Iedzīvotāji zinās, par ko maksā, un varēs lemt par to (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kopā ar marta rēķiniem visi Ogres novada p/a „Mālkalne” klienti saņēma atskaiti par apsaimniekošanas maksu par pagājušo gadu, kā to paredz Miinistru kabineta noteikumi Nr.1014 „Kārtība, kādā aprēķināma maksa par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu” (spēkā no 18.12.2008.).

Šie noteikumi paredz jaunu kārtību, kādā pārvaldnieks aprēķina maksu par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu, sastāda tāmes, informē dzīvokļu īpašniekus par izdevumiem un veic citas darbības. Līdz šim maksas par apsaimniekošanu bija 0.40 Ls – jaunā fonda mājās un 0.69 Ls – vecā fonda mājās.

Sīki jāaprēķina un jāuzrāda apsaimniekošanas izdevumi MK noteikumi ir piemērojami dzīvojamā mājā, kuru dzīvokļu īpašnieku sabiedrība vai ar dzīvokļu īpašnieku savstarpēju līgumu pilnvarota persona ar nodošanas un pieņemšanas aktu nav pārņēmusi pārvaldīšanā un apsaimniekošanā un kurā dzīvokļu īpašnieki noteiktā kārtībā nav lēmuši par pārvaldīšanas un apsaimniekošanas kārtību un noteikuši par to maksu. Šie noteikumi būtiski paplašina p/a „Mālkalne” pienākumu un uzdevumu loku. Tie nosaka, ka aģentūras darbiniekiem katru gadu obligāti ir jāizstrādā apsaimniekošanā esošo dzīvojamo māju uzturēšanas un apsaimniekošanas darbu tāmes. Svarīgs jaunums ir noteikums, ka aģentūra turpmāk katru gadu sagatavos ikgadējas atskaites par dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksas izlietojumu, kas tika darīts arī līdz šim, bet atšķirībā no tā, ka agrāk tas bija pieejams tikai māju vecākajam, tagad ar to var iepazīties visi dzīvokļu īpašnieki, pieprasot to p/a „Mālkalne”plānu - ekonomikas nodaļā.

Katrai mājai varēs būt sava apsaimniekošanas maksa Taču nozīmīgs jaunums ir nosacījums, ka turpmāk aģentūrai „Mālkalne” dzīvokļu īpašniekiem ir jāpaziņo par maksas apmēru noteiktam laika periodam (piemēram, kalendāram gadam). Saskaņā ar noteikumiem aģentūras darbiniekiem ir pienākums informēt dzīvokļu īpašniekus par tāmē paredzētajām izmaksām attiecīgajā laika posmā. Tas nozīmē, ka viņam tagad ir detalizēti jāatspoguļo apsaimniekošanas izdevumi. Iepriekš šāda kārtība nebija noteikta.

Tajā pašā laikā izmaiņas nav būtiski skārušas mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas izdevumu aprēķināšanas formulu. Tāpat kā iepriekš, saglabāts princips, ka katrs dzīvokļa īpašnieks apsaimniekošanas izdevumus sedz proporcionāli dzīvokļa īpašumā ietilpstošajai kopīpašuma domājamai daļai. Taču, ja dzīvokļa īpašums tiek izmantots komercdarbībai un šāda darbība rada papildu slodzi uz pārvaldīšanas un apsaimniekošanas izdevumiem, šie papildu izdevumi jāsedz tā īpašniekam.

Kā jāpārvalda un jāapsaimnieko dzīvojamā māja? MK noteikumi paredz, ka ikvienā mājā organizējami šādi pārvaldīšanas un apsaimniekošanas pakalpojumi: dzīvojamās mājas kopīpašumā esošās daļas un tai piesaistītā zemesgabala sanitārā kopšana un labiekārtošana; dzīvojamās mājas (tai skaitā inženiertehnisko komunikāciju un citu sistēmu) tehniskā apkope un kārtējie remonti; mājas pārvaldīšanas pakalpojumi, t.i., finanšu uzskaites un lietvedības nodrošināšana; remonta darbu plānošana nākamajiem periodiem (mazākais trīs gadiem).

Apsaimniekošanas izdevumu aprēķinu bāze ir mājas apsekošanas akts. Ēkas tehnisko stāvokli šobrīd apseko aģentūras speciālistu grupa. Apsekošanas laikā tiek noteikts ēkas uzturēšanas un kārtējo remontu apjoms, kā arī aptuvenās izmaksas. Pēc māju apsekošanas tiks sagatavotas ieņēmumu un izdevumu tāmes nākošajam gadam. Šajā sakarā tiek aicināti visu māju vecākie, kuri vēlas, lai viņu mājās nākošajā gadā tiktu veikti kādi remontdarbi, līdz 1. jūnijam iesniegt savus priekšlikumus ēku un teritorijas apsaimniekošanas nodaļas vadītājam Ojāram Vārnas kungam. Līdz 2009. gada 15. oktobrim attiecīgi tiks sagatavotas visu māju tāmes un tiks paziņots par to, kur ar tām var iepazīties. Pagaidām tiek plānota arī tāmju pieeja www.malkalne.lv

Tāmes apstiprina dzīvokļu īpašnieku kopsapulce Par tāmju apstiprināšanu 30 darba dienu laikā no to saņemšanas brīža jālemj dzīvokļu īpašnieku kopsapulcei, kura šo tāmi var pieņemt vai noraidīt. Taču, spriežot par maksas apstiprināšanu nākamajam gadam, tā nevar atteikties no MK noteikumos minēto mājas uzturēšanas un apsaimniekošanas pakalpojumu nodrošināšanas. Ja neizdodas sasaukt kopsapulci, dzīvojamās mājas pārvaldnieka aprēķinātā maksa nākamajam kalendārajam gadam stājas spēkā ar 1. janvāri vai citu pārvaldnieka noteiktu termiņu. Ja kopsapulce neakceptē šo dokumentu, tai jāizlemj jautājums par attiecīgās maksas noteikšanu visu šajos noteikumos noteikto pakalpojumu nodrošināšanai vai dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesību pārņemšanai.

Būtībā šī situācija ir līdzīga valsts budžeta pieņemšanas procedūrai. Ja parlaments noraida budžetu, valdība demisionē. Kopsapulce var arī neatbalstīt izdevumus kādam no paredzētajiem darbiem. Taču tad iestājas pilnīga dzīvokļu īpašnieku atbildība par sekām, kuras var izraisīt atliktie vai atteiktie darbi. Piemēram, ja īpašnieki atsakās remontēt drūpošus balkonus, kas var radīt kaitējumu apkārtējiem cilvēkiem, viņiem nāksies uzņemties visu atbildību par iespējamiem nelaimes gadījumiem.

Kopsapulces protokols piecu dienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas ir nosūtāms pārvaldniekam. Savukārt pārvaldniekam 10 darba dienu laikā rakstveidā jāatbild dzīvokļu īpašniekiem par iespējām nodrošināt pakalpojumus par maksu, kāda apstiprināta dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē. Ja viņš tos pamatoti nevar nodrošināt, dzīvokļu īpašniekiem jālemj par mājas pārvaldīšanas tiesību pārņemšanu. Taču, ja īpašnieki nav bijuši izlēmīgi, ar kārtējā gada 1. janvāri (vai citu termiņu) spēkā stājas pārvaldnieka noteiktā pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksa. Ja dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesības pārņem dzīvokļu īpašnieku sabiedrība vai viņu pilnvarota persona, iepriekšējā pārvaldnieka pienākums ir nodot jaunajam pārvaldniekam neizlietotos mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas naudas līdzekļus.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu