Depeche Mode «Sounds of the Universe» (77)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Albums, koncertturneja, albums, koncertturneja - tāda ir lielo popmūzikas grupu rutīna. Šādā ciklā un ritmā jau vairākus gadus strādā arī šis britu trio «Depeche Mode».

Depeche Mode «Sounds of the Universe»

(Mute)

7/12

Tādām plašu fanu pūļu atbalstītām grupām kā «Depeche Mode», U2, Oasis, Pet Shop Boys karjera būtībā ir saplānota, šajā biznesa mehānismā ir grūti ko mainīt, piemēram, izdot jaunu albumu jau pēc gada vai veikt kādu citu radoši spontānu darbību. Tas vienkārši nav finansiāli izdevīgi. Albums, koncertturneja, albums, koncertturneja ... tā tas var turpināties līdz sirmam vecumam un arī zināmam apnikumam.

Depeche Mode "Sounds of the Universe"
Depeche Mode "Sounds of the Universe" Foto: Publicitātes foto

Viens no veidiem, kā izlauzties no šīs rutīnas, ir dažādu soloprojektu radīšana, tā, piemēram, pēdējos gados «Depeche Mode» solists 46 gadus vecais Deivs Gāns (Dave Gahan) DM albumu starplaikos izdevis divus studijas albumus. Pēdējais no tiem 2007. gadā «Hourglass», arī citi grupas dalībnieki nodarbojušies ar blakus lietām...

Gāna lielās darbaspējas, kuras kopš 1996. gada incidenta (heroīna pārdozēšana) un tam sekojošās rehabilitācijas ir strauji augušas, veicinot arī viņa muzikālo izaugsmi, arī šajā platē materializējušās veselās trīs viņa sacerētās dziesmās - «Hole to Feed», «Come Back» un «Miles Away/The Truth Is».

Starp citu, nesen kādā intervijā viņš atklājis, ka joprojām katru nakti pamostas piecpadsmit minūtes pāri četriem. 1996. gadā pulksten 4:15 viņu atdzīvināja ātrās palīdzības ārsti pēc tam, kad Gāna sirdsdarbība apstājās uz divām minūtēm heroīna un kokaīna pārdozēšanas dēļ. «Kad pamostos un paskatos uz modinātājpulksteni, es jau zinu, cik tas rādīs. Laikam kāds vēlas man atgādināt, ka dzīvoju labu dzīvi un man nav lemts zināt, kad tā beigsies. Pagātnē es izdarīju lielu kļūdu un sapratu to tikai tad, kad biju tuvu nāvei. Esmu pateicīgs, ka joprojām esmu dzīvs,» izteicies Deivs Gāns.

Jaunais Bena Hiljera producētais albums «Sounds Of The Universe», kas ir «Depeche Mode» divpadsmitais studijas albums un seko 2005. gadavarētu tikt dēvēts par grupas «no atkarībām tīro» albumu. Proti, beidzot no savām nevēlamajām atkarībām (alkohols) vaļā ticis arī grupas galvenais dziesmu autors Martins L. Gors. Šā albuma vajadzībām viņš sacerējis vairāk dziesmu nekā citus gadus. Tiesa, pavisam no «atkarībām» Goram nav izdevies atbrīvoties, viņa jaunākā aizraušanās ir analogie sintezatori un bungmašīnas, ko viņš lielā vairumā uzpērk «e-bay» izsolēs.

Protams, visas jaunatklātās analogās skaņas arī dzirdamas jaunajā «Sounds Of The Universe», padarot šo plati par savdabīgu 1980. gadu sintezatormūzikas skaņu un tembru retrospekciju. Tādēļ nav brīnums, ka pats Gors kā savu albuma favorītdziesmu min izteikti 80. gados ieturēto «Peace». Tiesa, kopumā viss albums ieturēts diezgan lēnos, apcerīgos, brīžiem pat atslodzes mūzikai radniecīgos ritmos (piemēram, bosanovas ritmos ieturētais Gora dziedātais «Jezebel»).

Bet vai, tikuši galā ar saviem «dēmoniem», vīri ir spējuši atrast arī kādu jaunu vēstījumu, vai «Depeche Mode» ir vēl kas sakāms? Vai dziesmas ir pietiekoši labas? Manuprāt, šo labo dziesmu ar katru jaunu albumu diemžēl paliek arvien mazāk.

Atgādināšu, ka «Tour of the Universe» turnejas laikā grupa jau ceturto reizi apmeklēs arī Latviju. Koncerts Rīgā notiks 25.maijā «Skonto» futbola stadionā. Iepriekšējie «Depeche Mode» koncerti Latvijā notika 1998., 2001. un 2006.gadā.

Izdošanas datums - 20.04.2009.

Komentāri (77)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu