Asads Sīrijā turpina slaktēt savus iedzīvotājus (57)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tā dēvētās Sīrijas draugu grupas dalībvalstis, kurās ietilpst ap 75 valstu ārlietu ministri, svētdien atzina opozīcijas izveidoto Sīrijas Nacionālo padomi par visu Sīrijas iedzīvotāju «likumīgu pārstāvi», vēstīja Turcijas ziņu aģentūra «Anadolu». Krievijas, Ķīnas un Irānas ārlietu ministri neuzskatīja par vajadzīgu ierasties.

Sīrijas draugu grupas otrās sanāksmes noslēguma paziņojumā «Sīrijas Nacionālā padome ir atzīta par likumīgu visu Sīrijas iedzīvotāju pārstāvi», vēstīja «Anadolu».

Sīrijas draugu sanāksmē Stambula svētdien pulcējušies 75 pasaules valstu, tostarp ASV, Eiropas Savienības lielāko valstu un Persijas līča lielvaru, pārstāvji, galvenokārt ārlietu ministri, kuriem Sīrijas Nacionālā padome lūdz atzīt to par vienīgo likumīgo Sīrijas iedzīvotāju pārstāvi.

«Mēs vēlamies, lai Sīrijas Nacionālo padomi atzīst par vienīgo Sīrijas iedzīvotāju likumīgo pārstāvi,» sanāksmes dalībniekiem teica padomes vadītājs Burhans Ghaliuns.

Sīrijas opozīcijas grupējumi otrdien vienojās izraudzīt Sīrijas Nacionālo padomi par savu oficiālo pārstāvi un aicināja valsts prezidentu Bašaru al Asadu izvest tankus, lai parādītu nopietnu apņemšanos panākt mieru.

Rietumu un arābu valstis izteica aicinājumu Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) un Arābu līgas īpašajam sūtnim Sīrijā Kofi Annanam noteikt termiņus nākamajiem pasākumiem, lai pārliecinātu Asadu izbeigt militāro konfliktu valstī, tostarp atkārtotu vēršanos pie ANO Drošības padomes gadījumā, ja vardarbība un slepkavības turpināsies.

Sīrijas draugu grupas sanāksmes gala paziņojumā, kura kopija nonākusi aģentūras «Reuters» rīcībā, teikts, ka iespējas Asadam izpildīt savas saistības nav bezgalīgas.

Sīrijas oficiālā informācijas aģentūra SANA ceturtdien vēstīja, ka Asads solījis strādāt, lai veiksmīgi īstenotu Annana izstrādāto miera plānu , kurā ir seši punkti.

Annans sagaida, ka Sīrijas prezidents Bašars al Asads nekavējoties izpildīs miera plāna nosacījumus, piektdien žurnālistiem Ženēvā paziņoja Annana pārstāvis Ahmads Favzi, komentējot Sīrijas valsts ziņu aģentūra SANA ceturtdien vēstīto, ka Asads solījis strādāt, lai veiksmīgi īstenotu Annana izstrādāto miera plānu, kurā ir seši punkti. Annana pārstāvis otrdien paziņoja, ka Sīrija ir rakstiski piekritusi šo plānu pieņemt.

Annana plāns paredz, ka Sīrijā vardarbība tiks apturēta, ANO uzraudzībā Sīrijas valdības spēkiem izvedot karavīrus un smago bruņojumu no protestu pārņemtajām pilsētām. Annans ierosina ik dienu divas stundas ievērot pamieru, lai varētu sniegt humāno palīdzību kauju skartajās teritorijās, kā arī nodrošināt plašsaziņas līdzekļu pārstāvju piekļuvi šīm vietām. Tāpat starptautiskais īpašais sūtnis ierosina, ka Sīrijā notiek pašu valsts iedzīvotāju vadīti politiskie procesi, tiek ļauts piedalīties demonstrācijās un tiek atbrīvoti nemieros valdošā režīma patvaļīgi aizturētie cilvēki.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Saskaņā ar Londonā bāzētās cilvēktiesību organizācijas «Sīrijas Cilvēktiesību observatorija» datiem tajos gājuši bojā vairāk nekā 9100 cilvēku.

Asada režīms gan apgalvo, ka nemierus izraisījuši «ārvalstu teroristi», un tajos gājuši bojā jau vairāk nekā 3000 Sīrijas armijas karavīru.

Pirmā Rietumvalstu un Arābu līgas atbalstītā Sīrijas draugu sanāksme 24.februārī notika Tunisijas galvaspilsētā Tunisā. Tajā pieņēma rezolūciju, kurā aicināts pastiprināt pret Sīriju noteiktās sankcijas, kā arī pārtraukt vardarbību.

Komentāri (57)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu