Latvietis izmisis par Norvēģijā atņemtiem bērniem (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas valstspiederīgais Andris, dzīvojot un strādājot Norvēģijā, zaudējis visu ģimeni. Sieva tur gājusi bojā autoavārijā, pēc kā drīz vien Norvēģijas tiesa nolēma atņemt viņam bērnus - audžudēlu un paša meitu. Izmisušais vīrietis nepiekrīt tam, ka būtu izturējies pret bērniem vardarbīgi, tādēļ patlaban atgriezies Latvijā un vērsies pēc palīdzības Latvijas Ārlietu ministrijā, šo ceturtdien vēstīja LNT raidījums «Tautas balss».

Tēvs esot «monstrs»

Pēc sievas bojāejas autoavārijā 2010.gada jūlijā Andris palika viens ar divus gadus veco meitu un desmit gadus veco audžudēlu. Atgūties pēc traģēdijas un atgriezties darbā viņam palīdzējuši tuvinieki, kā arī psihologs.

Taču tad Andri piemeklēja jaunas likstas. Kādudien pie viņa ieradušies Norvēģijas bērnu aizsardzības dienesta darbinieki. Viņi negribējuši paskaidrot, kas noticis. «Nākamajā dienā paziņoja, ka bērni ir noņemti nost tikai tāpēc, ka es esot monstrs un ļoti vardarbīgi izturos pret saviem bērniem - spārdot ar kājām, rokām, visvisādas neiespējamas lietas,» tā intervijā «Tautas balsij» stāstīja Andris.

Pašu Andri dienests īsti negribējis uzklausīt. «Viņi balstās tikai uz bērnu teikto,» norādīja tēvs, kurš uzskata, ka zaudējis savu ģimeni maza bērna melu dēļ. Kāda skolotāja bija reaģējusi uz viņa audžudēla stāstīto skolā par tēvu, un ilgi vairs nebija jāgaida brīdis, kad Norvēģijas tiesa nolēma Andrim bērnus atņemt.

Ekspertīzē nesaskata vardarbības pazīmes

«Nekad neesmu pacēlis roku pret bērniem. Bija ārsta ekspertīze, un ārsti arī pateica, ka pret viņiem nav bijusi vardarbība. Nav atrasti ne zilumi, ne rētas, pušumi - nekas pilnīgi,» tā raidījumam apgalvoja Andris.

Tagad Andris jau teju vienu gadu cīnās par savu bērnu atgūšanu. Vienīgi tiesas lēmuma dēļ apstājusies audžudēla adopcijas lietas kārtošana. Andrim tiesa liegusi tikties ar audžudēlu, savukārt mazo meitu, kurai šogad būs četri gadi, viņš drīkstot satikt sešas reizes gadā.

Tēvs dziļi pārdzīvo notikušo un to, ka bērni pa šo laiku tikuši ievietoti jau trešajā pagaidu ģimenē, kā arī atrodas svešā valstī - Norvēģijā, kur jau piemirsuši dzimto valodu. «Mani sauc par mežoni, bet izskatās, ka viņi paši tādi ir,» uzskata Andris.

Pēc viņa domām, bērni zaudēja māti un pēc tam - arī tēvu, jo tiek «mētāti no vienas ģimenes uz otru».

ĀM skaidro, kāpēc atņēma bērnus

Šobrīd Andris atgriezies dzimtenē viens un cer uz tautiešu un valdības iejaukšanos. Andra lietas risināšanā iesaistījusies Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) un mūsu vēstniecība Norvēģijā.

«Latvijas kompetentās sociālās iestādes jau ir iesaistītas apstākļu noskaidrošanā,» raidījumam «Tautas balss» atzina ĀM preses sekretārs Jānis Sīlis. Norvēģu puse jau saņēmusi jautājumu no ĀM, kādēļ šie divi nepilngadīgie bērni ievietoti ārpusģimenes aprūpē. Tagad tiek gaidīta atbilde.

Lai arī pēc tiesas sprieduma advokāts ieteicis Andrim neturpināt cīņu par bērnu atgūšanu, ĀM ir citās domās. Ministrijā uzskata, ka Andrim cīņa būtu jāturpina, jānolīgst kāds cits advokāts, kas tēvam tālāk palīdzētu.

Skatīt pievienoto video.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu