Par ko drīkst sodīt bērnu? (16)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Mēs priecājamies par mūsu bērnu veiksmēm, skumstam par neveiksmēm un esam sarūgtināti par viņu nedarbiem. Par nedarbiem mazos reizēm sodām. Bet vai vienmēr mēs to darām pareizi?

Par ko nedrīkst sodīt? Nedrīkst sodīt par iedzimtām nepilnībām, kuras bērns nevar izlabot. Piemēram, par stostīšanos vai kādām citām kaitēm. Sods par sliktu mācīšanos ļoti reti dod pozitīvu efektu. Šajā gadījumā drīzāk ir vajadzīga palīdzība un individuāla pieeja mācībām. Nedrīkst bērnu sodīt par pārkāpumiem, kas izdarīti tāpēc, ka bērns nav sapratis un zinājis, ka tas ir slikti. Vecākiem ir pienākums izskaidrot, kāpēc tas ir slikti, kāpēc tā nedrīkst darīt. Reizēm var būt tāda situācija, ka pārkāpumu atklāj daudz vēlāk. Tikai pārlieku pedantiski vecāki, kuriem ir svarīgs pats pārkāpums, ir spējīgi sodīt bērnu šādā situācijā. Vecākiem ir jāsaprot, ka pārkāpuma atklāšanas faktam vien ir pamācoša loma. Pamēģiniet pārrunāt šo notikumu, jo ir taču skaidrs, ka sods nokavēts.

Kā nedrīkst sodīt? Neviens sods nedrīkst būt vardarbīgs. Roku laušana, raušana aiz ausīm, kniebieni, spērieni nav pieņemami. Tā jūs varat sakropļot bērnu un traumēt viņa psihi. Tas gandrīz vienmēr rada patoloģiskas bailes no soda, un tas ir aplami. Bērnam vajadzētu saprast, ka nevajag sagādāt vecākiem sarūgtinājumu. Nevajag bērnu sodīt, liekot viņam izpildīt kādus mājas darbus. Pirmkārt, tā jūs ieaudzināsiet riebumu pret darbu. Otrkārt, iespējams, ka viņš darbu paveiks ļoti pavirši. Audzināšanas efektam būs nulles vērtība. Nekādā gadījumā nedrīkst bērnu sodīt viņa draugu, vienaudžu vai svešu cilvēku klātbūtnē. Pat likums aizliedz sodīt divas reizes par vienu pārkāpumu.

Kā drīkst sodīt? Svarīgi, lai sods būtu adekvāts bērna izdarītajam pārkāpumam. Pirms sākt izskaidroties ar bērnu, vecākiem pašiem ir jānomierinās. Fizisks sods ir pieļaujams tikai retos izņēmuma gadījumos - bērns ir nomocījis kaķi, nežēlīgi sitis vājāku, par sevi jaunāku bērnu utml. Pēc visiem sodiem ir jāseko piedošanai. Bērnam jājūt, ka vecāki viņu mīl, neraugoties ne uz ko, ka grib viņam palīdzēt un vēl tikai labu. Tikai tad sodam būs kāda jēga.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu