Bojeviks intelektuāļiem (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Ar Oskaru godalgotais režisors Stīvens Soderbergs (Steven Soderbergh) atgriežas ar asa sižeta filmu «Malorija Keina. Nevaldāmā» («Haywire»). Filmas galveno lomu atveido amerikāņu aktrise Džina Karano (Gina Carano), pretī viņai stājas aktieri Antonio Banderass (Antonio Banderas), Jūens Makgregors (Ewan MacGregor) un Maikls Duglass (Michael Douglas). «Malorija Keina. Nevaldāmā» uz Latvijas kino ekrāniem skatāma no 16 marta.

Bojeviks intelektuāļiem.

Apraksts. Jaunajā Stīvena Soderberga filmā Malorija Keina (Džina Karano) ir augsta līmeņa slepenā aģente, kura regulāri tiek izsaukta īpaši sarežģītu uzdevumu paveikšanai. Viņa strādā ātri, efektīvi, un vissvarīgāk – tīri. Kad kādas operācijas laikā viņa no drošas nāves izglābj ķīniešu žurnālistu, Malorija uzzina, pie kādiem cilvēkiem patiesībā strādājusi, un kļūst par ienaidnieci tai pašai valdībai, kuras uzdevumus līdz šim pildījusi. Tikko paglābusies no nāves, Malorija saprot, ka vienīgais veids, kā glābt sevi, ir nodot valdības sazvērestību atklātībā. Tikmēr viņai pa pēdām jau tiek sūtīti visnežēlīgākie spiegi, lai apklusinātu Maloriju uz visiem laikiem. Sākas iespaidīga pakaļdzīšanās cauri visai pasaulei, bet uzvarētājs šajā atriebības spēlē var būt tikai viens.

Pārdomas. Šī ir filma, kuru es iekļāvu savu gaidītāko filmu topā 2012. gadā. Stīvens Soderbergs ir režisors, no kura var sagaidīt jebko un jebkāda žanra filmu. Tikai pasniegtu viņa stilā un ar viņa redzējumu. Tie, kuri ir redzējuši «Ocean's» filmas, «Traffic», «Contagion» vai kādu citu no daudzajām Soderberga filmām, sapratīs, par ko es runāju. Vai «Malorija Keina. Nevaldāmā» kā asa sižeta grāvējfilma ir izdevusies? Ne gluži.

Protams, ka ir interesanti vērot daiļā dzimuma pārstāvi reālistiskā asa sižeta drāmā, kur dāmai nākas kauties ar visspēcīgākajiem algotņiem, spiegiem un visādi citādi dusmīgiem onkuļiem. Protams, ir interesants notikumu savārstījums, kam skatītājs seko līdzi un ar nepacietību gaida atrisinājumu, bet šajā filmā tas nenolasās. Kino krēslā vairāk nācās cīnīties ar miegu, nekā nepacietīgi gaidīt notikumu atrisinājumu.

Man ir grūti aptvert, kādu mērķauditoriju bija iedomājies Soderbergs, uzņemot «Maloriju Keinu».

Jaunieši un standarta asa sižeta filmu mīļotāji, visticamāk, kino krēslos saldi iesnaudīsies jau līdz filmas vidum

un pēc tās noskatīšanās paziņos, ka redzētais ir mēsls. Savukārt gudrāka kino cienītāji diez vai šo filmu grasās apmeklēt. Arī domu, vēstījumu ko Soderbergs gribēja pateikt ar «Meloriju Keinu», es īsti neuztvēru, drīzāk radās sajūta, ka viņš vienkārši gribēja uztaisīt šāda žanra filmu, kuru ielikt savu filmu plauktiņā, ar ko kādu jauku dienu palepoties saviem mazbērniem. Tas, protams, arī neliecina, ka filma būtu slikta.

Lai uztvertu filmas garšu un atmosfēru, noskaties pirmās piecas minūtes no filmas «Malorija Keina. Nevaldāmā».

Es biju sajūsmā par patīkami iestudētajiem kaujas skatiem, kuri pārmaiņas pēc nebija 20 minūšu gari un bez nobeiguma, bet gan īsi un reālistiski. Galvenās varones atveidotājai, netipiskajai Holivudas skaistulei un sieviešu jaukto cīņu mākslas čempionei Džinai Karano tie padevās viegli un izskatījās ļoti dabīgi. Brīžiem kaitinoši drebīgais «no rokas» filmēšanas stils šīs kaujas ainas tikai uzlaboja. Diemžēl, lai cik izcili tie būtu, pārējos aktierus jau esmu aizmirsis un bez Džinas Karano šajā filmā nebija nekā atmiņā paliekoša. Jūans Makgregors, lai cik labs aktieris būtu, kā galvenais nodevējs, tātad arī sliktais tēls, vispār filmā nenolasījās.

Kadrs no filmas «Malorija Keina. Nevaldāmā»
Kadrs no filmas «Malorija Keina. Nevaldāmā» Foto: Ekrānuzņēmums no YouTube video

Man patīk, kā Soderbergs samudžina savas filmas, kad montāža parāda dažādus notikumus dažādos laikos, taču «Malorijā Keinā» atrisinājums bija garlaicīgs, bet kulminācijas vienkārši trūka. Iesaku sagaidīt, kad šo filmu rādīs uz TV ekrāniem, un nesteigties ar tās apmeklējumu kinoteātrī.

Vērtējums: 6.5/10.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu