Aiz Lukašenko muguras dārd pankroks (19)

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix
References: API SITE

Cik daudz mēs zinām par mūsu tuvāko kaimiņvalstu populāro mūziku? Krievijas estrādes zvaigznes, pateicoties jauno dziedātāju konkursam «Jaunais vilnis» un regulāriem koncertiem Rīgā, jau zinām no galvas, Igaunijas un Lietuvas spilgtākos vārdus arī laiku pa laikam esam redzējuši Latvijas vasaras rokfestivālos vai kā iesildītājus atsevišķām pašmāju grupām... Kādas muzikālas vēsmas valda Aleksandra Lukašenko pārvaldītajā, dzelzs priekškara apjoztajā Baltkrievijas Republikā, kas arīdzan robežojas ar Latviju, par to informācijas ir bijis daudz mazāk. Līdz šim brīdim...

(papildināts ar pieciem audio)

Pirms dažām nedēļām saņēmu negaidītu zvanu. Puisis vārdā Dmitrijs stādījās priekšā kā viens no Baltkrievijas mūzikas Gada balvas rīkotājiem un aicināja mani piedalīties kā neatkarīgu ārvalstu ekspertu balvai iesniegto albumu vērtēšanā.

Kāpēc ne, nodomāju, un jau nākamajā dienā saņēmu milzīgu zip failu ar aptuveni 60 dažādu žanru albumiem. Kā izrādās, balvai iesniegti ir bijuši vēl vairāk ierakstu, man atsūtītie bija tikai tie, kas izturējuši pirmo atlasi un vietējo mūzikas ekspertu atzinumā saņēmuši vismaz 6 no 10 ballēm. Tas, protams, nepārsteidz, jo Baltkrievijā dzīvo aptuveni 9,5 miljoni iedzīvotāju, proti, gandrīz piecas reizes vairāk nekā Latvijā, un šāda bagātīga mūzikas ierakstu raža ir tikai likumsakarīga.

Par to, vai kāds no ierakstiem nav izturējis varasiestāžu cenzūru sava satura dēļ un tāpēc nav iekļauts starp gada labākajiem, nav informācijas. Atgādināšu, ka pagājušogad pēc opozīcijas protesta akcijām no Baltkrievijas radioviļņiem pazuduši vairāki Krievijas un vietējie mākslinieki. Viņu vidū Jurijs Ševčuks, Viktors Cojs ar dziesmu «Peremen» («Pārmaiņas»), Andrejs Makarevičs, kā arī populārā baltkrievu grupa «Ļapis Trubeckoj» («Ляпис Трубецкой»).

Albumus varētu iedalīt četrās lielās grupās:

1) panks/hārdkors un ska;

2) folks (dažādās variācijās) un etnodžezs;

3) indīroks un alternatīvais roks;

4) popmūzika un sintipops.

Interesanti, ka no minētajiem 60 albumiem tikai viens pārstāvēja hiphopa žanru (Вожык). Varbūt arī baltkrievu reperi, līdzīgi kā Latvijā, ignorē šo balvu?

Mans uzdevums bija atlasīt desmit labākos albumus un sarindot tos no pirmās līdz desmitajai vietai.

Izvērtējot ierakstu kvalitāti, saturu, vizuālo noformējumu, varu droši teikt, ka

Baltkrievijas mūzika ne par matu nav vājāka, otršķirīgāka par mūsu pašu Latvijas skatuvi.

Viņiem ir savi «Interpol», «Limp Bizkit», savi Brūsi Springstīni, «Depeche Mode», Reiniki, Ellas un «Skyforger».

Starp citu, pavisam nesen Rīgā viesojās viena no Baltkrievijas spēcīgākajām pagānmetāla grupām «Gods Tower», kuras jaunāko albumu «Steel Says Last» arīdzan iekļāvu labāko desmitniekā.

Top10:

1. Серебрянная Свадьба «Сердечная Мускулатура»

Brīnišķīga dark cabaret mūzika ar folka un retro piesitienu «Tiger Lillies» garā. Lielisks vokāls, laba skaņa. Droši iederētos jebkurā no Eiropas vasaras festivāliem, arī mūsu pašu «Positivus».

2. Сундук «Tom pervyj»

Baltkrievu alternatīvās estrādes grupa ar dzejas elementiem - radniecīga mūsu pašu «Gaujartam».

3. Kazalpin «East Side Story»

Interesants baltkrievu etnodžezs.

4. Kosmodromm «Budet laskovyj dozhd»

Savdabīgs sintipops. «Depeche Mode» ar Josifa Kobzona vai Eduarda Hiļa (Mr. Trololo) balsi. Šāda muzikāla kombinācija, šķiet, iespējama tikai Baltkrievijā.

5. Akute «Dzievacki i Kosmas»

Baltkrievu atbilde «Editors», «White Lies» vai pat «Klaxons». Liels pluss - puiši dzied dzimtajā valodā, nevis mēģina kopēt rietumvalstu paraugu komplektā ar visu valodu.

6. Gods Tower «Steel Says Last» (pagānmetāls)

7. IQ48 «HMR» (Baltkrievu «Dog Eat Dog», «Limp Bizkit», «H.M.P?», «H-Blocks»)

8. Kaljan «Antypazityu» (agresīvs panks, ska)

9. Wasp'n'Hornet «Wasp'n'Hornet» (Atbilde «Kasabian»)

10. The Toobes «My Generation» (rokenrols ar pankmūzikas elementiem. Baltkrievu «Wolfmother»)

***

Jāpiemin vēl daži kolorīti un savdabīgi ieraksti, kas palikuši ārpus desmitnieka. Jocīgu etnoreivu spēlē grupa «Pawa», tautas mūzikas eksperimenti caurvij veterānu «Троіца» aktuālo plati «Зімачка», apokaliptiskā folka (aka «Current 93») elementi dzirdami grupas «WZ-Orkiestra» mūzikā. Simpātiski izklausījās folkmūzikas grupa «Folkroll».

Baltkrieviem ir arī pašiem savs Valērijs Meladze - viņa vārds Aleksandrs Patlis (Александр Патлис), savs šlāger-ska - Vadims Galigins (Вадим Галыгин) un grupa «Леприконсы», savi «Gogol Bordello» («Krambambula» un «Rockerjoker»), savs Brūss Springstīns, savs Deivs Metjūzs utt

Eksperimentālās mūzikas karogu nes grupa «Hum Flying Bulletproof Noodle» ar plati «Tape», kas ir pablāva «Radiohead» albuma «Kid A» atblāzma, lo-fi mājas projekts «Дима Ску, Илья и Сергей». Diskopanku un blūzroku sintezē grupa «Bulvar», «Joy Division» un «Interpol» idejas ne pārāk kvalitatīvi ekspluatē «The Blackmail», triphopa un atslodzes (lounge) mūzikas elementi caurvij projekta «B Side» mūziku ... protams, biezā slānī ir pankroks un ska.

Komentāri (19)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu