Cīņā ar dubultzodu! (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

“Klausies, man zem zoda parādījies tāds kā maisiņš. Vai redzi? Kā tev liekas – tas nav dubultzods?” mani uzrunā draudzene, slaida 33 gadus veca sieviete. Vai tiešām satraukumam ir iemesls, un ko darīt, lai izvairītos no dubultzoda?

Galvenie vaininieki

Liela nozīme ir ģenētikai. Gadās, ka dubultzods ir vērojams pat ļoti kalsnām un slaidām sievietēm. Dubultzoda veidošanos nenoliedzami veicina svara pieaugums, tāpēc ievēro, ko ēd un cik daudz vingro, vai tavs dzīvesveids nav pārāk mazkustīgs. Tāpat vainojama var būt arī strauja novājēšana. Līdzīgi kā, ātri zaudējot svaru, āda nepaspēj “savilkties”, tāpat šādas izmaiņas var skart arī kakla zonu. Tāpēc speciālisti iesaka svaru samazināt pakāpeniski. Par visbiežāko dubultzoda iemeslu uzskata muskuļu un saistaudu vājumu, tāpēc svarīgi tos stiprināt. Ja ikdienā tu uzmanību pievērs tikai sejas ādas, bet ne kakla ādas kopšanai, tad kakla āda var kļūst slābana (te savā ziņā mūs glābj skaistumkopšanas saloni, kuros ikviena sejas procedūra ietver arī kakla un dekoltē zonas kopšanu, taču par to nevajadzētu aizmirst arī ikdienā). Lietojot ik dienas krēmu kakla zonā, diemžēl daudzas no mums to klāj nepareizi. Speciālisti iesaka jau no agras jaunības ievērot kosmētiskās līnijas, pa kurām āda iestiepjas vismazāk. Piemēram, sejā kosmētiskās līnijas ir no centra uz sāniem, ap acīm – riņķveida, bet kakla zonā no apakšas uz augšu. Varbūt šķiet, ka tas ir tikai tāds sīkums, bet, ja tu vienmēr krēmus vai maskas klāsi virzienā no apakšas uz augšu, tici vai nē – tas atstāj iespaidu, ja tiek darīts regulāri un ilgstošā laika periodā. Dubultzods var rasties pat no nepareizas stāvēšanas vai sēdēšanas. Tāpat vajadzētu pievērst uzmanību, vai tu guļot nelasi grāmatu, zodu pie krūtīm pievilkusi. Svarīgi ir nelasīt gultā bez muguras atbalsta. Dubultzoda veidošanos var ietekmēt pat poza, kādā guļam. Uzskata, ka dubultzods veidojas retāk, ja naktī guļ uz zema spilvena un uz muguras.

12 mājas uzdevumi: To tu vari darīt pati!

Šie vingrinājumi noderēs profilaksei, lai izvairītos no dubultzoda.

*Staigā ar paceltu galvu! Galvas grozīšana uzlabo gan apasiņošanu, gan asiņu atteci, kas ir būtiski. Kā pamatelements dubultzoda likvidēšanai tas noteikti neder, bet profilaksei noteikti palīdz. *Profilaksei vai gadījumā, ja tev tikko parādījies dubultzods, lieliski noderēs peldēšana un masāža. *Tu vari veikt kakla priekšējās sienas muskuļa stiprinošos vingrinājumus, piemēram, izvirzīt apakšžokli uz priekšu – sasprindzināt un stiept uz priekšu. Ievelc augšlūpu, piespied to ar apakšlūpu (cieši turi lūpas kopā). *Pacel zodu un izvirzi uz priekšu. Sajūti, kā pastiepjas āda zem zoda. *Sasprindzini kakla muskuļus, izstiep uz priekšu lūpas un skaidri izrunā patskaņus I, U. Trenējot sejas apakšējās daļas muskuļus, tiek saglabāta ādas elastība un tvirtums. *Paņem zobos zīmuli vai kokteiļu salmiņu un zīmē gaisā burtus. *Nostājies un iztaisno plecus. Uz galvas uzliec grāmatu un piecas minūtes pastaigā pa istabu. Uzmani savu stāju, nesagumsti. *Ar samitrinātu dvieli, kas satīts rullītī, vari veikt masāžu, spēcīgi pliķējot zodu ne mazāk kā 10–15 reižu. Šāda veida procedūras vēlams atkārtot pēc iespējas biežāk. *Tu vari likt pārmaiņus aukstas un karstas kompreses (sāc ar siltu, beidz ar aukstu). *Ir vērts ik dienas paplikšķināt pazodi ar plaukstas virsējo daļu. Efekts var tevi pozitīvi pārsteigt, taču tas jādara regulāri. Tā ir kā vibromasāža, kas saistaudus mazliet satricina un neļauj tiem “izlaisties”.

Skaistumkopšanas salonā iespēju daudz

Ja dodies uz skaistumkopšanas salonu kaut reizi mēnesī, tu būsi izpildījusi minimālo programmu. Ja dubultzods ir vispārējā sejas ovāla noslīdējuma papildus faktors, tad procedūru laikā dubultzodam būs tendence samazināties. Ikvienas kosmētiskās sejas procedūras laikā kakla un dekoltē zona tiek ietverta, kosmētiķe veiks vieglus papliķējumus virzienā pret žokļa kaulu no apakšas uz augšu. Taču ir vēl īpašas procedūras, kuras var ieteikt tieši dubultzoda mazināšanai un likvidēšanai.

Plastificējošās maskas. Tās var būt aļģu, ģipša vai parafīna maskas. Tās ir gaisa necaurlaidīgas, tādējādi pirmās desmit minūtes āda neelpo un tai iestājas skābekļa bads, tāds kā neliels stress. Tā kā šīs maskas nekad neklāj uz sausas un tīras ādas, bet parasti zem tām liek aktīvās vielas, atrodoties skābekļa badā, āda intensīvi sāk uzsūkt aktīvās vielas. Āda tiek savilkta un kļūst kompaktāka. Vakummasāža. Līdzīgi tam, ko veic mājās ar papliķēšanu pa pazodi, tādējādi saistaudus mazliet satricinot un neļaujot tiem “izlaisties”, salonā tā ir intensīvāka un dozēti gradēta masāža, kurā turklāt tiek izmantots “ādas iesūkšanas” princips – neliela audu iestiepšana līdz tai robežai, kad audi paši pretojas. Tas ir stimulējoši! Termomasāža ar radiofrekvenci. Šī metode stimulē kolagēna šķiedru saīsināšanos un paresnināšanos. Rezultātā tu iegūst ādas tvirtumu. Bioloģiskais pīlings. Tas uzlabo mikrocirkulāciju, procesa laikā apstrādājamās virsmas temperatūra paceļas par grādu pusotru, kas savukārt iedarbina visu imūnsistēmu un lokāli stimulē kolagēna šķiedru sintēzi. Miostimulācija. Tā ir sejas muskuļu stiprināšana, un, protams, veicot jebkuru darbu, vērojama siltuma atdeve, tādējādi rūk arī tauku slānītis. Vairāk efekts gan jūtams, pateicoties muskuļu tvirtumam. Uzlabojas asins mikrocirkulācija, audu piegāde ar barojošām vielām un skābekli. Elektrodi tiek novietoti problēmu zonā, bet pēc tam 10 minūšu laikā strāvas iedarbībā muskuļi aktīvi saraujas, vielmaiņa paātrinās, bet tauku nogulas, ūdens un toksīni tiek izvadīti no organisma. Mezoterapija. Ja zem zoda “spilventiņš” ir izteikts un ir tikai taukaudu noslāņojums, nevis kopējais audu ļenganums, var veikt mezoterapiju, lokāli injicējot kokteili (parasti tajā ir taukaudu šķēlējs, drenāžas un kolagēna sintēzes stimulators). To uzskata par ļoti labu metodi, ja “jāizšķīdina” tikai dubultzods. Ja tev ir mazs apakšžoklis, mazs zods, un vērojams taukaudu spilventiņš, tad visefektīvākā metode ar mezoterapija. Plastiskā ķirurģija. Tas ir pēdējais intensīvākais solis – tiek veikta vai nu sejas ovāla korekcija, vai arī mentoplastika (zoda ķirurģija), kas ir pavisam radikāla darbība. Tiek izmantota liposakcija jeb tauku atsūkšana un (vai) sejas ādas pavilkšana. Lai arī rezultāts ir acīmredzams, atceries – tā tomēr ir ķirurģiska operācija un iespējamas komplikācijas.

Rakstu pilnībā lasi marta UNĀ!

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu