88 gadu vecumā miris Everesta iekarotājs sers Edmunds Hilarijs (9)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piektdien slimnīcā 88 gadu vecumā miris jaunzēlandietis sers Edmunds Hilarijs, kurš 1953.gada 29.maijā kopā ar nepāliešu šerpu Norgaju Tenzingu pirmie iekaroja Everestu.

"Leģendārais alpīnists, piedzīvojumu meklētājs un filantrops ir vispazīstamākais jaunzēlandietis, kāds vien jebkad dzīvojis. Taču vispirms viņš bija īsts jaunzēlandietis," sacīja Jaunzēlandes premjerministre Helēna Klārka, piektdien paziņojot par viņa nāvi.

Hilarija nāves cēlonis nav zināms, taču viņš jau kādu laiku slimoja, un vietējie mediji vēsta, ka viņš cietis no pneimonijas. Jaunzēlandes radio ziņo, ka viņš miris piektdienas rītā Oklendas slimnīcā.

"Viņš bija koloss. Viņš bija varonīgs tēls, kurš ne tikai pieveica Everestu, bet arī dzīvoja apņēmīgu, pazemīgu un dāsnu dzīvi," sacīja Klārka.

1919.gada 20.jūlijā Oklendā dzimušais Hilarijs dzīvoja rāmu dzīvi, līdz 33 gadu vecumā triumfāli iekaroja Everestu.

Hilarija varoņdarba līdzautors Tenzings Norgajs nomira 1986.gadā

Hilarija toreizējais veikums Everesta apgūšanā sekmēja Nepālas iekļaušanos pasaules valstu saimē. Pēc uzkāpšanas pasaules augstākajā virsotnē Nepāla Hilarijam kļuva par otrajām mājām. Vaicājot nepāliešu šerpām, kā viņš varētu palīdzēt vietējiem iedzīvotājiem, 1961.gadā Hilarijs izveidoja "Himalaju trestu". Kopš tā laika šis fonds Nepālā ir uzbūvējis 27 skolas, divas slimnīcas un desmit klīnikas, atjaunojis klosterus un izveidojis skolotāju apmācības koledžu.

Hilarijs finansiāli un praktiski palīdzējis ierīkot Everesta pakājē divus nelielus lidlaukus Sjanbočē un Faplu. Viena no viņa dibinātajām skolām šerpu bērniem atrodas Humjunas ciemā netālu no Everesta bāzes nometnes.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu