšaugus izmanto ne tikai kulinārijā. Kur vēl var izmantot to ārstnieciskās un aromātiskās vielas?
- Daudzus augus svaigā un kaltētā veidā var pievienot ūdenim, pieņemot vannu, piemēram, lavandu, piparmētras, kumelītes, salviju, verbenu.
- Var pagatavot zāļu maisiņus no izkaltētiem aromātiskiem augiem, piemēram, lavandas vai verbenas. Tādus zāļu maisiņus pēc tam ieliek skapī, lai apģērbs labi smaržotu un lai atvairītu kodes.
- Ja ir vēlme un laiks, tad var pagatavot sejas masku vai skalot matus zāļu (kumelīšu, salvijas vai nātru) novārījumā..
- Var un vajag izmantot šos augus dažādu slimību ārstēšanai.
- Augus var izmantot arī kā dabīgās krāsvielas, piemēram, kumelītes vai salviju.