Gulbenes novada vadība vēlas ieviest atkritumu izvešanas normas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Dzirkstele.lv

Gulbenes novada domē deputāti vēlas noteikt regularitāti, cik bieži atkritumi ir savācami un izvedami, piemēram, no juridiskajām personām - reizi nedēļā, no daudzdzīvokļu mājām - reizi nedēļā, no individuālajām ģimenes mājām vai lauku viensētām - reizi vai divas mēnesī.

Gulbenes novada domes speciālisti pašlaik izstrādā grozījumus pašvaldības saistošajos noteikumus par atkritumu apsaimniekošanu novada teritorijā. Paredzams, ka kopā ar pilsētas un pagastu pārvalžu vadītājiem darba grupās šo dokumentu turpinās iztirzāt mēnesi, lai pēc tam lēmumu pieņemtu novada domes sēdē.

Ņem vērā dažādu pieredzi

Gulbenes pilsētas pārvaldes vadītājs Osvalds Lucāns iestājas par atkritumu normu atjaunošanu. Viņš ir uzklausījis pilsētas daudzdzīvokļu māju pārstāvjus, kuri uzskata: atkritumu normas var izskaitļot un tām ir jābūt! «Pilsētā ir jābūt atkritumu normām! Arī privātajām ģimenes mājām! Mēs zinām, cik atkritumu gadā no Gulbenes izved, un zinām, cik cilvēku šeit dzīvo. Ņemam vērā, ka privātajos sektoros daļu atkritumu kompostē, daļu sadedzina. Gulbenē atkritumu normas ir bijušas jau agrāk,» saka O.Lucāns.

Gulbenes novada domes Tehniskās nodaļas vadītājs Alvils Pētersons aptaujājis citas pašvaldības un noskaidrojis, ka reti kur ir noteiktas normas noteiktā laika periodā saražoto atkritumu daudzumam. Turpretim biežumu atkritumu savākšanai un izvešanai pašvaldība var noteikt, jo normatīvie akti pat piešķir tādas tiesības.

Vēlas kontrolēt iedzīvotājus

A.Pētersons uzsver, ka novadā daudzi iedzīvotāji un arī atsevišķas juridiskās personas nepilda pašvaldības līdzšinējās prasības (it kā vispār nesaražo atkritumu izvešanai), kā arī vispār nestājas līgumattiecībās ar atkritumu apsaimniekotāju.

Deputāts Valtis Krauklis pauda, ka likums pieļauj privātpersonu un juridisko personu sodīšanu par nestāšanos līgumattiecībās ar atkritumu apsaimniekotāju, taču diemžēl nevar sodīt par to, ja atkritumi netiek izvesti. Domes Tehniskās nodaļas ūdens un atkritumsaimniecības speciālists Jānis Šmoteks «Dzirkstelei» saka, ka ir svarīgi kontrolēt atkritumu ražotājus, sevišķi privāto sektoru un īpaši pilsētā. Un tas var notikt, pirmkārt, panākot, lai visiem iedzīvotājiem būtu līgums ar atkritumu apsaimniekotāju, lai atkritumi tiktu savākti un izvesti tik bieži, cik paredzēts, un lai par šo pakalpojumu regulāri tiktu samaksāts.

Iedzīvotāju iebildumi likuši atcelt iepriekšējās normas

Jau rakstījām, ka Gulbenes pilsētā sākotnēji bija ieviesusi tā saucamās atkritumu normas, taču 2010.gada otrajā pusē novada dome nolēma šīs normas atcelt, pamatojoties arī uz saņemtajām pretenzijām no iedzīvotājiem. No tā brīža visi sāka maksāt par faktiski izvestajiem atkritumiem saskaņā ar tarifu. Pašlaik pilsētā atkritumu apsaimniekotājs ir SIA «Alba», kurai ir pilnvaras šo darbu veikt līdz 2013.gadam. Pagastos atkritumu apsaimniekošanu veic gan šī firma, gan Lizumā un Rankā - SIA «ZAAO».

SIA «Alba» cieto sadzīves atkritumu savākšanas un transportēšanas tarifs visām lietotāju grupām ir vienāds - 5,42 lati par kubikmetru bez pievienotās vērtības nodokļa. SIA «ZAAO» tarifs Lizuma un Rankas pagastam ir 10 lati par kubikmetru atkritumu bez pievienotās vērtības nodokļa.

Turpmāk atkritumu apsaimniekošanu novadā noteiks, veicot publiskā iepirkuma procedūru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu