Polija: Trampa un Putina samits nenovedīs pie jaunas Jaltas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP

Polijas prezidenta Andžeja Dudas kancelejas vadītājs Kšištofs Ščerskis pirmdienas vakarā paziņojis, ka tie, kas bažījās, ka ASV prezidenta Donalda Trampa tikšanās ar savu Krievijas kolēģi Vladimiru Putinu būs otra Jalta, «ļoti kļūdījās», vēsta Polijas Radio.

Varšava ļoti uzmanīgi sekoja pirmdien Helsinkos notikušajam Trampa un Putinam samitam, kas ilga vairāk nekā divas stundas.

Ščerskis norādīja, ka Tramps un Putins nav vienisprātis daudzos jautājumos un ka tāda Eiropas pārdalīšana kā pēc Otrā pasaules kara nav šodienas dienaskārtībā.

Viņš piebilda, ka Trampa paziņojums par vēsturisko tikšanos, kas «mainījusi» ASV «sliktās attiecības» ar Krieviju, iespējams, tulkojams kā atzinums, ka izvairīšanās no dialoga ar Krieviju bijusi kļūda un ka Vašingtonai jāsāk runāt ar Maskavu.

Tikmēr Polijas ārlietu ministra vietnieks Šimons Šinkovskis sarunā ar raidorganizāciju TVP atzinis, ka pāragri spriest, vai tikšanās nesusi «patiesas izmaiņas» un bijusi jaunu attiecību sākums starp ASV un Krieviju.

Tikai laiks parādīs, vai Trampa mēģinājums uzsākt dialogu ar Maskavu būs veiksmīgs, piebilda Šinkovskis, uzsverot, ka Baltā nama saimnieks uzsācis «riskantu spēli».

Savukārt opozīcijas līderis Gžegožs Sčetina paudis šaubas, vai Tramps «zina, kādu lomu uzņemas».

Sčetina norādīja uz Trampa šķietamo atzīšanos, ka viņš Putinam uzticas vairāk nekā ASV izlūkdienestiem.

Tajā pašā laikā parlamenta deputāts Jaceks Sasins, kas pārstāv valdošo konservatīvo partiju «Likums un taisnīgums» (PiS), uzsvēris, ka Polijai «nav par ko baidīties», jo vēsture pierādījusi, ka ASV ir uzticams partneris.

Poļu eksperti un politiķi, ar kuriem sazinājusies aģentūra PAP, bijuši vienisprātis, ka Polijas ir svarīgs gan Krimas jautājums, gan enerģētika.

Ščerskis pauda viedokli, ka Trampa izvairīšanās no jautājuma par Ukrainai piederošās Krimas pussalas aneksiju 2014.gadā apliecina, ka Vašingtona to joprojām uzskata par prettiesisku.

Viņš atzina, ka Varšava ar to ir apmierināta, piebilstot, ka Trampa izturēšanās šajā jautājumā neesot bijusi pārsteigums.

Pirms samita daļa mediju izteica bažas, ka Tramps un Putins Krimas jautājumā varētu panākt kādu vienošanos.

Savukārt Šinkovskis norādīja uz ASV izrādīto gatavību konkurēt ar Krieviju gāzes tirgū.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Polijai nav jābaidās no sava agresīvā kaimiņa, jo NATO klātbūtne alianses austrumu flangā ir pastiprināta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu