Krievijas valsts TV: novērsts atentāts pret Putinu (373)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas specdienesti arestējuši divus vīriešus, kuri plānojuši nogalināt Krievijas premjerministru un prezidenta amata kandidātu Vladimiru Putinu, pirmdien vēsta Krievijas valsts televīzija. Ziņa par atentāta plānošanu izskanējusi zīmīgi tuvu Krievijas prezidenta vēlēšanām, kas paredzētas jau 4.martā.

Pievienots video.

Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs izskanējušo informāciju apstiprinājis, taču pagaidām atteicies to komentēt.

Aizturētie darbojušies saskaņā ar Čečenijas bruņoto islāmistu līdera Doku Umarova rīkojumu, ziņo televīzija.

Uzbrukums ticis plānots Odesā, bet to īstenot bijis iecerēts Maskavā pēc 4.martā gaidāmajām Krievijas prezidenta vēlēšanām.

Algotņi no Arābu Emirātiem

Ukrainā no Apvienotajiem Arābu Emirātiem caur Turciju ieradušies trīs vīrieši, kas bija saņēmuši «skaidrus norādījumus no Doku Umarova pārstāvjiem».

Viens no šiem vīriešiem janvāra sākumā gājis bojā sprādzienā, kā dēļ arī tika sākta izmeklēšana.

«Viņi mums teica - vispirms atbrauciet uz Odesu un iemācieties pagatavot spridzekļus,» valsts televīzijā demonstrētajos kadros stāsta viens no aizdomās turamajiem.

«Un tad pēcāk - Maskavā - jūs rīkosiet uzbrukumus komerciāliem mērķiem, bet tad mēģināsiet nogalināt Putinu.»

«Galvenais mērķis bija ierasties Maskavā un censties sarīkot Putina atentāta mēģinājumu,» savukārt atzina otrs aizdomās turamais. «Termiņš bija pēc Krievijas prezidenta vēlēšanām.»

Putinu spridzinātu ceļā uz darbu

Viens no aizturētajiem izmeklētājiem atklājis, ka netālu no Kutuzova prospekta, pa kuru ik dienu uz darbu tiek vests Putins, tikušas paslēptas sprāgstvielas.

Kāds vārdā neminēts Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) darbinieks savukārt atzinis, ka ar šīm sprāgstvielām būtu pieticis, lai sarīkotu pietiekami spēcīgu sprādzienu.

«Tas būtu nopietns sprādziens,» Pirmajam kanālam sacījis informācijas avots FDD.

Aizturētie - starptautiskā meklēšanā

Aizturētie bijuši izsludināti starptautiskajā meklēšanā.

Tomēr dažos Krievijas politiķos ziņas par šā nozieguma atklāšanu nevieš uzticību.

«Ņemot vērā to, ka «atentātu pret Putinu» vienreiz jau atklāja pirms četriem gadiem tieši pirms vēlēšanām, - pat nekomentēšu,»

savā sociālā tīkla «Facebook» lapā raksta viens no koalīcijas «Par Krieviju bez patvaļas un korupcijas» veidotājiem Vladimirs Milovs.

Savukārt Maskavas žurnālists Gamids Gamidovs blogā liberālās radiostacijas «Eho Moskvi» tīmekļa vietnē uzdod jautājumu - kāpēc par atentātu sabiedrība uzzina tikai tagad, kad līdz Krievijas prezidenta vēlēšanām atlikusi nepilna nedēļa?

Izdevīga kārts pirms vēlēšanām

«Kāpēc informāciju par atentātu tiki ilgi slēpa? Atbilstoši ziņojumam galveno aizdomās turamo Vladimira Putina atentāta lietā Ādamu Osmajevu notvēra 4.februārī. Nolēma pagaidīt un paziņot tieši pirms vēlēšanām, lai kārtējo reizi prezidenta vēlēšanu sacensības favorītam piešķirtu lielāku nozīmīgumu,» vaicā žurnālists.

«Šāds priekšvēlēšanu paņēmiens ir nedaudz novecojis. Mūsdienās nedēļu pirms vēlēšanām tas izskatās diezgan bērnišķīgi un savā ziņā var pavērsties pret Putinu. Jāmaina viņam polittehnologi. Cilvēki taču nav muļķi,» norāda Gamidovs.

Putins glābšot vecmāmiņas un kaķēnus

Savukārt viens no populārākajiem Krievijas opozicionāriem Aleksejs Navaļnijs savā blogā sarkastiski paredz, ka «šajā nedēļā Pirmais kanāls vēl vēstīs par vecmāmiņu, kuru Putins izglābis no uguns, kaķēnu kokā, kurš nav nācis pie ugunsdzēsējiem, bet uzticīgi ielēcis rokās premjeram, par narkomāniem pedofiliem, kas pēc Tbilisi pasūtījuma plānojuši cūcības pret Kremli, un visu ko tamlīdzīgu».

2007.gadā tieši pirms Putina, tobrīd Krievijas prezidenta, vizītes Irānā izplatījās informācija par to, ka pret augsto viesi tiek gatavots atentāts.

Toreiz par to ziņoja aģentūra «Interfax», atsaucoties uz anonīmu avotu Krievijas specdienestos, kurš sacīja, ka šādas liecības sniedzis kāds cilvēks, kurš piezvanījis uz Krievijas vēstniecību Teherānā.

Neraugoties uz baumām par atentāta gatavošanu, Putins tomēr 2007.gada 16.oktobrī ieradās Irānā, lai piedalītos Kaspijas jūras reģiona samitā, un tā laikā tikās arī ar Irānas prezidentu Mahmudu Ahmadinedžadu.

2008.gada 2.martā, kad Krievijā notika iepriekšējās prezidenta vēlēšanas, netālu no Kremļa tika aizturēts kāds 24 gadus vecs vīrietis ar snaipera šauteni. Tādējādi esot ticis novērsts atentāts pret Putinu un prezidenta amata kandidātu Dmitriju Medvedevu, vēstīja laikraksts «Tvoj Denj».

Citi avoti šo informāciju neapstiprināja.

Krievijas ziņu aģentūras atgādina, ka arī 2000.gadā Ukrainas specdienesti izplatījuši informāciju par atentāta gatavošanu pret Putinu. Uzbrukumu bijis plānots sarīkot Jaltā Neatkarīgo valstu sadraudzības neformālās samita gaitā.

Toreiz, kā apliecināja Ukrainas Drošības dienesta priekšsēdētājs Leonīds Derkačs, Krimā tikuši aizturēti četri čečeni, kas pēc tam izraidīti no valsts.

Komentāri (373)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu