Lolita Neimane: pavasarim der gan sulas, gan pumpuri! (25)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lolitas Neimanes personiskais arhīvs

Ticiet vai neticiet - pavasaris ir klāt! «Martā visi saprot, ka teju teju sāksies pludmales sezona, kam gatavojamies katru pavasari - neatkarīgi no tā, vai kalendārs rāda 2011. vai 2012. gadu. Tādēļ labi gribas izskatīties ikvienam,» sarunā ar portālu TVNET teic populārā dietoloģe Lolita Neimane, gan piebilstot: «Viss jaunais ir labi aizmirsts vecais! Nekādas jaunas un revolucionāras receptes nav izdomātas.»

Pirmā palīdzība - svaigas bērzu sulas

«Dienas kļūst garākas un liekas, ka nu kažoki un siltās jakas jāmet nost. Īpaši tāpēc, ka veikalos parādījušās jaunas krāsas un modeļi, ko gribas pielaikot. Taču, kā zināms, veikalu pielaikošanas kabīnes ir viena nejauka padarīšana un spoguļi ne pārāk glaimojoši - rāda to, ko mēs galīgi negribētu redzēt. Īpaši pēc Ziemas miera, Ziemassvētku priekiem...» smej Lolita, norādot - protams, cilvēkam visu gadu gribas izskatīties labi, taču pavasarī šī vēlme ir īpaši sakāpināta.

Tālab tiem, kas ātri grib atgūt formu, viņa no sirds iesaka dzert svaigas, ja iespējams - tikko tecinātas bērzu sulas. «To saku ne tādēļ, ka bērzu sula saturētu mikroelementus. Gluži vienkārši: bērzu sula ir garšīga un arī veselīga, un ja vēl tā tecināta no dzīva koka paša dārzā... Un, ja pieturēsies silts laiks, tūdaļ jau varēs sākt tecināt sulas,» saka dietoloģe un uzsver -

tie, kam ir vēlēšanās, droši vienreiz nedēļā var pārtikt tikai no bērzu sulām.

«Šis ieteikums attiecas uz pilnīgi visiem, protams, izņemot tos, kas slimo ar cukura diabētu, pavisam mazus bērnus un pusaudžus. Bet pārējie - dzeriet bērzu sulas!» aicina Lolita.

Tiesa, pret sulas raudzēšanu, sametot tajā rozīnes, miziņas un visu ko citu, speciāliste izturas visai skeptiski, vien nosakot - ja nu sula paliek pāri, tad to var darīt, bet viņa pati ar to neaizraujoties.

Zaļumi uz palodzes un upeņu pumpuri

Tuvojoties pavasarim, Lolita iesaka vēl vienu vitamīnu avotu - virtuvē uz palodzes audzētus zaļumus. «Es virtuvē audzēju lociņus, bet ne jau tā, kā daži domā - burkā ieliek trīs sīpolus, kam izaug pāris locini, kurus žēl raut nost. Man sešās šālītēs katrā iestādīti 20 sīpoli, no kuriem nu jau katru dienu varu noraut pa saujai lociņu un likt pie jebkura ēdiena,» palepojas dietoloģe, piebilstot - ar šādiem uz palodzes audzētiem zaļumiem var izvilkt līdz pat laikam, kad tos var sākt audzēt dārzā, jo lociņi ļoti ātri ataug no jauna. Viņa arī atgādina, ka veikalos jau parādījušies Mārupes gurķi, kuriem arī neesot nekādas vainas.

Foto: Lolitas Neimanes personiskais arhīvs

Ja kādam ļoti kārojas, tad kā vitamīnu avotu droši var izmantot upeņu pumpurus: «Protams, gluži visus varbūt nevajag noplūkt, jo tad vasarā nebūs ogu, Bet tā - kādu saujiņu droši kā akcentu var likt pie salātiem,» iedrošina Lolita.

Viņa arī atgādina, ka teju teju sāks dīgt gārsa un jaunās nātrītes, kas arī nodrošina pavasarī tik nepieciešamos vitamīnus. «Ja pieturēsies silts laiks, tad jau aprīļa pirmajās dienās no zemes sāks līst ārā gan gārsa, gan nātres.» Lolita vien atgādina, ka vislabākās ir nātres, kas nepārsniedz 5 cm garumu, un ka pirms lietošanas tās vajadzētu applaucēt ar karstu ūdeni - protams, ja vien neesat pikantu uzkodu cienītājs.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu