Jūsu virtuves stils un iebūvējamā tehnika (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Virtuve ir viena no svarīgākajām vietām mājoklī, tāpēc tai jābūt iekārtotai ērti un racionāli. Mūsdienās liela nozīme ir arī virtuves tehnikas izvēlei un novietojumam.

Accenta dizaineri iesaka pirms virtuves mēbeļu iegādes telpu izmērīt un uzzīmēt plānu, kā to pēc iespējas lietderīgāk izmantot. Šajā plānā jāparedz vieta arī sadzīves tehnikai.

Klasika vai avangards?

Virtuves iekārtošanas stili var būt visdažādākie - no klasikas līdz modernismam. Tikai Accenta dizaineri atgādina - jāatceras, ka avangardisks risinājums var ātri apnikt, kā arī iziet no modes.

Virtuves iekārtojumam jāizvēlas tāda toņu gamma, kas palīdz atslābināties. Mierīgāki ļaudis šīs telpas dizainam var izvēlēties uzmundrinošākas krāsas. Ja virtuve ātri un stipri sasilst, tad to var krāsot vēsajos zilganajos un pelēcīgajos toņos. Savukārt tumšām virtuvēm piestāvēs pasteļtoņi. Virtuvēm īsti labi nepiestāv pārlieku piesātinātas krāsas, kontrastējoši ziedi un sarežģīti zīmējumi uz darba virsmām.

Bez tehnikas - ne soli

Mūsdienīga virtuve, protams, nav iedomājama bez tehnikas. Dzīves steigā aizņemtām saimniecēm palīdz dažādi virtuves kombaini, trauku mazgājamās mašīnas, mikroviļņu krāsnis, elektriskās un gāzes plītis, veļas mašīnas u.c. ierīces. Accenta dizaineri iesaka, zīmējot virtuves iekārtojuma plānu, tajā atzīmēt arī virtuves tehnikas atrašanās vietu un izmērus. Pēc tam pievērsiet uzmanību dažādiem tehniskiem sīkumiem, piemēram, ventilācijas cauruļvadu izmēriem un atrašanās vietām, elektrības vadiem, rozetēm, gāzes un ūdens pievadiem u.tml. Kad plānā viss iezīmēts, var doties uz veikalu. Ja virtuves priekšmeti tiek pirkti atsevišķi (ne no vienas un tās pašas kolekcijas), tad jāatceras, ka vairumā gadījumu sadzīves tehnikas "dziļums" ir 600 mm. Tas jāņem vērā, izvēloties plauktus un skapīšus, kam jābūt saderīgiem ar veļas mašīnu vai mikroviļņu krāsni.

Dominante - skapji

Mūsdienīgā virtuves interjerā labi iederas augsti skapji-noliktavas, kas labi der gan produktu, gan saimniecības priekšmetu glabāšanai. Tajos var daudz salikt, tikai nevajadzētu telpu iekārtot tā, ka skapis sadala darba virsmu vai izjauc trajektoriju, pa kuru saimnieks vai saimniece pārvietojas, gatavojot ēst. Tas nozīmē, ka lielo skapi nevajag novietot starp izlietni un virtuves galdu vai starp ledusskapi un plīti.

Dizaineri iesaka: ja vēlaties virtuvē iebūvētu grilu vai cepeškrāsni, tad skapis-noliktava šai vajadzībai būs kā radīts. Turklāt šādā skapī tehniku var iebūvēt sev vēlamā augstumā.

Tālāk parunāsim par vidēja izmēra skapjiem, kas tiek novietoti uz grīdas. Tie kopā ar galdu veido darbvirsmu. No to augstuma atkarīgs roku nogurums ēdiena gatavošanas procesā. Šajos skapjos atrodas izbīdāmas atvilktnes, kurās glabājas dažādi virtuves piederumi, kā arī plaukti, kur novietoti trauki. Šajos skapjos var glabāt priekšmetus, kam allaž jābūt pa rokai. Skapjiem var piemontēt dažādas detaļas, kas ļauj paaugstināt darba virsmu vai izbīdīt atsevišķas detaļas.

Piekaramie skapji tiek novietoti ne zemāk par 450 mm no darba virsmas līmeņa. Tas nepieciešams tāpēc, lai šajā brīvajā vietā bez problēmām varētu novietot visas saimniecībā izmantojamās elektroierīces (virtuves kombainu, kafijas vārāmo, tosteri u.tml.). Standarta skapju augstums ir 600 mm, taču nopērkamas ir arī citu izmēru mēbeles. Ja ir vēlme, tad var izvēlēties modeļus ar antresoliem. Saimniecībā noderīgi būs arī piekaramie skapji, kam daļa sastāv no vaļējiem plauktiem. Skapjus var arī rotāt karnīzes ar iebūvētiem gaismas ķermeņiem.

Dizaineri novērojuši, ka arvien populārāki kļūst stūra skapji ar tā dēvētajiem karuseļplauktiem. Tās ir ļoti ērtas ierīces, kur var novietot dažādus priekšmetus. Atverot vaļā stūra skapīša durtiņas, kā karuselī izgriežas metāla sietu sistēma, kurā var paslēpt katliņus un pannas. Sietu sistēmas paredzētas arī kausu, cepeša dakšu, caurduru u. c. vajadzīgu lietu iekāršanai.

Mazie galdiņi

Dažkārt, komplektējot virtuvi, starp mēbelēm un atsevišķiem elementiem paliek brīva vieta, ko it kā nevar izmantot. Tādā gadījumā iebūvējiet tur nelielu plauktiņu vai skapīti! Pārvietojams galdiņš palielinās lietderīgo virsmu apjomu un kalpos servēšanas vajadzībām. Savukārt skapītī varēs glabāt griežamos dēlīšus, dvieļus u.c. lietas.

Šīm papildus izbūvētajām konstrukcijām vajadzētu izvēlēties tādu pašu materiālu kā pārējām virtuves mēbelēm.

Respektabli un gaumīgi izskatās virtuves garnitūras no dabiskajām cietajām koksnēm: ozola, ķirškoka, riekstkoka u.tml. Solīdumu šādām mēbelēm piešķir no granīta vai marmora darinātas darbvirsmas. Tomēr to var uzskatīt par ekskluzīvu iekārtojumu.

Darbvirsmu dažādība

Mūsdienu mājokļos darbvirsmas tiek darinātas no visdažādākajiem materiāliem.

Populāras un lētas ir rūpnieciski ražotās plastikāta virsmas, kuru pamatā ir skaidu plāksne. Šādas virsmas nopērkamas dažādu kokšņu imitācijas rakstos. Plastikāta virsmas ir labas ekspluatācijā. Tās spēj izturēt gan mehāniskās slodzes, gan augstu temperatūru. Problēmas var rasties tikai tad, ja uz virsmas ir savienojuma vietas. Ja tur nokļūst ūdens, pamatne var deformēties un plastikāts - atlīmēties.

Virtuves darbvirsmas tiek ražotas arī no finiera saplākšņiem ar plastikāta virsmu. Saplāksnis ir izturīgāks pret mitruma iedarbību.

Virtuves interjerā pazīstami ir arī polimēru kompozītmateriāli, ko mēdz dēvēt par mākslīgo akmens masu. Tie var būt ražoti gan no mākslīgām sastāvdaļām, gan no sasmalcinātiem dabiskā akmens gabaliņiem, kas iestrādāti sintētisko saistvielu masā.

Virtuves iekārtojumā nereti tiek izmantotas dabisko materiālu virsmas, taču tās faktiski pieskaitāmas pie ekskluzīvām.

Dažkārt virtuves darbvirsmas tiek izgatavotas no masīvkoka vai pārklātas ar keramikas flīzēm. Accenta dizaineri iesaka, ka mūsdienīgs risinājums ir darbvirsmas no metāla (nerūsējošā tērauda vai alumīnija). Tomēr ar šīm virsmām jābūt uzmanīgam - sākotnēji tās ir gludas un spožas, bet laika gaitā pārklājas ar sīkām skrambiņām. Toties nerūsējošā tērauda virsmas ir pilnībā ūdensdrošas.

Virtuvē nekādi nevar iztikt bez plīts, ledusskapja un arī izlietnes. Ja virtuve mājoklī nav liela, tad tehnikas un mazgājamai zonai jābūt iekārtotai kompakti.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu