Mēneša albums: Frankie Rose «Interstellar» (12)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Muzikālo rubriku «Mēneša albums» turpinām ar februāra vērtīgāko plati, kas, TVNET Mūzikas prāt, ir amerikāņu dziedātājas un komponistes Frenkijas Rousas (Frankie Rose) «Interstellar».

Frankie Rose «Interstellar»

(Slumberland)

11/12

Lai cik neoriģināli būtu mākslinieces vārdu (Rose - roze) izmantot kā alegoriju, tomēr šoreiz Bruklinas mūziķe tiešām ir uzplaukusi kā roze vai, precīzāk, viņas roze (viņas mūzika) beidzot tā pa īstam ir atvērusies un atklājusies mums visā savā krāšņumā.

Vairākus gadus Frenkija Rousa muzicējusi citu «rožu» ēnā - viņa spēlējusi bungas un arī ģitāru indīpanka/twee, shoegaze meiteņu trio «The Vivian Girls», «Crystal Stilts», bijusi tūres mūziķe «Dum Dum Girls». Kalifornijā viņas pirmā grupa bija «Shit Storm», kas tagad saucas «Grass Widow» (ierakstus izdod izdevniecība «Kill Rock Stars») u.c.

2010.gadā, sapratusi, ka vairs nespēj izturēt slodzi, spēlējot divās grupās vienlaicīgi (SXSW konferencē trīs dienās viņa nospēlējusi 13 koncertus), kā arī sapratusi, ka bungu klapēšana viņai ir apnikusi, Rousa nolemj spert solīti tuvāk skatuves centram un laiž klajā pati savas grupas «Frankie Rose and the Outs» debijas plati. Šajā ierakstā Rousa jau pamazām attālinās no raupjās šūgeiza/tvīpopa estētikas un dodas tuvāk popmūzikai. Tomēr fakts, ka tā ir grupa, vēl ilustrē Rousas nedrošību un vēlmi patverties «aiz grupas sienas» (2009.gadā gan izdots viens singls «Thee Only One» ar viņas vārdu Frenkija Rousa).

Frankie Rose "Interstellar"
Frankie Rose "Interstellar" Foto: Publicitātes foto

2011.gadā Rousa beidzot nolemj iztikt bez grupas birkas un apņēmīgi sāk rakstīt savu debijas soloalbumu, ko februāra beigās klajā laidusi kompānija «Slumberland» (The Pains of Being Pure at Heart, Stereolab).

Rezultāts ir brīnišķīgas desmit popdziesmas 33 minūtēs. Albumā nav ne miņas no trokšņainās roka estētikas, kas caurvija Rousas sākotnējos muzikālos meklējumus - visas kompozīcijas ir vieglas, melodiskas un gaumīgi aranžētas.

Būtībā Frenkija Rousa ir kā «The Drums», tikai ar meitenes balsi,

vai «The Cure» un «Cocteau Twins» laulība, vai «The Smiths» un «New Order» muzikālo elementu sakausējums.

Albuma nesošais skaņdarbs ir dejiskais «Know Me», kas balstās uz gluži tādu pašu ritmu kā Roberta Smita «Close to Me», kas apaudzis ar Džonija Mara cienīgu ģitāras rifu un kulminē superpiedziedājumā, kas iesēžas prātā un vairs nelaiž vaļā.

«All that I want is a pair of wings to fly. Into the blue, a wide open sky. Show me your scars,» vēsta viens no pēdējo gadu skaistākajiem skaņdarbiem uz šīs planētas - emocionāli jaudīgais «Pair Of Wings».

Labākās dziesmas: «Know Me», «Pair Of Wings», «Gospel/Grace».

Izdošanas datums - 21.02.2012.

Frankie Rose - Gospel/Grace from Slumberland Records on Vimeo.

Komentāri (12)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu