Akvārijs virtuvē? Kāpēc gan ne! (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Accenta dizaineri uzskata, ka strūklakas un akvāriji ir lieliski elementi, kas interjeru padara harmonisku un sniedz iespēju relaksēties.

Jau senie dziednieki atklājuši, ka ūdens un nesteidzīgi peldošas zivis veicina atbrīvošanos un normālas asinsrites atjaunošanos cilvēka organismā. Arī senās Austrumu mācības fen šui speciālisti uzskata, ka kustīgs ūdens veicina labsajūtu. Tāpēc akvārija atrašanās dzīvojamajā telpās ir visnotaļ vēlama un pamatota. Un kāpēc gan lai tā nebūtu virtuve?

Peldošo zivtiņu skaistums aizrauj, ļauj nomierināties un ne par ko nedomāt. Tāpat kā uguns kamīnā vai miniatūra strūklaka.

Kur novietot?

Accenta dizaineri noskaidrojuši, ka akvāriju telpā nedrīkst likt, kur ienāk prātā. Tā novietošanā jāievēro daži nosacījumi. Zivtiņas nekādā gadījumā nedrīkst atrasties pie paša loga, tiešu saules staru ietekmē. Vislabākās vietas akvārijam būs tukšā stūrī vai pie brīvas sienas. Nereti akvāriju novieto uz galdiņa pašā telpas centrā. Tāpat populāri ir dažādi risinājumi savienojumā ar citiem interjera elementiem. Piemēram, akvārija iebūvēšana skapī vai speciālas akvārija sienas izveide.

Šie risinājumi ļauj panākt dažādus vizuālos efektus. Accenta dizaineri iesaka: estētisko formu cienītāji var izvēlēties dažādu veidolu akvārijus - kā stikla bumbas, kā iluminatorus, kā gleznas, torņveidīgus u.c. Šīs neparastās formas lieliski iederas dažādos interjeros un pilda dekoratīvas funkcijas. Tiesa, tie nav īpaši komfortabli pašiem akvārija iemītniekiem un ir grūtāk kopjami. Tāpēc cilvēki tomēr pārsvarā izvēlas klasiskos akvārijus, kuros ūdens pasaule labāk saskatāma un zivtiņas jūtas labāk. Jāpiebilst, ka šie modeļi ir ne tikai kvadrāta vai taisnstūra veida, bet arī ar panorāmas stiklu priekšējā sienā.

Ainava aiz stikla

„Aiz akvārija stikla sieniņas iespējams radīt teju vai jebkādu ainavu, varbūt pat skatu uz nogrimušu Titāniku," skaidro Accenta dizaineri. Dabīgās ūdenskrātuves imitācija var būt ieturēta jebkādā krāsu gammā, sākot no upju un ezeru silti zaļganbrūnās, līdz jūras zili baltajai.

Akvāriju noformēšanā tiek izmantoti klasiskās glezniecības kanoni, un eksistē divas pamatmodifikācijas. Pirmā - tropiskā ūdenskrātuve, kurai iespējami daudzi un dažādi varianti. Izplatītākais ir tas, kurā atrodas dažādas zivis no dažādām ģeogrāfiskajām zonām un brīvi izvēlēti augi.

Oriģināls un interesants variants ir "biotops", kas veidots kā savdabīga konkrētas vides kopija. Tajā ievieto tikai šai vietai raksturīgos augus un zivis.

Pie klasikas pieskaitāms Holandes tipa akvārijs. Tas veidots vairāk kā augu ekspozīcija un savdabīgs zemūdens dārzs, bet zivtiņas tajā atrodas tikai tāpēc, lai radītu kādu dzīvīgumu. Aiz stikla "krastiem" redzama vesela augu kolekcija, kurai nepieciešama rūpīga kopšana un aprūpe.

Otrā modifikācija ir jūras ainava. Tajā ietilpst interesanti augi un eksotiskas zivtiņas. Dažkārt akvārijā izveidoti pat rifi.

Bez abiem iepriekš minētajiem eksistē vēl arī avangarda noformējums, kas ļauj vaļu fantāzijai. Izmantojot mākslīgos augus, var izveidot akvārija vidi virtuves interjera krāsās. Accenta dizaineri iesaka, piemēram, ja virtuves interjers ieturēts zilos un dzeltenos toņos, tad grunti var darināt zilu, augus dzeltenus un šajās krāsās izvēlēties arī zivtiņas.

Tehniskās detaļas

Par akvāriju mēs varētu nosaukt jebkuru ūdens tilpumu, kurā atrodas zivis, taču mūsdienu konstrukcijas pēc saviem parametriem ir līdzīgas teju vai nelielām ūdenskrātuvēm.

Pieticīgs akvārijs ar izmēriem 50x100 cm spēj sevī ietilpināt 200 litrus ūdens un sver ap 300 kg (no tiem stikla svars ir ap 100 kg). Tāpēc vēlme izveidot akvāriju pa visu sienu vai pārvietojamu konstrukciju uz riteņiem, ir rūpīgi jāapsver. Akvārijs ir jākopj un līdz ar to tam jānodrošina brīva pieeja. To nav ieteicams arī daudz kustināt, lai nesabojātu hermetizāciju. Līdz ar to ne visas idejas būs realizējamas.

Multiprese.eu

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu