Nelikumīgi izdoto pasu lietā būs jauni aizdomās turamie (21)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nelikumīgi izdoto Latvijas pasu lietā būs jauni aizdomās turamie, šodien intervijā telekompānijas LNT ziņām apliecināja Drošības policijas (DP) priekšnieks Jānis Reiniks.

"Es vienmēr saku to, ko es zinu. Un vienmēr par saviem vārdiem atbildu," uzsvēra DP vadītājs.

Viņš norādīja, ka starp aizdomās turamajiem, visticamāk, būs arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) strādājošas amatpersonas - gan bijušās, gan esošās.

DP priekšnieks arī atklāja precīzu summu, kāda maksāta, lai nelikumīgā ceļā iegūtu Latvijas pilsoņa pasi. Tie bija 10 līdz 50 tūkstoši latu.

LETA jau ziņoja, ka DP veic izmeklēšanu kriminālprocesā par Latvijas pilsoņu pasu viltošanu un izmantošanu, kurā par aizdomās turētām atzītas deviņas personas, tai skaitā arī vairākas valsts amatpersonas.

Kopumā laika posmā no 2004. līdz 2005.gadam tikušas viltotas aptuveni 100 pases.

Izmeklēšanas laikā konstatēts, ka personas viltoja dokumentus, kas kalpo par pamatu pasu izsniegšanai, tostarp pirmsuzskaites veidlapas un Latvijas Republikas pilsoņa iesniegumus, kā rezultātā tika izgatavotas un izsniegtas Latvijas Republikas pilsoņu pases personām, kurām uz to nebija likumīgas tiesības.

Latvijā pasu izdevējiestāde ir PMLP.

Visticamāk, saistībā ar kriminālprocesu par Latvijas pilsoņu pasu viltošanu un izmantošanu no amata aizgājusi Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāta vadītāja Olita Magone, kura iepriekš ieņēma PMLP Iedzīvotāju reģistra departamenta direktora amatu. Magone varētu būt viena no pasu viltošanas lietā iesaistītajām personām.

Iekšlietu ministrs Mareks Segliņš (TP) pēc tikšanās ar PMLP priekšnieku Vilni Jēkabsonu norādīja, ka neredz pamatu apšaubīt viņa uzticamību saistībā ar pasēm, kas izsniegtas, pamatojoties uz viltotiem dokumentiem, tomēr ministrs atzinis, ka pasu noformēšanas sistēmā ir nepieciešami vairāki uzlabojumi.

Patlaban PMLP veikusi apmēram 1200 reģistrā esošu personu datu pārbaudi un atrasti 79 cilvēki, kuru dati neatbilst patiesībai, iepriekš norādīja Jēkabsons, piebilstot, ka šīs pārbaudes joprojām turpinās.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu