Šveiciešu filozofs Londonā plāno celt «ateisma templi»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Šveiciešu filozofs un rakstnieks Alēns de Botons (Alain de Botton) ierosinājis Londonas finanšu kvartālā uzcelt ateisma templi, greznotu ar kodu, kas reprezentē cilvēka genomu. Celtnes iekšpusē paredzēts izvietot ekspozīcijas, kas atspoguļotu dzīvības evolūcijas vēsturi.

De Botons iecerējis būvēt 46 metrus augstu melnu torni, kas no ārpuses būtu rotāts ar bināro kodu, kas reprezentē cilvēka genomu. Celtnes iekšpusē paredzēts izvietot ekspozīcijas, kas atspoguļotu dzīvības evolūcijas vēsturi.

«Tam nav saistības ar lūgšanām, tā drīzāk ir mākslas instalācija,»

idejas autors teicis ziņu portālam «20 Minutes». «Mana aizraušanās ar arhitektūru ir vienīgais iemesls šādam projektam.»

www.alaindebotton.com

De Botons vēlas izveidot telpu, kas ir arhitektoniski iespaidīga, taču kuras pamatā nav kāda dievība. Atzīstot, ka viņu ietekmējušas daudzas sakrālas celtnes, viņš teicis, ka vēlas arhitektūrā radīt ko ārkārtēju, nesaistot to ar pārdabiskiem spēkiem.

Taču iecerei izrādīta pretestība pat ateistu vidū. Britu biologs un ateisma ideju aizstāvis Ričards Dokinss ideju kritizējis, sakot, ka tas ir mēģinājums izveidot «ateisma zīmogu», un raksturojis to kā nelietderīgu veidu, kādā tērēt naudu, ziņo «20 Minutes».

Citi idejas kritiķi norādījuši, ka apzīmējums «templis» ietver ticību un tātad nonāk pretrunās ar ateisma priekšstatiem.

«Nosaukums ir nepiemērots,» atzinis de Botons.

«Mēs to varētu saukt par «pārdomu vietu»

. Tas nevienu nesatrauktu.»

No anonīmiem ziedotājiem savākta gandrīz puse tempļa būvei nepieciešamā pusotra miljona Šveices franku.

Neskatoties uz atbalstu, de Botons tomēr uzskata, ka nav pietiekami labi izskaidrojis savu ieceri, un jūtas atbildīgs par sašutumu, ko izraisījis apzīmējums «templis».

Britu laikraksta «The Guardian» veiktajā aptaujā noskaidrots, ka 53 procenti respondentu atbalsta ideju.

«Ja iecere būtu pienācīgi paskaidrota, tie būtu bijuši 99 procenti,» teicis de Botons.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu