Grāmatu izstādē prezentē romānu par dzejnieka Pumpura sievu (6)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

«Latvijas Grāmatu izstādē» Ķīpsalas izstāžu centrā 2. martā Latvijas Grāmatnieku ģildes stendā notika Ingunas Baueres jaunā romāna «Ede, Pumpura sieva» atvēršanas svētki. Pasākumā piedalījās Lielvārdes Pumpura muzeja kolektīvs un Vecpiebalgas amatierteātra «Sumaisītis» aktieri.

Iznāk vēsturisks romāns par dzejnieka Pumpura sievu

Lasītāji jau iemīļojuši rakstnieces Ingunas Baueres romānus «Lizete, dzejniekam lemtā» un «Skolas Līze». Tagad «Apgāds Zvaigzne ABC» laiž klajā jaunu stāstu par ievērojama latvieša dzīvesbiedreni, līdzgaitnieci un iedvesmotāju – Edi Pumpuru, dzejnieka Andreja Pumpura sievu.

Šajā romānā rakstniece atkal ved lasītāju uz 19. gadsimta pēdējiem gadu desmitiem, kad Latvijā, īpaši Vidzemes novadā, plaukst jaunlatviešu kustība, aktīvi rosās kultūras dzīves kopēji, top pirmie augstvērtīgie literārie darbi – risinās tā dēvētā pirmā nacionālā atmoda. Savdabīgi un pārsteidzoši cilvēciski romānā atklājas šā laikmeta leģendāro personību tēli, tostarp – dzejnieka, tautas eposa «Lāčplēsis» autora Andreja Pumpura tēls.

Rakstniece it kā uzdod vārdos neizteiktu jautājumu:

ko mēs patiesībā zinām par cilvēkiem, kas slēpjas aiz latviešu literatūras hrestomātiskajiem tekstiem,

aiz sausiem biogrāfiskiem faktiem, aiz pieminekļu vaibstiem? Ko mēs zinām par apstākļiem, kādos tapa šie teksti, kurus jau otro gadsimtu māca skolās, un – ko ģeniāla darba tapšana prasa no ģēnija tuviniekiem? Daiļrunīga atbilde uz šo jautājumu ir Edes, Pumpura sievas – ikdienišķas, praktiskas, ar «augstajām sfērām» ne pārāk saistītas sievietes – tēls. Taču vai bez šīm sievietēm, uz kuru pleciem gulstas mājas rūpes, bērnu audzināšana un domas par dienišķo maizi, ģeniāli darbi maz būtu tapuši?

Sievietes, kas tiecas uz «gara gaismu»

Romānā paralēli Pumpura sievas dzīvesstāstam risinās arī otrs stāsts – vēstījums par Edes māsasmeitas, vēlākās rakstnieces un kultūras darbinieces Angelikas Gailītes-Miķelsones bērnību un jaunību. Šis stāsts it kā sagādā atsvaru, pretsparu Edes dzīvei, rādot, ka visos laikos bijušas latviešu sievietes, kas rūpējušās ne tikai par dienišķo sadzīvi, bet arī pašas tiekušās uz «gara gaismu». Kāda cena par to tiek maksāta? Atbildes uz šo un citiem jautājumiem – lasītāja paša ziņā.

Arī šajā romānā būs iespēja atrast interesantu vēsturisko faktu materiālu, mazzināmas detaļas no jaunlatviešu laika ievērojamāko cilvēku dzīves, kas noteikti saistīs gan latviešu literatūras vēstures pārzinātājus, gan vienkārši aizrautīgus lasītājus.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu