Repše: Budžets būs jāsamazina par 40% papildināts (310)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Grozot budžetu, izdevumus nāksies samazināt vidēji par 40%, šodien pirms valdības sēdes žurnālistiem atzina finanšu ministrs Einars Repše (JL). Pēc sēdes pirmās daļas Repše atzina, ka diskusijas valdībā par šā gada budžeta grozījumiem ir "radošas un labas".

Viņš pauda pārliecību, ka valdībai šodien izdosies vienoties par tālākajām budžeta grozīšanas procedūrām. Diskusijas valdībā solās būt ilgas un smagas, tomēr Repše uzsvēra, ka ministriem būs jāpieņem koleģiāls lēmums un ir jāsaprot situācijas nopietnība.

Repše uzsvēra, ka budžeta grozījumi patlaban ir svarīgākais jautājums, un norādīja, ka viņš ir gatavs strādāt "līdz vēlam vakaram", kamēr tiks panākti kādi rezultāti.

Pēc Repšes teiktā, budžeta grozījumos būs nepieciešams izdevumu samazinājums par 40%, kādai nozarei gan tas varētu būt mazāks, bet kādai - vēl lielāks. Par to valdībā paredzētas diskusijas.

Pēc Repšes teiktā, mērķis ir nodrošināt, lai valsts ieņēmumi kopā ar starptautiskā aizņēmuma finansējumu sakristu ar valsts izdevumiem.

Budžeta grozījumus valdība sāka skatīt plkst.10, un pēc 2,5 stundu darba ir izsludināts pārtraukums līdz plkst.14.30, pēc kura diskusijas valdībā turpināsies.

Kā ziņots, šodien valdība sāks diskusijas par izdevumu samazināšanu valsts budžetā.

Valdība skatīs ministriju sagatavotos priekšlikumus izdevumu samazināšanai, kā arī vairākus ar valsts budžeta likumprojektu saistītos jautājumus, piemēram, grozījumus Militārā dienesta likumā, grozījumus noteikumos par profesionālā dienesta karavīra uzturdevas kompensācijas apmēru un izmaksāšanas kārtību, grozījumus Darba likumā, rīkojuma projektu "Par valsts aģentūras "Latviešu valodas apguves valsts aģentūra" un valsts aģentūras "Valsts valodas aģentūra" reorganizāciju" u.c.

Sēde sākusies plkst.10, un ar budžeta grozījumiem saistītie jautājumi tiek skatīti aiz slēgtām durvīm.

Valdība iepriekš nolēma, ka visām ministrijām jāsagatavo priekšlikums, kas paredz, ka izdevumi atlīdzībai tiek samazināti vidēji par 20%, aprēķinot no sešiem mēnešiem plānotā vidējā finansējuma.

Tāpat jāsagatavo trīs izdevumu samazinājuma scenāriji par 20%, 30% un 40%, lai šo informāciju ņemtu par pamatu šā gada valsts budžeta grozījumu izstrādē, kā arī iecerētajām strukturālajām reformām.

Finanšu ministrijā iepriekš apliecināja, ka visas ministrijas ir iesniegušas savus priekšlikumus par izdevumu samazinājumu budžetā un informācija tiks apkopota valdības sēdei.

Kā ziņots, Repše jau iepriekš atzina, ka daudziem resoriem 40% izdevumu samazinājums var izrādīties visreālākais, jo ieņēmumi budžetā turpina samazināties.

Savukārt veselības ministrs Ivars Eglītis (TP) iepriekš jau vairākkārt uzsvēris, ka veselības nozarē nav iespējams veikt prasīto līdzekļu samazinājumu un viņš lūgs nesamazināt veselības aprūpes budžetu atsevišķām Veselības ministrijas budžeta programmām. Kā aģentūrai LETA iepriekš skaidroja ministrs, līdzekļu samazinājums nozīmētu to, ka jau no maija vairākām rajona slimnīcām nepietiktu līdzekļu to uzturēšanai un tās būtu jāslēdz, jo kopējais līdzekļu samazinājums tām varētu sasniegt 40%.

Pēc Eglīša iepriekš teiktā, pašreizējos apstākļos nav iespējams procentuāls samazinājums nozarei un ir robeža, kur finansējuma samazinājums jau ved pie veselības programmu iznīcināšanas.

Kā ziņots, sasniedzamais mērķis ir 2011.gadā panākt budžeta deficītu, kas būtu ne lielāks par 3% no iekšzemes kopprodukta.

Komentāri (310)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu