Latvijai būs jābūvē gāzes un ogļu elektrostacijas (91)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai risinātu elektroapgādes jaudu trūkumu nākotnē, Latvijai būs jābūvē gāzes un ogļu elektrostacijas, šodien intervijā Latvijas Radio raidījumam "Krustpunkti" sacīja premjers Ivars Godmanis (LPP/LC).

Premjers uzsvēra, ka lēmumi par abu staciju būvniecību tikšot pieņemti vienlaicīgi, bet fiziski ātrāk uzcelta varētu tikt gāzes stacija.

Abu staciju būvniecību, visticamāk, veikšot valsts AS "Latvenergo" personā, jo, ja būvniecību uzticēs privātajiem, tad valstij būs jāgarantē tarifi un jaudu apjoms, radot papildu saistības.

Iespējamu krīžu gadījumos gāzes staciju ilgstoši būtu iespējams uzturēt no Inčukalna dabasgāzes krātuvē pieejamajiem resursiem, kā arī izmantot dīzeļdegvielu.

Savukārt ogļu stacijai būtu jāatrodas ģeogrāfiski izdevīgā vietā, kur pieejamas piegādes gan no jūras, gan pa dzelzceļu, kā arī ņemot vērā lielāko reģiona elektroenerģijas patērētāju atrašanās vietu, skaidroja premjers.

LETA jau informēja, ka "Augstsprieguma tīkls" ziņojumā, kas iesniegts Ekonomikas ministrijā un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā, norādījis uz elektroenerģijas ražošanas jaudu deficīta palielināšanos.

Elektroenerģijas patēriņa un ražošanas jaudu attīstības prognozes norāda, ka 2012.gadā Latvijas energosistēmas elektroenerģijas pašnodrošinājums būs 78%, bet esošās ražošanas jaudas maksimuma slodzes laikā spēs nodrošināt tikai 59%. Savukārt 2016.gadā Latvijas energosistēmas elektroenerģijas pašnodrošinājums būs tikai 74% un jaudas nodrošinājums maksimuma stundās - 53%, teikts uzņēmuma paziņojumā presei.

"Augstsprieguma tīkls" norāda, ka Latvijā jau ilgstoši ir elektroenerģijas deficīts, kas tiek kompensēts, elektrību importējot no Krievijas, Lietuvas un Igaunijas. 2006.gadā kopumā no minētajām valstīm tika importēta elektroenerģija 2,73 miljonu megavatstundu apmērā.

Komentāri (91)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu