ECT neskatīs lietu, kurā Latvijai pārmests kriminālprocesa ilgums

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) nolēmusi neskatīt lietu «Dementjeva pret Latviju», kurā iesniedzēja sūdzējās par pārmērīgu kriminālprocesa ilgumu Latvijā, informē LR Ārlietu ministrija.

1952.gadā dzimusī Latvijas nepilsone Nadežda Dementjeva sūdzējās ECT par kriminālprocesa, kurā viņa bija apsūdzētā, ilgumu. Iesniedzēja uzskatīja, ka ir pārkāptas Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijā noteiktās tiesības uz lietas savlaicīgu izskaitīšanu, jo krimināllietas, kurā viņa bija apsūdzētā, izskatīšana trijās instancēs kopā aizņēma astoņus gadus un piecus mēnešus.

Savukārt ECT atzina par pamatotu Latvijas valdības argumentu, ka minētais kriminālprocess ir uzskatāms par sarežģītu, jo tajā bija vairāki upuri un tika uzklausīti daudzi liecinieki, kā arī bija nepieciešams sadarboties ar citu valstu tiesībsargājošajām institūcijām. Tiesa konstatēja, ka Latvijas tiesas darbojās pietiekami dinamiski, sasaucot tiesas sēdes vidēji ik pēc trīs mēnešiem.

Kriminālprocesa ieilgšanai par pamatu bija tieši iesniedzējas un viņas aizstāves rīcība, kuras kopā 13 reizes neieradās uz tiesas sēdēm, kā pamatojumu norādot slikto veselības stāvokli. ECT norādīja, ka pat pieņemot, ka dažos periodos iesniedzējas veselība tiešām neatļāva viņai apmeklēt tiesas sēdes, viņas pienākums bija sekot tiesas procesa gaitai ar aizstāvja palīdzību, taču tas netika darīts. ECT norādīja, ka valsts ir darījusi visu nepieciešamo, lai veicinātu krimināllietas virzību - divas reizes tika norīkota iesniedzējas veselības stāvokļa medicīniskā ekspertīze un abās tika secināts, ka iesniedzēja var piedalīties tiesas sēdēs. Tāpat bez panākumiem tika izmantotas iespējas nogādāt iesniedzēju tiesā piespiedu kārtā. Līdz ar to ECT noraidīja iesniedzējas sūdzību par nesamērīgu kriminālprocesa ilgumu kā acīmredzami nepamatotu.

Tiesa kā acīmredzami nepamatotas noraidīja arī iesniedzējas pārējās sūdzības par piecu citu konvencijas pantu pārkāpumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu