Gudeles zemeņu tortes dēļ celta apsūdzība bijušajai ministres biroja vadītājai (138)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr Photostream

Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļā saistībā ar bijušās ministres Inas Gudeles dzimšanas dienas svinībām celta apsūdzība bijušajai ministres biroja vadītājai Rigondai Balgalvei.

Jau ziņojām, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētājs pagājušajā nedēļā lūdza sākt kriminālvajāšanu pret divām Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāta (ĪUMEPLS) amatpersonām par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu saistībā ar Gudeles dzimšanas dienas svinībām.

Ģenerālprokuratūras preses pārstāvis Andrejs Vasks aģentūrai LETA sacīja, ka pagaidām apsūdzība celta vienai amatpersonai. Šai personai apsūdzība celta pēc Krimināllikuma (KL) 317.panta 1.daļas - par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, kas acīmredzami pārsniedz valsts amatpersonai ar likumu vai uzliktu uzdevumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm. Minētais likuma pants paredz sodu brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus uz laiku no viena gada līdz trim gadiem vai bez tā.

Tāpat šai amatpersonai apsūdzība celta pēc KL 327.panta 1.daļas - par dokumenta viltošanu vai par apzinātu viltota dokumenta izsniegšanu vai izmantošanu, ja to izdarījusi valsts amatpersona. Vainīgā persona par šā likumpārkāpuma izdarīšanu var tikt sodīta ar arestu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 20 minimālajām mēnešalgām.

Par otras amatpersonas atbildību šajā lietā prokurors lēmumu vēl nav pieņēmis.

KNAB norāda, ka izmeklēšanas laikā iegūtā informācija dod pietiekamu pamatu uzskatīt, ka ĪUMEPLS amatpersonas 2007.gada vasarā organizējušas ministres personisko svinību apmaksu, šim nolūkam izlietojot semināra rīkošanai paredzētos valsts budžeta līdzekļus 790 latu apmērā.

Tādējādi valsts amatpersonas veikušas tīšas darbības, ar kurām radījušas būtisku kaitējumu valsts interesēm, nodarot mantisku zaudējumu, kā arī graujot iestādes prestižu un uzticību labas pārvaldības principiem, skaidro KNAB.

Kā ziņots, pagājušā gada aprīlī Gudele iesniedza rakstu par savu atkāpšanos no ministres posteņa, kurā viņa bija kopš 2006.gada aprīļa. Gudele nolēma atkāpties no amata, kad klajā nāca informācija par valsts budžeta naudas tērēšanu viņas dzimšanas dienas svinībām.

Komentāri (138)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu