Nemiernieki Sudānā gūstā saņem 52 miera uzturētājus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sudānas konfliktu māktā Rietumdārfūras reģiona lielākā nemiernieku grupa pirmdien paziņoja, ka saņēmusi gūstā 52 Āfrikas Savienības un Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) kopīgās miera uzturēšanas misijas Dārfūrā (UNAMID) pārstāvjus, no kuriem lielākā daļa ir no Senegālas, apsūdzot miera uzturētājus sadarbībā ar valsts drošības dienestiem.

«Turam gūstā UNAMID karavīrus, jo viņi bez atļaujas ienāca mūsu teritorijā un viņus pavadīja trīs sudānieši, kas, mūsuprāt, strādā valsts drošības spēkos,» paziņoja pret valdību karojošā grupējuma «Kustība par taisnīgumu un vienlīdzību» pārstāvis Gibrēls Adams Bilals.

Viņš norādīja, ka kustību UNAMID tur aizdomās par palīdzības sniegšanu Sudānas drošības spēkiem, lai spiegotu nemiernieku grupas kontrolētajā teritorijā.

«Ja ir taisnība, ka UNAMID sadarbojas ar Sudānas drošības aģentiem, tad lūgsim ANO atbrīvot no amata UNAMID spēku vadītāju,» viņš teica un piebilda, ka «Kustības par taisnīgumu un vienlīdzību» gūstā ir arī miera uzturētāji no Jemenas un Ganas.

UNAMID pārstāve Suzana Manuela atteicās sniegt komentārus, vien atzina, ka «ir radusies situācija, kuru kopš vakardienas mēģinām atrisināt».

UNAMID miera uzturētāji desmit gadu laikā valsts tālajos rietumos vairākkārt nonākuši Sudānas valdības spēku un nemiernieku sadursmju krustugunīs.

Rietumsudānas reģionu Dārfūru jau kopš 2003.gada pārņēmusi vardarbība. Tas sākās pēc tam, kad nemiernieki sāka bruņotu sacelšanos pret valdību, apsūdzot to par arābu cilšu atbalstīšanu valsts izlaupīšanā un valsts attīstības atstāšanu novārtā.

Lai cīnītos ar nemierniekiem, amatpersonas izmantoja vietējos kaujiniekus, kas uzbruka arī civiliedzīvotājiem.

ANO lēš, ka Dārfūras konfliktā bojāgājušo skaits sasniedz 300 tūkstošus un 2,5 miljoni cilvēku pametuši savas mājas. Sudāna noliedz, ka bojāgājušo ir tik daudz.

Starptautiskā krimināltiesa izvirzījusi Sudānas prezidentam Omāram al Baširam apsūdzības par genocīda īstenošanu un citiem noziegumiem reģionā, lai gan Hartūma apsūdzības noraida kā politiskas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu