Valdības partijas apspriedīs izmaiņas Saeimas komisiju vadībā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ministru prezidenta Valda Dombrovska (JL) valdībā esošās partijas šodien notiekošajā sadarbības padomē apspriedīs iespējamās izmaiņas Saeimas komisiju vadībā.

Kā ziņots, partija "Jaunais laiks" (JL) pārējiem partneriem izteikusi priekšlikumu nomainīt vairāku Saeimas komisiju vadību.

JL uzskata, ka premjera partijai pienākas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāja amats, pašlaik Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju vada Tautas partijas (TP) deputāts Kārlis Leiškalns.

JL šim amatam virzītu savu deputātu Arturu Krišjāni Kariņu, bet neoficiāli kļuvis zināms, ka TP varētu nepiekrist Leiškalna nomaiņai, jo uzskata, ka Leiškalns ir kompetents komisijas vadītājs un labi veic savus pienākumus.

TP neiebilstu Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Oskara Kastēna (LPP/LC) nomaiņai ar Ingrīdu Circeni (JL), bet varētu prasīt turpināt aktīvi tālāk Saeimā virzīt jauno Elektronisko mediju likumprojektu, kas aizstās spēkā esošo Radio un televīzijas likumu.

Jauno Elektronisko mediju likumprojektu pagājušajā nedēļā Nacionālā radio un televīzijas padome iesniedza Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai. Neoficiāli kļuvis zināms, ka vairāki komisijas deputāti un juristi uzskata jauno likumprojektu par nekvalitatīvu, tomēr nevēlas, lai komisija uzņemtos atbildību par savas redakcijas izstrādi, tāpēc pirms skatīšanas Saeimā varētu prasīt jauno likumprojektu Tieslietu ministrijai (TM) sākotnēji iesniegt skatīšanai valdībā.

Aģentūra LETA noskaidroja, ka partijas "Pilsoniskā savienība" (PS) deputāte Ina Druviete varētu ieņemt Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sekretāres amatu Augusta Brigmaņa (ZZS) vietā, bet Pilsonības likuma izpildes komisijas sekretāri Inesi Šleseri (LPP/LC) JL piedāvā nomainīt ar Ausmu Ziedoni-Kantāni (JL).

Izskanējis arī, ka, parlamentā atgriežoties bijušajam premjeram Ivaram Godmanim (LPP/LC) un mandātu zaudējot Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājam Dzintaram Jaundžeikaram (LPP/LC), valdībā esošajām partijām nebūtu iebildumu bijušajam premjeram uzticēt šīs komisijas vadīšanu.

Kā ziņots, JL arī valdības sadarbības partneriem piedāvājis, ka deputāts Dzintars Zaķis (JL) varētu kļūt par Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja biedru TP deputāta Venta Armanda Kraukļa vietā, bet Ainars Latkovskis (JL) varētu ieņemt Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja biedra amatu Jura Dobeļa (TB/LNNK) vietā.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka TP nevēlētos nomainīt Kraukli.

Kā iepriekš ziņots, Ārlietu komisijas priekšsēdētāja amatu varētu saglabāt Andris Bērziņš (LPP/LC), bet deputāts Sergejs Dolgopolovs (SC) turpinātu vadīt Mandātu, ētikas un iesniegumu komisiju. Prezidijā vietu arī, visticamāk, saglabās "Saskaņas centra" (SC) deputāts Andrejs Klementjevs, lai gan ne LPP/LC, ne SC nav Dombrovska valdībā.

Kā ziņots, JL valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa kļuvusi par Saeimas priekšsēdētāja biedri. 19.martā plenārsēdē parlaments no Saeimas priekšsēdētāja biedres amata atbrīvoja Karinu Pētersoni (LPP/LC) un šajā amatā ievēlēja Āboltiņu.

Āboltiņa iepriekš uzsvēra: "Nav pareizi tas, ka ir vairāki amati vienam cilvēkam - tā bija JL kļūda, ko ieviesām 8.Saeimas sākumā. Ja gribam runāt par demokrātiskāku parlamentu un opozīcijas iesaistīšanu, tad ir svarīgi, lai [politisko] spēku samērs būtu līdzsvarā, nevis viens cilvēks ieņem vairākus amatus [dažādās komisijās] tikai tāpēc, ka ir koalīcijas pārstāvis."

Arī JL Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis iepriekš apliecināja - ja pārējie koalīcijas partneri uzskata, ka premjera partijai vajadzētu samierināties ar vietu prezidijā un mazāka skaita komisiju vadību, "JL nebūs alkatīgi".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu