SEB grupas peļņa Latvijā pirmajā pusgadā - 27,2 miljoni eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

SEB grupa šogad pirmajā pusgadā Latvijā guvusi peļņu 27,2 miljonu eiro apmērā, kas ir par 33% vairāk nekā 2017.gada attiecīgajā periodā.

Kopumā SEB grupas Latvijā ieņēmumi pirmajā pusgadā sasnieguši 50 miljonus eiro, kas ir par 5% vairāk nekā 2017.gada pirmajā pusgadā. SEB grupas izmaksas bija 23,8 miljoni eiro, kas ir par 2% vairāk nekā 2017. gada pirmajos sešos mēnešos. Peļņa pirms uzkrājumiem sasniedza 26,2 miljonus eiro, kas ir par 8% vairāk nekā pērn pirmajā pusgadā.

Bankā informēja, ka laika posmā no 1.janvāra līdz 30.jūnijam atgūti uzkrājumi 919 tūkstošu eiro apmērā, pretstatā 385 tūkstošu zaudējumiem pagājušā gada janvārī – jūnijā. Kopējais noguldījumu apjoms «SEB bankā» 2018.gada 30.jūnijā bija 2,43 miljardi eiro, kas par 6% pārsniedz noguldījumu apmēru 2017.gada pirmā pusgada beigās, kopējais kredītportfelis jūnija beigās bija 2,8 miljardi eiro, kas ir par 8% vairāk nekā 2017.gada jūnija beigās. Bankas aktīvo klientu skaits uz 2018. gada 30.jūniju bija 443 815, kas ir par 4200 vairāk nekā 2017.gada jūnija beigās. «SEB bankas» kapitāls un rezerves 2018.gada 30.jūnijā bija 396,7 miljoni eiro, bet aktīvu apjoms, noslēdzoties 2018. gada jūnijam, bija 3,335 miljardi eiro.

«Pirmais pusgads nozarē iezīmējas ar jaunām uzraudzības prasībām, bet, pateicoties SEB stratēģijai fokusēties uz vietējiem Latvijas iedzīvotājiem un uzņēmumiem, mūsu darbību šīs prasības nav ietekmējušas. «SEB bankas» klientu noguldījumu apmērs kopš janvāra pieaudzis par 3%, bet, salīdzinot ar pagājušā gada pirmo pusgadu – pat par 6%, kas liecina par klientu uzticību mūsu bankas darbībai. Taču, ieskicējot finanšu nozares tālāko attīstību, ir apsveicams Ministru prezidenta un finanšu sektora konsultatīvās padomes uzsāktais dialogs, kura mērķis ir sakārtot un nākotnē sekmēt pozitīvas pārmaiņas banku sektorā, lai nodrošinātu caurspīdību banku darbībā un atjaunotu Latvijas finanšu sektora starptautisko reputāciju. Šajā kontekstā ļoti novērtēju augsto atzinību Ilgtspējas indeksā, otro gadu pēc kārtas ierindojot «SEB banku» augstākajā - Platīna - kategorijā, kurā tiek ņemti vērā bankas reālie darbi un tas, cik kvalitatīvi un pārdomāti sniedzam savus pakalpojumus, kas ietekmēs klientus ilgtermiņā,» norādīja «SEB bankas» vadītāja Ieva Tetere.

Viņa piebilda, ka ekonomikas izaugsmes temps pašreiz ir straujš, kas dažās nozarēs rada izaicinājumus gan darbaspēka pieejamībā, gan atalgojuma pieaugumā. «Mēs saglabājam un pieturamies pie atbildīgas kreditēšanas principiem gan privātpersonām, gan uzņēmumiem. Klientu vēlme un spēja aizņemties atspoguļojas mūsu kredītportfelī, kas kopš pagājušā gada jūnija beigām palielinājies par 8%. To sekmējis jaunizsniegtā finansējuma apjomīgais kāpums par 12% otrajā ceturksnī un par 23%, ja salīdzina šā gada pirmo pusgadu ar pagājušā gada pirmo pusgadu. Visbūtiskāko stimulu aktīvākai kreditēšanai ir devis salīdzinoši straujais iedzīvotāju atalgojuma pieaugums un kopējā ekonomiskā noskaņojuma uzlabošanās,» skaidroja Tetere.

«SEB bankas» vadītāja arī norādīja, ka pirmajā pusgadā uzņēmumi ir uzsākuši lielākus attīstības projektus, kuriem nepieciešams bankas finansējums. «Redzam, ka ievērojami attīstās tirdzniecības centri – pagājušā gada decembrī piešķīrām finansējumu daudzfunkcionālā tirdzniecības centra «Akropole» būvniecībai Rīgā, bet šā gada aprīlī 34 miljonus eiro piešķīrām «Linstow» grupai tirdzniecības centra «Origo» paplašināšanai, lai veidotu modernu multifunkcionālo centru. Šādi attīstības plāni, visticamāk, saistāmi ar iedzīvotāju lielāku rocību un vēlmi uzlabot savu dzīves līmeni. Noteikti gribu pieminēt darījumu, kāds Latvijā nemaz tik bieži nenotiek – mums ir iespēja būt par «Groglass» finanšu partneri un finansēt uzņēmuma kapitāldaļu izpirkšanas darījumu. Tas ir labs stāsts par Latvijas uzņēmuma vadības komandas ambīciju pašiem kļūt par kompānijas saimniekiem, ar mūsu bankas un ārvalstu investora finansiālo atbalstu, atpērkot daļas no starptautiskajiem īpašniekiem,» stāstīja Tetere.

Pēc aktīvi apmēra «SEB banka» ir trešā lielākā banka Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu