Viens īrnieks neļauj Gulbenes novadam pārņemt Stāmerienas pili

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Dzirkstele.lv

Neaizmirst par Stāmerienas pili un ierakstīt Gulbenes novada domes plānos idejas saistībā ar šo pašvaldības nekustamo īpašumu pagājušajā nedēļā tautsaimniecības komitejas sēdē rosināja deputāts Guntis Blūms.

Diskusijas laikā deputāti vienojās, ka pils kā kultūrvēsturiskais mantojums un tūristu piesaistes objekts ir jāiekļauj pašvaldības ieceru plānā laikam periodā līdz 2020.gadam, cerot piesaistīt investīcijas senās ēkas atjaunošanai. Komitejas sēdē apspriesto investīciju plānu deputāti turpinās iztirzāt novada domes sēdē, kas notiks 23.februārī.

Stāmerienas pagasta pārvaldes vadītājs Ainārs Brezinskis deputātus informēja, ka juridiski Stāmerienas pils bija un ir pašvaldības īpašums, šobrīd tai nav nomnieka, taču joprojām turpinās tiesvedība ar īrnieku (pils iedzīvotāju) Andreju Vīcupu. G.Blūms vaicāja A.Brezinskim, vai tiešām nav iespējams rast kompromisu šajā strīdā.

«Kā mēs varam rast kompromisu? Tas ir pašvaldības īpašums! Nodot nomā to varam, tikai rīkojot izsoli. Domes juristi ir izstrādājuši pils nomas tiesību izsoles noteikumus. Taču viss apstājās tāpēc, ka pils īrnieks gādāja, lai šā nekustamā īpašuma vērtētāji netiktu ielaisti pilī, aizslēdza durvis un viss,» stāstīja A.Brezinskis. Viņš uzsvēra, ka jautājums «ir jārisina ar steigu». Iedzīvotāji jautājot A.Brezinskim, kā var dzīvot pilī un pašvaldībai nemaksāt par to!

Dažādi tiesvedības procesi par un ap pili turpinās kopš 2003.gada.

Stāmerienas pils celta baronu fon Volfu dzimtai 1843.gadā. 1905.gada revolūcijas laikā pils nodedzināta, atjaunota barona Borisa fon Volfa vadībā 1908.gadā un uzskatāma par vienu no spožākajiem sava laika franču neorenesanses stila paraugiem Latvijas muižās. Ēkā labi saglabājusies atjaunotā interjeru apdare, koka kāpnes, neoklasicisma zāles interjeri. 20. gadsimta trīsdesmitajos gados vairākas vasaras un vienu ziemu pilī pavadīja Džuzepe Tomazi di Lampedūza, itāļu rakstnieks, kurš pasaules slavu guvis ar romānu «Gepards»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu