Dalītais uzturs - īsumā (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr Photostream

Dalītais uzturs ir ēšanas sistēma, kas paredzēta svara regulēšanai un veselības stāvokļa un pašsajūtas uzlabošanai. Sistēma nav paredzēta īslaicīgai izmantošanai, dalītā uztura pielietošana praksē palīdz tikai tad, ja tiek ievērota un izmantota nepārtraukti un ilglaicīgi.

Ideja par dalīto uzturu radās jau senajā Romā, taču zinātnisks pamatojums šīs sistēmas lietderībai tika rasts tikai salīdzinoši nesen.

Dalītā uztura sistēmas pamatā ir tas, kas ēdieni tiek dalīti trīs grupās - olbaltumvielu ēdieni, augu valsts ēdieni un ogļhidrāti.

Augu valsts pārtika ir pati spējīga pārstrādāties kuņģa - zarnu traktā; olbaltumvielu pārstrādei nepieciešami skābju sastāva reaktīvi; ogļhidrātu pārstrādei nepieciešami sārmu reaktīvi.

Dalītā uztura principi balstās uz olbaltumvielu ēdienu nodalīšanas no ogļhidrātu ēdieniem, kā arī uz vairākiem ēdienu savienošanas likumiem:

Nesavienot vienā ēdienreizē ogļhidrātus ar skābu pārtiku: maizi, kartupeļus, zirņus, banānus, u.c. ar citronu, apelsīnu, greipfrūtu, ananāsu, tomātiem un citiem skābiem produktiem.

Nesavienot vienā ēdienreizē olbaltumvielas ar ogļhidrātiem: maizi, kartupeļus, saldumus u.c. produktus ar ievērojamu ogļhidrātu daudzumu ar riekstiem, gaļu, olām, sieru, u.c. olbaltumvielas saturošiem ēdieniem.

Nesavienot vienā ēdienreizē divus ēdienus, kas satur dažādas olbaltumvielas, piemēram riekstus un gaļu, olas ar gaļu, sieru ar riekstiem, u.t.t.

Nesavienot vienā ēdienreizē taukus ar olbaltumvielām - augu taukus ar gaļu, olām, sieru, riekstiem u.c. olbaltumvielām.

Nesavienot skābus produktus ar olbaltumvielām - citronu, apelsīnu, tomātus, ananāsus, u.tml ar gaļu, olām, sieru un riekstiem.

Nelietot vienlaicīgi cieti un cukuru saturošus ēdienus, piemēram želejas, džemus, cukuru, medu, sīrupus ar maizi vai kartupeļiem.

Vienā ēdienreizē ēst tikai viena veida cieti saturošus ēdienus.

Arbūzus un citus meloņveidīgos ēdienus ēst vienus pašus un tikai atsevišķās ēdienreizē.

Pienu var dzert tikai atdalīti no ēdienreizēm.

Dalītais uzturs ir īpaši ieteicams cilvēkiem ar kuņģa - zarnu trakta problēmām. Bieži vien, uzsākot ēst pēc dalītā uztura principiem, cilvēkiem samazinās svars, uzlabojas pašsajūta un veselība. Taču pāreja uz šādiem ēšanas principiem var būt sarežģīta, gadās, ka sākumā cilvēks izjūt nepārejošu bada sajūtu. Daži medicīnas profesionāļi uzskata arī, ka pāreja uz dalīto uzturu traucē dabīgos vielmaiņas procesus.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu